karierno upravljanje

Poklici v zvezi z živalmi: seznam, opis in značilnosti

Kazalo:

Poklici v zvezi z živalmi: seznam, opis in značilnosti

Video: The Secrets Donald Trump Doesn't Want You to Know About: Business, Finance, Marketing 2024, Maj

Video: The Secrets Donald Trump Doesn't Want You to Know About: Business, Finance, Marketing 2024, Maj
Anonim

Živalski svet je tesno sosednji s svetom ljudi. Včasih gre preprosto za obstoj na različnih letalih. Na primer, vemo, da medvedi in volkovi živijo v gozdovih, sloni in žirafe pa živijo v tropih, vendar z njimi nimamo tesnega stika. Maksimalno obstaja možnost, da jih v cirkusih in živalskih vrtovih vzpostavi stik vizualno in še manj taktilno.

V drugih primerih tesno sodelujemo z domačimi živalmi: tistimi, ki živijo v stanovanjih, in tistimi zunaj mesta.

Vse živali, v nekaterih primerih tudi divje, so v veliki meri odvisne od človeka. Zato so poklici, povezani z našimi manjšimi brati, pogosti.

Teorija in praksa v živalskem svetu

Med ogromnim številom posebnosti, ki so povezane z živalskim svetom, lahko ločimo naslednja glavna področja dejavnosti: teoretično in praktično.

Teoretike, ki delajo z divjimi živalmi, lahko združimo v en koncept - zoologe. Zlasti gre za poklice, povezane z naravo in živimi bitji, ki mejijo na biologijo. Teoretiki razpravljajo o vprašanjih od vrste in vrste organizma do njegove strukture, okolja in medsebojnega delovanja. Tej vključujejo:

  • Ornitologi.
  • Entomologi.
  • Paleontologi.
  • Ihtiologi.
  • Herpetologi.
  • Serpentologi.

Praktikanti delajo neposredno z divjimi živalmi in hišnimi ljubljenčki, sodelujejo z njimi. Praktične poklice, povezane z živalmi (seznam poklicev je precej dolg), lahko razdelimo tudi na glavne skupine.

Zdravje živali

Zdravje je najpomembnejše v življenju človeka in živali. Na podlagi tega so pomembne posebnosti:

Vet.

Ukvarjajo se s preventivnim in kurativnim delom. Opravlja tudi kirurške operacije, tudi nujne. Veterinar dela teste, opravlja preglede na ustrezno opremo, cepi in sterilizira svoje štirinožne bolnike. Ukvarja se tudi z zobnimi težavami in jemlje porod. Poleg neposrednih zdravstvenih dejavnosti lahko veterinar skrbi tudi za živali - rezanje nohtov, ščetkanje zob.

Zoopsiholog.

Odgovoren je za duševno in psihično zdravje svojih oddelkov. Proučuje navade, vedenje, čustva, reakcije. Specializirana je za delo z živalskimi strahovi, izravnava neprimerno vedenje, blaži stres in celo depresije predstavnikov favne.

Usposabljanje in izobraževanje živali

Recimo, da smo poskrbeli za svoje zdravje. Postavlja se vprašanje: kateri so poklici z živalmi, namenjeni vzgoji in izobraževanju?

Vodja psov.

Deluje s psi. Vzgaja službene pse, ki delajo v organih pregona, v bojnih točkah in v priporu nevarnih kriminalcev. Ti psi so tudi usposobljeni za iskanje ljudi in nevarnih predmetov. Sodelujejo z iskalniki in z grožnjo terorizma. Poleg službenih psov kinolog uči pse vodnike, ki so "oči" slepih ljudi. Vodja psov izvaja obvezne tečaje usposabljanja psov vseh pasem, poleg tega pa živali pripravlja na razstave in tekmovanja.

Trener.

Posebnost je podobna voditelju psov, vendar s širšo pokritostjo in različnimi vrstami živali, tako domačih kot divjih. Trener dela z živalmi v cirkusu, živalskem vrtu in snemanju filmov.

Nega živali

Vsaka žival potrebuje oskrbo. To zahteva poklice, povezane z oskrbo živali.

Groomers.

Sodobna posebnost. Vključuje več specializacij, ki so bile prej razdeljene. Odgovornost je, da nadzira videz hišnega ljubljenčka. Njihova naloga je, da hišnega ljubljenčka spravijo v red: rezanje las, pranje, rezanje nohtov, ščetkanje zob. Prav tako lahko dobite nasvet od pasjega stilista o negi in vzdrževanju vašega rebrastega prijatelja.

Akvaristi.

Ime govori samo zase. To so strokovnjaki za delo z akvariji, njihovo vsebino in neposredno prebivalci akvarijev.

Edinstven poklic - živalski terapevti

Poklici, povezani z živalmi, v svoje vrste vključujejo ne le neposredno delo z našimi manjšimi brati, ampak tudi eno nekoliko drugačno smer - terapijo z živalmi (zootherapy). Živalski terapevti sodelujejo z ljudmi s hudimi telesnimi in duševnimi motnjami. Izvajajo preventivo in zdravljenje z živalmi.

Široko znane metode, kot so:

  • Hipoterapija - zdravljenje s konji. Glavna pristranskost dela - bolniki z motnjami mišično-skeletnega sistema. In tudi to zdravljenje se uporablja za obnovitev učinkov travmatičnih poškodb možganov in izboljšanje možganske cirkulacije.
  • Canistherapy - zdravljenje s pomočjo psov. Najpogosteje psi pomagajo majhnim bolnikom s prirojenimi patologijami živčnega in motoričnega sistema.
  • Felinoterapija - zdravljenje z mačkami. Prakticirajo ga pri bolnikih z oslabljenim psiho-čustvenim stanjem, živčnimi boleznimi in boleznimi srčno-žilnega sistema.
  • Terapija z delfini je usmerjeno zdravljenje pridobljenih in prirojenih bolezni živčnega sistema pri odraslih in otrocih.

Potrebne so vse vrste poklicev, pomembne so vse vrste poklicev

Ko smo izpostavili glavne poklice, povezane z živalmi, se je treba podrobneje ustaviti. So manj priljubljeni, a nič manj pomembni za naše manjše brate.

Živinorejci, ženini.

To so ljudje, ki delajo na živalskih kmetijah in v živinoreji. Njihovo delo ni vidno povprečnemu človeku, vendar je njihov prispevek k življenju živali nedvomno oprijemljiv.

Prodajni svetovalci hišnih trgovin in veterinarskih lekarn.

Ljudje z izkušnjami in številnimi znanji na svojem področju. Udobje in celo zdravje hišnih ljubljenčkov je v veliki meri odvisno od njihovih nasvetov in nasvetov.

Rokovalci.

Vodje psov. To so visoko specializirani strokovnjaki. Njihova naloga je, da žival pripravijo na razstavo ali tekmovanje.

Seveda so pomembni vsi poklici, povezani z živalmi, in vsak posebej, in brez tega ali onega strokovnjaka je precej težko.

Najpomembnejše, kar je značilno za vse ljudi, ki delajo z živalmi in do živali, je odzivnost, dobronamernost, sočutje, samozavest in sposobnost hitrega odzivanja tudi v najbolj nenavadnih situacijah.

Poklici, povezani z naravo in živalmi, zahtevajo veliko odgovornost.