karierno upravljanje

Kdo je premikajoči železniški dispečer in katere so njegove odgovornosti

Kazalo:

Kdo je premikajoči železniški dispečer in katere so njegove odgovornosti
Anonim

Železnica je velik organizem s številnimi lokacijami, potmi in položaji. Ste razmišljali, kje se oblikuje oblikovanje vlakov iz posameznih vagonov in kdo to upravlja? V tem članku se lahko seznanite z načeli organiziranja dela na dvoriščih in ugotovite, kdo je oseba, ki nadzoruje vse, kar se zgodi.

Kaj je sortirnica

Bistvo sortirnic je, da je razvrščanje avtomobilov odvisno od parametrov, kot so:

  • vrste tovora;
  • kdo je pošiljatelj in prejemnik;
  • katero smer izberemo.

Da bi lahko izvedli vsa dela, ima postaja diapozitive (različne moči), izpušne poti in razvrščajo parke.

Kakšna je prednost, da ruske železnice imajo sortirne postaje? Vlak (skozi) vlak, ki se tam oblikuje, mirno obide veliko število postaj na poti do določenega cilja, kar znatno poveča hitrost prevoza tovora. Poleg tega ta manever pomaga zmanjšati tovorni promet glede na njihove stroške.

Organizacija premikanja na postaji

Za tekoče delo so organizirane celovite ranžirne ekipe. To pomeni, da poleg glavnih predstavnikov take brigade (strojevodja lokomotive in konstruktor vlakov) to vključuje delavce na tehničnem področju.

Takšen indikator, kot je hitrost raztapljanja avtomobilov na voziščih, je odvisna od moči zavornih sredstev. V skladu s tem se prilagodi. Pomembno je tudi, kakšno je stanje vlaka v tehničnem smislu, značilnosti razvoja tirov in prisotnost ugodnih vremenskih razmer. Če pravilno nastavite hitrost takšnega postopka, bo to pomemben pokazatelj za povečanje stopnje varnosti v integrirani ekipi.

Vsi postopki premikanja ne potekajo dlje od določenih meja postaje. Če jih želite izvesti, potrebujete dovoljenje.

Posebnosti ranžirnega regulatorja

Vse te zapletene operacije, povezane z organizacijo procesa nastajanja in distribucije skladb, se izvajajo pod vodstvom ene osebe. Kdo je torej ranljiv železniški dispečer? Gre za specialista, ki nadzoruje gibanje manevrskih vlakov, ukvarja se s pošiljanjem ranžirne brigade na različne dostopne ceste zaradi čiščenja ali dovajanja vagonov. Naloge razdeli tudi med izvajalce te težke zadeve, pripravljalce vlakov.

Dispečer koncentrira vse vrste podatkov, povezanih z delovanjem postaje: informacije o prihajajočih vlakih, načrtovanih sklopkah in povezavah, tehnični in komercialni poroki itd. Tudi sam ranžirni nadzornik je podrejen dispečerju vlakov, ki se ukvarja z upravljanjem premikov vlakov na odseku ne z eno, ampak z več postajami.

Zahteve za imenovanje

Če želite dobiti to službo, morate izpolnjevati ne samo svoje notranje lastnosti, temveč tudi izpolnjevati uradna merila za izbor. To vključuje prisotnost višjega (specialističnega) ali srednješolskega (strokovnega) izobraževanja. V prvem primeru so potrebne organizacije z več kot eno leto delovnih izkušenj v organizaciji za izvajanje železniškega prometa. V drugem - izkušnje na podobnem mestu vsaj 3 leta.

Za dostop do tega dela obstajajo tudi posebni pogoji:

  • Potrebno je opraviti usposabljanje v zvezi z varstvom dela, industrijsko in požarno varnostjo.
  • Potrebno je opraviti zdravniški pregled (primarni, redni in po potrebi neplanirani).

Znanja in veščine, potrebne za delo vodje premikajoče postaje

Ker ena oseba upravlja z velikim številom ljudi in osebja, mora imeti veliko znanja in spretnosti. Tu so najpomembnejše tiste z dolgega seznama:

  • Poznavanje nabora pravil nalaganja, kot tudi pogojev za njegovo izvajanje.
  • Obvladovanje pravil za uporabo železnic v tehničnem smislu.
  • Imati predstavo o tem, kako izgleda načrt potrebnih ukrepov za zaustavitev in odpravljanje posledic nesreč.
  • Imetje navodil v zvezi z gibanjem vlakov in premikanjem;
  • Sposobnost pravilne ocene učinkovitosti izvajanja prometnih komunikacij, ki se pojavlja med trgovinami in proizvodnimi mesti.

Ključne odgovornosti dispečerja

Vodja ranžiranja ima veliko odgovornosti, saj sta nadzor in regulacija potrebna v več smereh hkrati:

  1. Analiza in ocena dela, ki ga opravlja osebje.
  2. Izvajanje načrtovanja tovora.
  3. Sestavljanje učinkovitih shem, ki se neposredno širijo.
  4. Oblikovanje jasnega seznama del, ki jih je treba narediti za razpustitev in oblikovanje skladbe.
  5. Vzdrževanje potrebne notranje dokumentacije.
  6. Razvoj ukrepov, ki se nanašajo na dosledno spoštovanje voznega reda in čiščenja.
  7. Priprava in vodenje del v zvezi s prenosom vagonov iz tovornega voznega parka industrijske organizacije.

Zaključek

Pri obratovanju morskega dvorišča igra pomivalni dispečer zelo pomembno vlogo. Oblikuje splošno razpoloženje ekipe, je odgovoren za produktivnost celotne izmene, nadzoruje čas in gibanje svojih podrejenih. Zelo pomembno je tudi, da dispečer ustvari pravo razpoloženje za delo: če obstajajo nezadovoljni ali premalo motivirani zaposleni, usklajena dejanja ne bodo delovala. In to je ključna vez v verigi, ki vodi k doseganju harmonično in produktivno delujočega sistema.

Oseba, ki je na tem položaju, mora biti strokovnjak na svojem področju. Postajo mora odlično poznati, biti sposoben in imeti potrebne spretnosti, da lahko na pravem mestu reši težavo ob pravem času. In to znanje ne bi smelo biti le teoretično, temveč ga mora podpirati tudi praksa. Navsezadnje so najboljši šefi tisti, ki so začeli od spodaj in šli vse po karierni lestvici. Za načrtovanje in nadzor dela ni dovolj le prebrati navodila - bistvo zadeve morate poznati od znotraj.

Poleg tehničnih znanj mora beg dispečer znati poiskati pravilen pristop do dela s svojo ekipo in višjim vodstvom: če med ljudmi ne bo usklajena komunikacija in razumevanje, potem delo celotnega sortirnega centra ne bo jasno in kompetentno. Zaradi tega končni rezultat ne bo zadovoljiv. Zato ne smemo zanemariti velikega pomena osebe, ki dela na tem položaju, njegove vloge pri organizaciji in nadzoru celotnega dvorišča, ki deluje na tem območju.