karierno upravljanje

Je poklic prehranski tehnolog okusen?

Je poklic prehranski tehnolog okusen?

Video: Živilski tehnolog/inja 2024, Maj

Video: Živilski tehnolog/inja 2024, Maj
Anonim

Tehnologija živilske industrije spremlja pripravo izdelkov, spremlja skladnost zaporedja operacij in dosledno upoštevanje recepta.

Živilski tehnolog ima veliko odgovornosti. Ima veliko odgovornost. V prehrambeni industriji je veliko tankosti, vendar malenkosti ni: zaradi najmanjše kršitve ali okvare opreme lahko celotno serijo blaga zavrnemo. Sestavine za vsak izdelek je treba dostaviti pravočasno in v celoti v skladu z receptom. Tehnolog spremlja to in se obrne na dobavitelje. Vsaka faza izdelave se mora prilegati določenemu času, ta oseba pa je tudi odgovorna za ta poklic. Nadzira tako pogoje skladiščenja izdelkov in stanje opreme, pravočasne dobave surovin in količino zabojnikov - na splošno mora tehnolog predvideti in popraviti vse, na kar se lahko proizvodnja "spotakne".

Nekateri prekrivni elementi se zgodijo skoraj vsak dan, vendar je potrebno veliko časa in truda, da jih popravimo. Zato ti specialisti v službi pogosto preživijo več kot osem ur.

Tehnologije živilske industrije morajo imeti lastnosti, ki jih mora imeti. To je odgovornost, čistoča, natančnost, pozornost, fizična vzdržljivost, odpornost na stres.

Biotehnologija in biokemija hrane sta univerzalni posebnosti, v katerih se izobražujejo tehnologi živil. Potrebno jih je dobro poznati s kemijo in industrijsko opremo. Pri njihovem izobraževanju se največ pozornosti posveča kemiji - splošni, organski, anorganski, fizikalni, biološki, analitični, koloidni in pravzaprav hrani. Tehnična plat njihovega usposabljanja vključuje uporabno mehaniko, inženirsko grafiko, fiziko, računalništvo in višjo matematiko. Tako kot vsi študenti tudi živilski tehnolog preučuje zgodovino, tuji jezik, filozofijo in tako naprej. Povezani poklic je inženir živilskih procesov.

Dolžnosti takega strokovnjaka vključujejo, če ne razvijajo lastnih receptov za podjetje, potem vsaj nadzorujejo, da se jim brezhibno drži. Tehnolog živilske industrije je dragocen delavec na sodobnem trgu dela. Navsezadnje temeljito razume, kaj podjetje skrbno skriva pred konkurenti. Zato je njegov odhod iz podjetja, še bolj pa v drugo podjetje, skrajno nezaželen, zato mu podjetje voljno ali ne mora plačati več.

Tehnolog živilske industrije lahko dela tako v majhnem podjetju kot v veliki tovarni ali tovarni. Razlika je v tem, da je v prvem primeru verjetno, da bo sam enotno pokril celoten postopek izdelave izdelkov, velika podjetja pa običajno zaposlujejo več ljudi, od katerih je vsako ločeno proizvodno območje.

Velika podjetja imajo dobre možnosti za kariero in s tem tudi rast plač. Če lahko v majhnih podjetjih mladi specialist plača od petnajst tisoč rubljev, višji tehnolog - pa od dvajset, potem v veliki tovarni plača doseže petinštirideset in celo do šestdeset tisoč. Temu se prištejejo bonusi za četrtletje in za leto.