povzetek

Vzorci spremnih pisem v življenjepisu. Predloga naslovnice

Kazalo:

Vzorci spremnih pisem v življenjepisu. Predloga naslovnice

Video: 101 odlični odgovori na najtežja vprašanja na razgovoru 2024, Maj

Video: 101 odlični odgovori na najtežja vprašanja na razgovoru 2024, Maj
Anonim

Ker je internet postal javno dostopno komunikacijsko sredstvo, je skoraj 100% iskalcev zaposlitve začelo iskati delo prek virov globalne mreže. Specializirana spletna mesta ponujajo veliko različnih orodij za optimizacijo postopka iskanja prostih delovnih mest in interakcije s potencialnim delodajalcem. Na spletnem mestu ne morete samo ustvariti življenjepisa v predpisani obliki, ampak tudi osebno "komunicirati" s predstavnikom podjetja delodajalca prek spremnega pisma. Tu vlagatelji delajo napake. Morate razumeti, da spremno pismo, ki ga življenjepis nadaljuje, ni osebni klepet s prijateljem; pri sestavljanju ga morate upoštevati številna pravila. Ta članek podrobno razloži glavne točke, na katere se morate osredotočiti pri pisanju sporočila, pa tudi predlogo za spremno pismo k življenjepisu.

Zakaj pisati spremno pismo

To vprašanje se pojavi pri večini prosilcev in večina jih ne najde razloga, da bi napisala pismo in poslala preprosto življenjepis. Dejansko so v življenjepisu že navedeni osnovni podatki in vodja ne bi smel skrbeti za vaše osebne lastnosti.

Vendar strokovnjaki za zaposlovanje glede na raziskave skoraj vedno vidijo dejstvo pisma kot dodatno prednost za kandidata.

Prisotnost spremnega pisma pomeni, da:

  • kandidat se ne boji vključiti v komunikacijo in se počuti udobno v poslovnem okolju;
  • personalizira podjetje in posebej kadrovski oddelek, torej razume pomen vzpostavljanja osebnih stikov v poslu;
  • kandidat ima dodatne prednosti, o katerih lahko govori.

Seveda obstajajo različni vzorci spremnih pisem za življenjepise, nekateri od njih delodajalca celo odvrnejo. Spodaj opisujemo osnovna pravila za pisanje poslovnega pisma.

Dolžina sporočila

Pismo se od življenjepisa razlikuje po tem, da prikazuje dejanski način komunikacije določenega kandidata za prosto delovno mesto, dokazuje njegovo sposobnost pravilnega posredovanja informacij in določitve glavne stvari.

In glavno za spremno pismo so vaše sposobnosti (ponavadi 3-4 točke) in dejstva iz osebnih strokovnih izkušenj, ki jih dokazujejo. Ta informacija se prilega več stavkom. Zato začnite tiskati sporočilo delodajalcu, spomnite se ahorizma Čehova, da je kratkost sestra nadarjenosti, in se ga držite.

Najdemo vzorce spremnih pisem za življenjepis na pol strani, čeprav so popolnoma informativni. Najpogosteje pa gre za vodstvene delavce in direktorje, katerih kompleksne dejavnosti je težko opisati v kratkem povzetku. Strokovnjak na srednji ravni nima ničesar, da bi napolnil obsežno pismo, če vanj ne bo "natočil vode".

Kaj določiti

Kako napisati spremno pismo k življenjepisu? Preden začnete razmišljati o besedilu spremnega pisma življenjepisa, se predstavimo kraju delodajalca. Zaposlenega potrebuje za povečanje dohodka podjetja ali za spopadanje s specifičnim ciljem podjetja. Zato v vsakem odzivu delodajalec išče odgovore na vprašanja o tem, katere lastnosti te osebe bodo lahko prinesle dodaten dobiček, zaradi katerih spretnosti se bo spoprijel z nalogami. In prav tako je vsako podjetje zainteresirano poiskati zveste zaposlene, torej tiste, ki želijo delati tukaj in ne bodo odšli čez eno leto.

Zato morajo vzorčni dopiski za življenjepis odražati:

  1. Vaša motivacija. Pojasnite, zakaj želite delati na tem področju in v tem konkretnem podjetju. Če želite to narediti, morate vsaj obiskati spletno stran podjetja delodajalca.
  2. Vaša dodatna znanja in koristi presegajo navedene v življenjepisu. Glavna stvar je, da se nekako nanašajo na določen položaj. Trgovcu v trgovini na primer ni treba pisati o veščinah programiranja, ki jih je obvladal v 9. razredu. Poglejte, kaj druga podjetja zahtevajo za podoben položaj po vaši izbiri in jih poskusite najti v sebi.
  3. Dokazilo o spretnostih. Dejstva iz vaše kariere, resnični dosežki. Primer: "V interakciji z vodstvom podjetja in VIP strankami." Taka fraza bo potrdila vaše komunikacijske in komunikacijske veščine z ljudmi različnih stopenj.
  4. Informacije o dodatnem izobraževanju / pripravništvu. Zdaj je želja po samoizobraževanju zelo cenjena. V velikih mestih potekajo različna usposabljanja in seminarji za specialiste različnih profilov. Študentom se ponujajo možnosti pripravništva v velikih podjetjih, izvajajo se različni zvezni izobraževalni in socialni projekti, v katerih lahko pokažete svoje vodstvene lastnosti.

V pismu je pomemben tudi slog pisanja, besedilo spremnega pisma do življenjepisa mora biti napisano v skladu s pravili ruskega jezika in poslovnega etiketa. Če v pismu ni pozdrava, ga lahko takoj zavrnejo.

Zakaj ne bi pisali

Zdaj pa se pogovorimo o napakah.

Pogosto vzorci spremnih pisem v življenjepisu pokvarijo vtis življenjepisa, ker:

  1. Precej odvečnih dejstev. Sem spadajo dejstva iz lastne biografije, ki nikogar ne zanimajo: opis vseh delovnih izkušenj, od šole, seznam dosežkov in diplom, ki niso povezane s poklicnimi lastnostmi.
  2. Kandidat se preveč pohvali brez dokazov. Pravi uspešni strokovnjak se praviloma lahko spomni svojih resničnih dosežkov. Če na koncu niste dosegli odmevnih dosežkov, je bolje ta trenutek preprosto izpustiti.
  3. Pismo ne sledi poslovnemu slogu. Treba je razumeti, da je spremna pisma formaliziran dokument, odvečna ustvarjalnost tukaj ni primerna.
  4. Pismo je preveč predlogo. Kopirana pisma sploh nimajo smisla. Konkretne osebe ne berejo, o vas kot strokovnjaku ne povedo ničesar.

Značilnosti pisma glede na položaj

Kadrovske politike različnih podjetij se lahko med seboj razlikujejo. Nekateri naborniki niso pozorni na spremna pisma, drugi pa imajo določene zahteve zanje. Očitno se bo spremno pismo življenjepisa odvetnika in svetovalca v trgovini z oblačili zelo razlikovalo. Omeniti velja, da kadrovalci pri izbiri množičnega osebja (zaposleni v trgovinah, klicnih centrih in restavracijah) morda ne bodo pozorni na pismo. Hkrati je obvezno pismo kandidatu za vodilno mesto. Za vrhunskega managerja je pisanje spremnega pisma z razlagami dosedanjih izkušenj in načrtov za prihodnjo kariero obvezno.

Če ni delovnih izkušenj

Vsak specialist začne z nečim. Praviloma o tem odkrito pišejo delodajalci, ki so pripravljeni sprejeti študente brez izkušenj. Mladi specialist mora iskati ravno take predloge.

Spremno pismo z življenjepisom brez delovnih izkušenj je še bolj potrebno kot v primeru izkušenega delavca. Dejansko je pismo za začetniško kariero edini način, da spregovorimo o njihovih prednostih pred tekmeci.

Pravila za pisanje spremnega pisma v življenjepis brez izkušenj:

  1. Pišite o svoji želji in zmožnosti učenja novih stvari.
  2. Izrazite željo po delu in študiju v tem podjetju.
  3. Povejte nam o vaši udeležbi v različnih izobraževalnih projektih, po možnosti izobraževanjih, o udeležbi v javnih organizacijah, študentskih skupnostih itd. Na takšnih mestih se lahko naučite sodobnih delovnih metod in pridobite vsaj začetne veščine poslovnega medsebojnega delovanja.
  4. Ne pišite o želji po zaslužku in velikih kariernih pričakovanjih. Po naravi ste lahko zelo sposobni in celo pričakujete svoj uspeh, vendar do zdaj za to ni dokazov, vaše izjave o lastnih talentih ne bodo vlivale zaupanja.
  5. Glavna stvar pri iskanju zaposlitve za diplomante je, da se resnično ocenite kot kandidata in ne prijavljate za visoko plačana delovna mesta.

Zakaj bi vzel primer

Spremno pismo naj odraža vašo osebnost - to je skoraj edini njen namen. Zato kopiranje ali odpis pisma nima smisla. Ni enotnega standarda za spremna pisma, pa čeprav samo zato, ker ga bo živa oseba prebrala s subjektivnim pogledom. Značilnost, ki bo zaskočila enega vodjo, sploh ne bo ugajala drugemu. Zato je nemogoče izmisliti univerzalno pismo, bolje je, da v vsako podjetje napišete ločen esej, prilagojen njihovi zahtevi.

Vzorce spremnih pisem za življenjepis je treba prebrati (primeri spodaj), vendar poskusite ustvariti edinstveno možnost, ki vas bo razlikovala od ostalih prijavljenih.

Je ustvarjalno primerno

Večina podjetij v svojih zaposlenih išče prizadevnost, visoko raven usposobljenosti, sposobnost vodenja poslovne korespondence itd. Te spretnosti je mogoče pokazati v pismu.

Vendar obstajajo številni poklici, pri katerih ustvarjalnost, smisel za humor in izjemen pristop niso samo primerni, temveč tudi obvezni. Slog komunikacije z delodajalcem je neposredno odvisen od politike samega podjetja in značilnosti položaja, za katerega se prijavljate.

Sprememba področja dejavnosti

Seveda večina delodajalcev išče nekoga z izkušnjami, ki ga ni treba dolgo usposabljati. Toda mnogi od nas se izobražujejo po navodilih staršev in ne na lastno željo, kar se nadalje spremeni v željo po spremembi posebnosti, ki je navedena v diplomi.

Želja po spremembi področja dejavnosti bo selektorja takoj opozorila, med intervjujem pa boste to željo morali prepričljivo utemeljiti. Še bolje, storite to takoj - v spremnem pismu.

Neposredno navedite, na katerem področju se zdaj želite uresničiti in zakaj, kaj vas privlači. Katere od potrebnih znanj in znanj že imate? Preden poskušate v uspešno podjetje pridobiti nov profil za vas, bi bilo dobro nekaj mesecev obvladati nove kompetence (vsaj teoretično). To mora biti tudi navedeno.

Primer

Navajamo primer spremnega pisma, ki bo olajšalo nadaljnje zaposlovanje.

Prednosti:

  • pismo je napisano vljudno in jedrnato, s slogom ni mogoče najti napake;
  • vlagatelj je pohvalil podjetje delodajalca, izrazil lojalnost;
  • kot prednost se imenuje ustrezno specialno izobraževanje;
  • izrazil upanje za prihodnje sodelovanje;
  • kratkosti

Minusi:

besede o delovnih izkušnjah vlagatelj na koncu ni omenil, kakšne uspehe mu je uspelo doseči.