karierno upravljanje

Dober dobavitelj je ključ do uspeha katerega koli podjetja

Kazalo:

Dober dobavitelj je ključ do uspeha katerega koli podjetja

Video: Kako ustvariti ogromno bogastvo z internetom Kako zaslužiti na spletu 2024, Julij

Video: Kako ustvariti ogromno bogastvo z internetom Kako zaslužiti na spletu 2024, Julij
Anonim

Vsak vodja ve, da je dober dobavitelj redkost. Vsak človek ne more narediti takega dela. In nekateri celo verjamejo, da bi se moral dobavitelj roditi ali biti v njegovi duši.

Koristen uslužbenec

V strukturi katerega koli podjetja obstaja posebna služba, imenovana "oddelek za oskrbo". Nekateri menijo, da je to običajna enota, vendar to ni povsem res. Če želite razumeti bistvo težave, morate najprej ugotoviti, kdo so dobavitelji in zakaj so najeti? Vsi vemo, da morajo biti za proizvodnjo izdelkov za poljubne namene na voljo tri glavne komponente:

1) Surovine.

2) Oprema in druga orodja.

3) Delovna sila.

Vsak od njih je enako pomemben. Torej, dobavitelj je oseba, ki zagotavlja prisotnost prve komponente. In to je dolžan storiti z največjo koristjo za podjetje.

Kaj je mišljeno v tem primeru? Gre za načela, ki se jih mora takšen zaposleni držati. Dejansko je dobavitelj zaposleni, ki domačemu podjetju zagotavlja surovine in materiale:

  • čim prej (če je potrebno);
  • sklepanje pogodb po najnižji ceni;
  • pravočasno;
  • v načrtovanem obsegu.

Iz tega je razvidno, da je dobavitelj tisti, katerega dejavnost omogoča, da vsako podjetje deluje sistematično, nemoteno in z minimalnimi stroški. In to zagotovo mora voditi k povečanju dobička.

Kaj naj stori dobavitelj?

Podjetje bo lahko dobro delalo le, ko bo vsak zaposleni vedel in vestno izpolnil dodeljene naloge. Če je z zaposlenimi v glavni proizvodnji vse jasno, potem morajo biti funkcije drugih jasno določene. Torej, odgovornosti dobavitelja vključujejo:

1) Izdelava načrtov javnih naročil za določene materiale.

2) Sklepanje ustreznih pogodb v imenu vodje ali v njegovem imenu.

3) Zagotavljanje pravočasne dostave blaga podjetju.

4) Spremljanje celovitosti dobavljenega blaga.

5) Zagotavljanje razpoložljivosti dokumentacije, potrebne za potrditev kakovosti surovin (potrdilo, potni list ali drug dokument).

Vsa dela potekajo v fazah:

  1. Najprej mora dobavitelj sestaviti delovni načrt, ki temelji na regulativnih potrebah podjetja. Poleg tega je treba vsako posebno vrsto materiala izračunati posebej. Hkrati se morate odločiti za želeno kakovost.
  2. Potem pride trenutek iskanja partnerja. Tu grejo službena potovanja in telefonski klici. Od velikega števila dobaviteljev je treba izbrati, katerih pogoji so zaželeni.
  3. Po tem se zaposleni odpravi k partnerju, da sklene pogodbo.
  4. Končna faza je prejem blaga, njihovo pakiranje in dostava do kraja raztovarjanja. Hkrati ponudnik obravnava vse spremne dokumente.

Če je vsaka od naštetih faz pravilno izračunana in zaključena, bo takšno podjetje imelo vse, kar potrebuje za delovanje. Torej, njen zaposleni je res na svojem mestu.

Kaj je dovoljeno dobavitelju?

Za dobro opravljanje dodeljene naloge mora vsak zaposleni imeti več potrebnih informacij ter vso možno pomoč in podporo vodstva. Zato ponudnik "zaposlitve" ne vsebuje samo dolžnosti, temveč tudi njegove pravice, ki bi morale zadostovati za normalno organizacijo dela. Med njimi so glavne:

1) sposobnost, da od zaposlenih v ustreznih službah zahteva informacije, ki jih potrebuje. Na primer, dobavitelj se mora zavedati načrtov podjetja, ki so ekonomisti. Ta trenutek mora razumeti finančno stanje podjetja, da bi lahko krmaril po odkupnih cenah.

Od glavnega inženirja bi moral vedeti o razpoložljivosti brezplačnega prevoza v primeru organizacije prevzema.

2) Za izvajanje določene naloge dobavitelj včasih potrebuje pomoč in neposredno pomoč vodstva. Na podlagi navodil ga ima pravico zahtevati. Na primer, če želite predplačilo opraviti dobavitelju, morate naročilo dati glavnemu računovodju.

3) Če so se med delom odkrile pomanjkljivosti, lahko poda svoje predloge za njihovo morebitno odpravo.

Dober strokovnjak lahko svoje delo vedno opravi tako, da nanj ni nobenih pritožb niti s strani vodstva niti delavcev v glavni proizvodnji.

Pomembne točke

Vsak uslužbenec ve, da dobaviteljeva navodila poleg pravic in obveznosti vsebujejo tudi seznam različnih vrst odgovornosti. Pri takšnem delu se pogosto pojavijo trenutki, ko se mora človek sam odločiti, upoštevajoč le svojo spodobnost in moralna načela.

Na primer, dobavitelj ponudi, da blago odda po zvišani ceni in kot nadomestilo plača dobavitelju določen znesek v gotovini. V tem primeru bo pozitiven odgovor privedel do prekoračitve stroškov za podjetje, za zaposlenega pa bo prišlo do močnega nenačrtovanega zvišanja plače. Vprašanje je le, ali bo to delal zaposleni. Če bo tako, bo kršil svoje dolžnosti, ki jasno odražajo smer dejavnosti. V razdelku „Odgovornost“ je navedeno, da bo moral dobavitelj za vse storjene kršitve upoštevati zakon. Tu se kaže spodobnost in s tem tudi ujemanje samega položaja, ki ga zaseda. No, če ves ta čas tega zadnjega dela navodila ne zadeva njega.