karierno upravljanje

Kaj je kvalifikacija zaposlenega? Vrste stalnega izobraževanja

Kaj je kvalifikacija zaposlenega? Vrste stalnega izobraževanja

Video: mag. Barbara Škraba Flis - Grajeno okolje in gradbeništvo 2024, Julij

Video: mag. Barbara Škraba Flis - Grajeno okolje in gradbeništvo 2024, Julij
Anonim

V tem članku bomo poskušali odgovoriti na naslednja pogosta vprašanja: "Kaj je kvalifikacija?", "Komu je dodeljena?", "Ali je mogoče izboljšati stopnjo kvalifikacije in kako?"

Zagotovo ima vsaka odrasla oseba kakšno idejo

kvalifikacija. Ta izraz je neločljivo povezan s pojmom "dejavnost". Vsako delo, ne glede na naravo in stopnjo zahtevnosti, od zaposlenega zahteva določeno usposabljanje, pa tudi osnovna znanja in veščine, da ga lahko kakovostno opravi. Iz zgoraj navedenega je mogoče narediti dokončen zaključek o tem, kaj je kvalifikacija. To je stopnja pripravljenosti zaposlenega na naloge, ki so mu dodeljene.

Kvalifikacija se podeli po opravljenem tečaju usposabljanja in naknadnem preverjanju znanja. Po diplomi se izda ustrezen dokument - potrdilo ali diploma. Pogosto vprašanje: "Kaj je diplomska kvalifikacija in kako se razlikuje od specialnosti?" Odgovor je preprost: posebnost je področje dejavnosti, usposobljenost pa je stopnja pripravljenosti (inženir, diplomirani).

Kvalifikacija zaposlenega je določena s kazalnikom, kot je kvalifikacijska raven. Določi ga certifikacijski odbor ob upoštevanju stopnje zahtevnosti,

delovne pogoje in odgovornosti. Pri nas je za določitev kvalifikacij sprejeta šestmestna mreža, ponekod se uporablja osemmestna mreža. Za inženirje, ekonomiste, zaposlene v javnem sektorju se uporablja ustrezna kategorija. Plača je odvisna od tarife zaposlenega, oblikuje se tako, da se pomnoži tarifni koeficient s stopnjo prve kategorije.

Strokovnjaki, ki že imajo višjo ali srednjo poklicno izobrazbo, imajo možnost izboljšati svoje kvalifikacije, da bi razširili in posodobili svoje teoretične in praktične spretnosti ter hkrati povečali svoje dohodke. Na voljo so naslednje vrste naprednega usposabljanja:

1. Kratkoročno povečanje - do 72 ur. Izvaja se na pobudo delodajalca, področje - tematska vprašanja v določeni proizvodnji. Predavanja vodijo visoko usposobljeni uslužbenci podjetja. Po opravljenem izpitu se izda dokument o opravljenem kratkoročnem osvežitvenem tečaju.

2. Tematski seminarji in treningi - od 72 do 100 ur. Zadržana za prilagajanje

delavcem do novih pogojev proizvodnega procesa ali pri uvajanju novih tehnologij. Ta vrsta naprednega usposabljanja se izvaja v obliki usposabljanj, seminarjev o problematičnih vprašanjih.

3. Dolga - od 100 do 500 ur. Izvaja se za zaposlene z delovnimi izkušnjami, vendar imajo pomanjkanje praktičnih znanj. Po zaključku se izda ustrezno potrdilo. Po zakonu bi se morali takšni dogodki izvajati vsaj enkrat na 5 let, v praksi pa se pogostost takšnih tečajev določi poljubno, na zahtevo delodajalca. Oblika usposabljanja je lahko različna: brez ločitve od proizvodnje, z ločevanjem, z delno kombinacijo. Praviloma je izbrana najbolj optimalna možnost. V nekaterih primerih tečaji potekajo v drugem mestu. V tem primeru zaposlenemu zagotovljeno obdrži delovno mesto, pa tudi povprečno plačo.