povzetek

Vzorci študentov se nadaljujejo z in brez delovnih izkušenj

Kazalo:

Vzorci študentov se nadaljujejo z in brez delovnih izkušenj

Video: Informativni dan: Dodiplomski študijski program 2024, Maj

Video: Informativni dan: Dodiplomski študijski program 2024, Maj
Anonim

Zaposlovanje je resen korak v odraslost. Mladi na trgu dela niso enostavni, saj so pogosto študentje ali včerajšnji študentje. Brez delovnih izkušenj ali z malo izkušnjami in tudi takrat pogosteje kot po poklicu. Kaj torej storiti v tem primeru, kako postati uspešen in se dati med zaposlitvijo?

Algoritem vaših dejanj

Predstavljajte si, da ste se že odločili za poklic, to je vaša posebnost in res bi radi našli dobro službo. Če želite to narediti, morate imeti v glavi jasen načrt delovanja. Brez želje seveda nič ne bo delovalo, vendar zavedanje kot pri vsem skupaj igra pomembno vlogo pri zaposlovanju.

Poiskati morate službo. To lahko storite prek interneta, prek prijateljev ali preprosto tako, da se obrnete na oblasti in podjetja. Ocenite sami, razmislite, s kakšnim položajem se lahko ujemate. Pri izbiri službe je zelo pomembno razumeti, kje se lahko dokažete in kje boste samo neumno preživljali ure. Izberite tisto, kar vam je blizu, kaj vam je lažje, kot vas bolj globoko zanima. Ne ciljajte na previsoke cilje - če je to vaša prva zaposlitev, naj bo to v vaši moči. Torej, ocenite svojo raven in se pomaknite po seznamih delovnih mest.

Recimo, da najdete dobro službo, vam je všeč. Kakšni bodo naslednji koraki? Seveda povzetek. To je vaš obraz in vaš prehod v svet uspešnih delovnih ljudi. To vprašanje je na tej stopnji najpomembnejše.

Odgovorno nadaljujte

Vzorčnega življenjepisa za študentsko delo ni tako enostavno sestaviti, ker regalije še vedno niso dovolj, vendar bi rad delodajalca opazil. Tu je zelo pomembno, da se ne sramežljivo pogovarjate o sebi, se spomnite vseh vrst dosežkov in da življenjepis postane zanimiv in privlačen.

Vzorčni življenjepisi študentov so dokaj tipični in jih je treba graditi v skladu z določenimi pravili. Pomembno je upoštevati, da delodajalec praviloma ne bo sodeloval z vašim življenjepisom več kot 10 sekund, zato naj bodo podatki dobro strukturirani (v obliki tabele). Vse informacije morajo biti točne in popolne, prostornina pa ne sme presegati dovoljenih, kar je najbolje - enega lista A4. Življenjepis za študentsko prakso je enak, le da bo manj zahteven.

Struktura življenjepisa študentov

Preden napišete življenjepis, je študentov vzorec vreden pregleda po točkah:

1. Ime, priimek, patronim - v celoti.

2. Položaj, za katerega se prijavljate.

3. Kontaktni podatki - telefon, naslov, elektronska pošta.

4. Vaši glavni dosežki (najbolj obsežna in zanimiva kolumna).

5. Izkušnje (obdobje, položaj).

6. Izobraževanje (univerza, dodatni tečaji). Strokovna znanja.

7. Dodatna znanja - računalniški programi, jeziki.

8. Osebne lastnosti.

9. Priporočila.

10. Dodatne informacije (kakršne koli uradne podatke o vas, ki bi vam lahko koristili pri nadaljnjem delu - zakonski stan, vozniško dovoljenje itd.).

Ti predmeti vam bodo omogočili, da vzorce življenjepisov študentov spremenite v zelo konkurenčen članek, ki predstavlja vlagatelja. Zapomniti si morate nekaj tankosti, ki vam bodo omogočile, da ne boste lagali, hkrati pa se predstavili v ugodni luči.

Posebni trenutki

Postavka o dosežkih bi morala zanimati delodajalca. Ne pozabite, kaj ste počeli v zadnjih nekaj letih, v ta stolpec lahko vnesete udeležbo na natečajih, konferencah, kot primer navedete svoje članke, objavljene v revijah ali na internetnih portalih. Ta stolpec naj prikazuje, da ste aktivna oseba. Misleč, ambiciozen. Če tukaj nimate kaj napisati - takoj pojdite popraviti situacijo, to postavko je najlažje popraviti.

Odstavek o delovnih izkušnjah bo jasen tistim študentom, ki so že bili uradno zaposleni, potem so tukaj navedena delovna doba, ime podjetja in delovno mesto. Začeti je treba z navedbo kraja dela. Če uradno še niste delali, ne smete pustiti polja prazno. Se spomnite svojega aktivnega dela na univerzi - ste morda bili član sindikalnega odbora? Ali pa ste delali kot promotor in dvignili raven prodaje? Ali pa ste sodelovali v dobrodelnem projektu kot organizator ali prevajalec? Verjetno ste že pridobili delovne izkušnje, samo ne zmanjšajte njegovega pomena.

Cenjena je individualnost

Vaše osebne lastnosti bi morale pokazati, da ste vodja, močna in namenska oseba, da jo boste, če ste jo prevzeli, pripeljali do konca. Opis v tej veni bo zasenčil pomanjkanje izkušenj z mladostjo in živahnostjo. Življenjepis o študentski praksi naj bi o njem govoril tudi kot o perspektivnem zaposlenem. Konec koncev, potem boste imeli več možnosti, da ostanete delati v podjetju.

Priporočilo ni obvezen ukrep, vendar bo za vas plus. To je lahko priporočilo z zadnjega delovnega mesta, od vašega znanstvenega svetovalca ali učitelja, celo od dobrega prijatelja, ki vas pozna in sodeluje na vašem poklicnem področju. Tudi včasih boste morda potrebovali le nekaj stikov ljudi, ki lahko govorijo o vas kot osebi in perspektivnem zaposlenem.

V stolpcu dodatnih veščin poskusite navesti nekaj redkega, kar vas razlikuje od drugih, saj zdaj vsi vedo, kako delati z Wordom in s takšnim znanjem ne boste presenetili nikogar.

Za različne poklice obstajajo približne oblike izpolnjevanja dokumentov za zaposlitev. Življenjepis študenta prava je vzor za vsa zakonodajna področja, študent-inženir je za gradbeništvo, vsak direktor je za prodajo in trženje. Upoštevajte, da je v vsakem poklicu pomemben občutek za perspektivo prihodnjega zaposlenega, podjetje lahko celo raje študenta pred bolj izkušenim zaposlenim, verjame v njegovo moč, talent in željo po delu. Želja po delu in ogenj v očeh lahko pogosto delata čudeže.

Želja dela čudeže

Vzorčni življenjepisi za študente so samo vrh ledene gore, ki jo morate razumeti za zaposlitev. Ko ste pravilno izpolnili vse stolpce, preberite življenjepis s svežim videzom. Je kaj zataknjeno na vas? Se vam je kakšno dejstvo zdelo zanimivo? Nabor lastnosti ni bil predlogo? Zelo pomembno je, da življenjepis daje živo individualno karakterizacijo. Pa vendar, če se nanašate na konkretnega delodajalca, mu ne pošiljajte svojih gotovih vzorcev življenjepisov študentov, ki so napisani za vse priložnosti. Poudarite svoje zanimanje za to prosto delovno mesto in delodajalec vas bo zagotovo zanimal.