karierno upravljanje

Foreman - kakšen poklic? Dolžnosti nadrejenega

Kazalo:

Foreman - kakšen poklic? Dolžnosti nadrejenega
Anonim

Izbira poklica mora človek jasno razumeti, kaj je, in imeti tudi popolno sliko, kakšno znanje in trud bo od njega zahteval. Toda včasih ljudje dobijo napačno predstavo o določeni posebnosti. Na primer, v gradbeništvu je tak položaj - delovodja. Kdo je to? Kaj počne in katera vprašanja rešuje?

Bistvo poklica

Razpravo lahko začnete z imenom. Pogosto v tem leži glavni pomen. Kaj pravi ime poklica "delovodja"? To je najverjetneje oseba, ki ve vse o delu. Slovarji to razlagajo nekoliko drugače. Po definiciji "delovodja" dobesedno razumemo kot proizvajalca nekaterih del na gradnji ali gradnji nečesa. Spada v kategorijo voditeljev. Iz tega je razvidno, da je v njegovi podrejenosti ekipa ljudi, ki ta ista dela neposredno opravljajo. Skratka, delovodja je oseba, ki na podlagi svojih nalog neposredno nadzira gradnjo določenega objekta na določenem mestu. Zato njegova pristojnost vključuje:

  • organizacija proizvodnega procesa,
  • računovodstvo dela, ki ga je opravila ekipa,
  • spremljanje upoštevanja gradbenih rokov,
  • organizacija dela na zaupanem območju, ki je namenjena izpolnitvi naloge, ki jo je dodelil vodstvo gradnje: zagon objekta v gradnji.

Kaj morate vedeti

Na koncu je delovodja odgovoren za kakovost dela, ki ga opravlja vsak njegov podrejeni. To zahteva, da ima posebne strokovne spretnosti. Z drugimi besedami, vodja mora biti dobro seznanjen in biti sposoben opravljati delo katerega koli od svojih zaposlenih. Seveda ne bi smel delati namesto njih, vendar mora razumeti in razumeti, kaj počnejo. V nasprotnem primeru bo težko izvajal nadzor nad njimi. Morda zato ima vsak izmed delovodje v preteklosti dolgoletne izkušnje. Konec koncev se na mestu običajno izvajajo različne vrste del: splošna gradnja, električna, dodelava, varjenje, polaganje različnih vrst komunikacij in drugo. In v vsakem od njih mora vodja razumeti. Poleg tega mora vedeti tudi:

  1. Tehnologija in organizacija dela v gradbeništvu.
  2. Postopek za vzdrževanje projektnih ocen.
  3. Delovno zakonodajo. Pravila OT, VTR, TB in sanitarnih sanitet.
  4. Gradbeni standardi in pravila dela.
  5. Obstoječi standardi za zagon, zagon in prevzem opravljenih del.
  6. Osnovni ekonomski pojmi.
  7. Odnos med kupci in izvajalci (podizvajalci).

Rezultat tega je, da je delovodja edinstven vodja na srednji ravni.

Kaj dela delovodja?

Najtežje je našteti naloge nadrejenega. So dvojna. Za svoje podrejene je vodja, ki spremlja vse, kar se dogaja na njegovi strani. In za šefe je oseba, ki nosi polno odgovornost za zaupano delo. Posledično na ramenih delovodja leži precej zmogljiv in velik tovor. Na podlagi sestavljene projektne dokumentacije mora na mestu načrtovati vsako fazo opravljenega dela in spremljati njegovo izvajanje. Za to mu mora nenehno spremljati razpoložljivost, pa tudi pravočasne dobave surovin. Na gradbišču mora zagotoviti osebje in nositi polno odgovornost za vsakega od njih. Poleg tega je delovodja dolžan v objektu ustvariti potrebne delovne pogoje, ki ustrezajo vsem normam in pravilom. Dejansko je zdaj odgovoren za zdravje vsakega zaposlenega za celotno obdobje gradnje. In neposredno sodeluje pri obračunavanju plač vsem. Vodja dela mora organizirati delo na svojem spletnem mestu, da ne bi kršil pogojev, odobrenih s pogodbo. Za to je odgovoren tudi on. Naloge nadzornika med drugim vključujejo tudi pripravo dokumentacije za računovodstvo opravljenega dela in tekoče načrtovano poročanje. Tako se izkaže, da je kateri koli predmet pridobljen točno tako, kot ga vidi delovodja.

Najbližji asistent

Pri organizaciji gradbenega procesa sodelujejo vodje na različnih ravneh. Nadzornik poroča neposredno vodji gradnje. Toda on sam nikoli ne bi mogel rešiti vseh vprašanj tako hitro. Za te namene je na voljo osebje, ki mu pomaga v državi. Ni samo podrejeni, ampak nekakšna desnica in zvest pomagač. Poveljnik prevzame odgovornost za pripravo sprednjega dela. Mora: preučiti risbe, sestaviti obleke, ljudi zaposliti in jim zagotoviti vse potrebno. Naloga ni lahka. In kdo bo odgovoren za morebitne nepopolnosti ali kršitve obstoječih standardov? Mojster spet. Vodja dela samo postopek kot celoto. In gospodar in podrejeni delovodje se ukvarjajo s specifičnimi vprašanji na terenu. Za vse, kar se dogaja na spletnem mestu, je odgovoren mojster. In poleg tega še vedno nosi materialno in kazensko odgovornost za vse svoje podrejene. Če mu je padla opeka na glavo ali je zagrešil tatvino, bo moral gospodar odgovoriti zanjo.

Zahteve za delovodje

Oseba, ki se poteguje za delovno mesto delovodje, mora imeti poleg specializiranega izobraževanja in delovnih izkušenj na posebnosti tudi potrebne lastnosti, kot so visoka delovna sposobnost, samoorganizacija, sposobnost dela z ljudmi. Ne bi se moral bati odgovornosti. Dejansko je to njegovo delo. Predstojnik naj bi bil med drugim malo ekonomist in računovodja, deloma kadrovski uslužbenec in pravnik. Mora biti sposoben načrtovati vse dobro: delo, materiale, izvajalce. Potreboval bo tudi veščine grafikonov. Poleg tega mora biti sposoben pravilno komunicirati z ljudmi in biti čim bolj družaben. Prizadevati si je treba za to, da ga podrejeni spoštujejo in se ga ne bojijo. Sposobnost pravilnega vodenja pogovora in nežnega zagovora svojega stališča bo takšnemu strokovnjaku nudila nepogrešljivo pomoč pri pogovorih s strankami in pogovorih z vodstvom. Tudi videz in način vedenja naj bi v njem dajal nepogrešljivega organizatorja in dobrega profesionalca.

V življenju kot v proizvodnji

Vsak človek se vsaj enkrat v življenju srečuje z gradbenimi težavami. Vzemimo za primer najpogostejša popravila. Če zadeva samo tapete ali barvanje tal, potem zunanja pomoč morda ne bo potrebna. Toda tisti, ki so se odločili "v velikem obsegu" obnoviti bivalne prostore, bodo zagotovo potrebovali pomoč specializirane organizacije. To je lahko majhno zasebno podjetje ali veliko podjetje, ki se ukvarja s posameznimi naročili. Vsekakor bo gradbeni delavec nadzoroval dela na določenem mestu. To je oseba, ki v imenu podjetja prevzema odgovornost za dejstvo, da bo delo, določeno v pogodbi, opravljeno na ustrezni ravni in v odobrenem roku. Vodi skupino delavcev, od katerih vsak opravlja svojo specifično funkcijo. V tem primeru delovodja dela ne preda le in podpiše dokumente. Delo organizira in po potrebi lahko strokovno svetuje komu od delavcev. Tak vodja v tej konkretni situaciji je preprosto nujen. In če bo potrebno, bo stranki razložil vse točke, ki jih zanimajo.