karierno upravljanje

Profiler - kaj je to? Kako postati profiler?

Kazalo:

Profiler - kaj je to? Kako postati profiler?

Video: Secret Profile Pipe! WHY DO WELDERS NOT SPEAK ABOUT IT! 2024, April

Video: Secret Profile Pipe! WHY DO WELDERS NOT SPEAK ABOUT IT! 2024, April
Anonim

Kako včasih želite razlikovati laž od resnice. Navsezadnje lahko rečeš karkoli! Toda na dvorišču 21. stoletja in poleg detektorja laži stoji še profiler. O njem bomo govorili v našem članku.

Referenca zgodovine

Pomen besede "profiler" ima angleške korenine. Dobesedno se beseda profil, iz katerega izvira koncept, prevaja kot "psihološki profil." V začetku so bili ti strokovnjaki uporabni izključno v forenziki, kjer se je aktivno uporabljala metoda reševanja zločinov z oblikovanjem psihološkega portreta. Umetnost profilov je bila v tem, da je bil portret kriminalca, ki ga je ustvaril, popolnoma enak njegovemu resničnemu videzu.

Profiler. Kaj je to ali kdo je?

Profiler - oseba, ki pozna določene psihološke metode, zahvaljujoč katerim mu uspe napovedati vedenje osebe v določeni situaciji. Na podlagi na videz elementarnih stvari, kot so značilnosti videza, verbalno in neverbalno vedenje, vidi sogovornika "od znotraj".

Tehnološki vidiki

Profiler pri svojem delu uporablja tehnologijo »branja« govorice telesa, izrazov obraza in branja med vrsticami. Na primer, obstaja osumljenec, ki mu želijo "prišiti" primer terorističnega dejanja. Seveda ta oseba pri razgovoru s preiskovalcem spremlja njegov govor in skuša nadzorovati vedenje. Ko pa operativec postavi vprašanje v zvezi s prtljago, ki je ostala na postaji, se mu oči napolnijo z rahlo tesnobo, praktično neopazno napne roko - to bi moral opaziti izkušeni specialist.

Umetnost prepoznavanja najmanjših podrobnosti v manirah in vedenju druge osebe zahteva od strokovnjaka veliko znanja in strokovnih veščin. Treba je jasno razumeti, na kaj točno morate biti pozorni in kaj lahko potisnete v ozadje. Profiler (preveritelj) pogosto pri svojem delu uporablja diktafon ali video kamero za snemanje pogovora ali videa situacije kot celote. Ta metoda deluje učinkovito, saj lahko z osebnim stikom zgrešite na videz nepomembne podrobnosti in film vse popravi. Po pogovoru morate posnetek samo vklopiti in ga poslušati / pogledati ter narediti določeno analizo.

Preveritelj opazuje obrazno mimiko, kretnje, vedenjske značilnosti, preučuje psiholingvistične vzorce govora, parajezične znake besedne produkcije.

Ključno poslanstvo profilerja je razumeti, kje so laži. Toda hkrati mora specialist razumeti, kdaj je človek iskren. Dejansko se bo skoraj vsak izmed nas, ki posluša človeka, za katerega dialog zaznamujejo besednost, zmedenost zgodbe, premišljenost odgovorov, nervoza, takoj odločil, da je postal žrtev prevare. Kot kaže praksa, takšne značilnosti še vedno ne pomenijo nič.

Naloge Profilerja:

  • opazovanje ljudi;
  • napovedovanje dejanj in dejanj ljudi;
  • nedvomna definicija "praznih" besed in resničnih namenov osebe.

Visoko usposobljen profil je živi analog detektorja laži.

Glavne usmeritve profiliranja ali Kakšni so profili

Poslovno profiliranje. To je sodoben model vodenja poslovnih pogajanj, v katerem ne sodelujejo samo partnerske stranke, temveč tudi tretja oseba, ki se ukvarja s profilom. Kakšna je to inovacija na poslovnem področju, sodobni poslovni ljudje vedo iz prve roke. Ta specialist natančno spremlja sogovornike svoje stranke. Zaključi o resnosti partnerjevih namenov in oceni njegove manire.

Bančno profiliranje. Glavni junak je bančni profiler. Kaj je to? Inovativna smer nadzora in orodje, katerega uporaba omogoča zmanjšanje pomembnega deleža slabih posojil. Vendar tega ne vedo vsi. Vendar pa je pogosto mogoče opaziti, da poklicni profilar opazuje razgovor bančnih uslužbencev s potencialnim posojilojemalcem, ki so zaprosili za pridobitev kreditnih sredstev.

Revizijsko profiliranje. Različne revizijske družbe so jih začele aktivno uporabljati, da bi preverile integriteto računovodje. Zdaj so v računovodskih izkazih pozorni ne le na enakost obremenitev in kreditov, ampak tudi na vedenje med naslednjo revizijo računovodje. Revizijski revizor se ukvarja s tem. Kaj je to? Skoraj vsa revizijska podjetja že poznajo to novo „sredstvo“ proti vsem vrstam finančnih goljufij in, če je mogoče, uvajajo takšno „inovacijo“ v svojih državah. Omeniti velja, da je takšen pregled učinkovit dodatek k standardnemu preverjanju računovodskih izkazov.

Profiliranje zavarovanja. Uporabljajo ga zavarovalnice za preprečevanje ali odkrivanje vseh vrst goljufivih shem pri prijavi zavarovanja.

Prometno profiliranje je način prepoznavanja potnikov, ki lahko predstavljajo nevarnost za javnost: duševno neuravnotežene in agresivne ljudi, ljudi, ki imajo to ali ono orožje itd. Navsezadnje takšni strokovnjaki lahko brez težav prepoznajo take ljudi.

Hotelski profil. Uporablja se kot preventivni ukrep v izogibanju različnih kaznivih dejanj, ki se lahko zgodijo v hotelu.

Profiliranje osebja. Sestavljena je v "izpostavljanju" prosilca za položaj in vam omogoča, da pridete do dna tistega, česar o sebi ne bo napisal - odvisnosti od iger na srečo, kriminalna preteklost, prisotnost dolgov v posebej velikih zneskih itd.

Pred kratkim je bil predstavljen tak koncept, kot je družinsko profiliranje - zmožnost prepoznavanja resničnih namenov bodočega moža, težav v življenju najstniškega sina zunaj družine in še več.

Pravzaprav je veliko področij za uporabo te posebnosti, najbolj zanimivo pa je, da ta seznam še naprej raste.

Če jemljemo subjektivno, potem lahko vsak od nas loči laži v določeni panogi.

Kako postati profiler

Profiliranje je ena izmed specifičnih oblik dejavnosti, ki združuje različne veje humanistike, vključno z umetnostjo, zgodovino in drugimi. Zato mora imeti bodoči profiler visoko ali nepopolno visoko izobrazbo.

Vendar pa je splošno mnenje, da mora imeti detektor lažne laži ne le svobodno izobrazbo, ampak tudi osnovno psihološko. Razlog je, da se profiliranje nanaša na psihološke vede. Trenutno prijavitelj nima nedvoumnega odgovora na obvezno razpoložljivost takšnega izobraževanja.

Osebne kvalitete

Prihodnjega specializiranega profila je treba označiti z:

  • odličen spomin;
  • analitično razmišljanje;
  • povečana budnost;
  • opazovanje
  • poštenost;
  • zadržana čustvenost;
  • sposobnost pravilnega vodenja kompetentnega govora;
  • jasna dikcija;
  • prijetne manire;
  • odpornost na stres.

Znanje

Delo kot profiler pomeni jasno razlikovanje med resnico in lažjo in njihovo analizo. "Živi detektor" mora imeti umetnost dialoga tako, da se sogovornik čim bolj odpira tako z besedne strani kot z gestami in obraznimi izrazi.

Profiler mora razumeti:

  1. Človeška psihologija.
  2. Čustvena psihologija.
  3. Človeška fiziologija.
  4. Čustvena fiziologija.
  5. Tipologija in metode prevare.
  6. Znaki prevare niso samo v govoru, ampak tudi v obrazni mimiki, pa tudi v gibih.
  7. Tehnike in metode za ugotavljanje goljufij.

Zmožnosti

Profiler je odgovoren za:

  1. Organizacija in izvajanje opazovanj.
  2. Določitev človekovega psihotipa po zunanjem znaku in vedenjskih značilnostih.
  3. Identifikacija laži in resnic, ki temelji na tehniki izrekov in konstrukciji govora.
  4. Iskanje določenega čustva sogovornika v mikroekspresijah.
  5. Razlikovanje zamegljenih čustvenih izrazov.
  6. Razlika med gestami emblema in ilustracijskimi gestami.
  7. Iskanje puščanja zanesljivih informacij.
  8. Uporaba tehnik prepoznavanja laži.

Relativni poklici

Obstajajo poklici, povezani s profiliranjem:

  • psihiater;
  • psiholog;
  • psihoterapevt;
  • preiskovalec;
  • detektiv;
  • vzgojitelj;
  • poligrafski preiskovalec;
  • Vodja zaposlovanja in izbire.

Kje študirati

Profiler je poklic, katerega osnove se lahko naučimo na specializiranih tečajih in usposabljanjih v šolah, akademijah in centrih za odkrivanje laži.

Želja, da postanete profiler, vas bo stala 5-10 tisoč rubljev. Termin študija je praviloma 2-3 tečaje po 7 dni. Izobraževalni proces je sestavljen iz teorije profiliranja, testnih preizkusov, poslovnih iger, usposabljanj in prakse.