karierno upravljanje

Poklic zvočnega inženirja je Prednosti poklica in delovne odgovornosti

Kazalo:

Poklic zvočnega inženirja je Prednosti poklica in delovne odgovornosti

Video: Karierna orientacija 2024, Julij

Video: Karierna orientacija 2024, Julij
Anonim

Zvočni inženiring je dokaj pogost poklic, ki je pridobil povpraševanje v povezavi z razvojem novih tehnologij. Ta članek bo obravnaval bistvo poklica in zahteve za osebo te specializacije, govoril o prednostih in slabostih tega dela.

Poklicni inženir zvoka

Oseba v tem poklicu je potrebna na vseh področjih dejavnosti, kjer je potreben kakovosten zvok. Zvočni inženir mora na zabavi, filmu, koncertu ali drugem dogodku ustvariti določeno vzdušje, ki naj bo po zamisli organizatorjev. Zaželeno je, da je bil zvočni inženir ustvarjalna oseba in ni imel le visoke kvalifikacije, saj je s pomočjo zvoka potrebno ustvariti splošno sliko o tem, kaj se dogaja. Poslušalcu ali gledalcu prenesite tudi čustveno razpoloženje tega, kar se dogaja okoli.

Glede na področje, na katerem deluje zvočni inženir, opravlja različne naloge. Na primer, na področju šovbiznisa je odgovoren za visokokakovosten zvok. Pod vodstvom specialista poteka ureditev opreme za najkakovostnejšo reprodukcijo zvoka. Na področju kina mora zvočni inženir nadzorovati prenos zvoka, spremljati njegovo kakovost, da bi gledalca potopil v razpoloženje, potrebno za režiserja. Za pridobitev potrebnih zvokov se uporabljajo improvizirana in posebna sredstva, s pomočjo katerih snemajo zvok za zvok filma.

Na področju televizijskega in radijskega oddajanja je potrebna namestitev zvočnih posnetkov, vstavljanje ritmov in ohranjevalnikov zaslona. Zvočni inženir gledališča se zaveda vpliva vrste sobe in njenih zvočnih lastnosti na kakovost zvokov. Na splošno je zvočni inženir odgovoren za marsikaj: tehnično stanje, posebne učinke, ustvarjanje prave tipke, sinhronizacijo zvoka in drugo.

Glavne odgovornosti

Ena najpomembnejših nalog zvočnega inženirja je pravilen izbor zvočnih rešitev za najboljše zaznavanje predstave, filmske slike, zvočnega posnetka poslušalcu ali gledalcu. Na kakovost zvoka vpliva lokacija opreme za oddajanje zvoka, zato oseba tega poklica, preden začne izvajati osnovne naloge, pravilno namesti in preizkusi opremo. Odgovoren je tudi za kakovost snemanja in predvajanja glasbenih skladb. Ukvarja se tudi s snemanjem glasov, aranžiranjem, ki je sestavni del katerega koli filma, pesmi itd. Ena glavnih nalog zvočnega inženirja je sposobnost dela s fonogramom, uveljavljanje želenega učinka, snemanje glasu, urejanje zvočnih posnetkov in skladb ter prilagajanje kakovosti zvoka na dogodkih, na radiu. Ta poklic je široko povpraševanje. Zvočni inženirji so potrebni v gledaliških produkcijah, filmski industriji, šovbiznisu, na zasebnih prireditvah.

Potrebno znanje

Zvočni inženir zaradi velikega povpraševanja po tem poklicu potrebuje znanje s področja glasbe, imeti mora fino uho, poznati osnove zvočne fizike in akustike. Tudi zvočni inženir mora imeti možnost delati v posebnih programih za snemanje, presnemavanje, urejanje zvokov, glasbe. Da ve, kako je urejena oprema za snemanje zvoka, pa tudi naprava in princip delovanja konzole, mikrofona itd. Poleg tega mora vedeti o vplivu vrste prostora in vrst materialov, ki vplivajo na kakovost posnetega zvoka in zvok glasbene opreme.

Za glasbenega inženirja je pomembno razumeti vse glasbene smeri preteklosti in sedanjosti. Dober spomin vpliva tudi na kakovost dela. Oseba tega poklica deluje z glasnim igranjem, zato mora za vsak lik izbrati pravo kompozicijo, da bo gledalca, poslušalca pravilno zaznaval junak.

Zahteva specialista

Predstavljene zahteve so odvisne od področja dejavnosti zvočnega inženirja, nekatere od njih so splošne:

  1. Izkušnje v tem poklicu.
  2. Uho za glasbo.
  3. Poznavanje glasbene opreme, njenih naprav, akcij.
  4. Kvalifikacijsko izobraževanje.
  5. Sposobnost ustvarjalnega razmišljanja.
  6. Poznavanje glasbenih urednikov.
  7. Zamisel o osnovah režije in igranja.
  8. Akustično poznavanje različnih vrst prostorov.

Prednosti in slabosti

Pomembne prednosti poklica zvočnega inženirja so:

  1. Sposobnost izkazovanja kreativnosti.
  2. Poklic je univerzalen, mogoče je delati v snemalnem studiu, upravljavcu opreme in še več.
  3. Spoznavanje in pogovori s priljubljenimi ljudmi iz šova.

Glavne pomanjkljivosti:

  1. Ni fiksnega urnika dela, tudi količina dela ni standardizirana.
  2. Občasno je potrebno fizično delati, prenašati in nameščati opremo.

Kako postati zvočni inženir?

Prvi korak je zavestno izobraževanje, ki ga delodajalci pozdravljajo. Izobrazba vam bo dala veliko potrebnega znanja. Obstaja veliko univerz in visokih šol, kjer se učijo zvočnega inženirja. V televizijskih in radijskih radiodifuzijskih zavodih, humanitarnih univerzah, obstaja tudi takšna posebnost.

V tej posebnosti lahko delujete kot DJ, ustvarjalec zvokov za filme, v snemalnem studiu. Če imate diplomo o visokem šolstvu, bo plača specialista nad 5 tisoč rubljev na izmeno. Delodajalec najprej opozori na razpoložljivost izobraževanja, saj so v šovbiznisu izbrani samo najboljši strokovnjaki. Uspeš lahko tudi v procesu samoizobraževanja, glavno je, da se ne ustaviš pri samoizpopolnjevanju in pogosteje izvajaš veščine.

Zanimiva dejstva

Če oseba nima govornih podatkov, mu noben zvočni inženir ne more pomagati. Iz zvočnega posnetka ni mogoče odstraniti ničesar, saj frekvence zvočnega glasu sovpadajo s frekvencami glasbil. Oprema po svoji ceni ni razdeljena na kakovostno ali slabo, saj je izbrana glede na sposobnost človeškega sluha. V studiu je vedno več vrst mikrofonov, saj je glas vsake osebe edinstven in ne vsak mikrofon se sliši in oddaja dobro. Zvočni inženir je poklic, ki je danes na področju šova, kina in gledališča veliko povpraševanje, ki je tudi dobro plačan.