povzetek

Vzorčna avtobiografija. Kako napisati avtobiografijo

Kazalo:

Vzorčna avtobiografija. Kako napisati avtobiografijo

Video: Ivan Cankar, glasnik naših dni 2024, Maj

Video: Ivan Cankar, glasnik naših dni 2024, Maj
Anonim

Dolgo je veljalo, da avtobiografijo potrebujejo samo plemeniti ljudje. Menili so, da bi morali mnogi vedeti o njihovem življenju. Danes morajo vsi vedeti, kako napisati avtobiografijo, katere vzorec bo obravnavan v tem članku. V bistvu je potrebno, da v izobraževalni ustanovi ali na delovnem mestu posredujete osnovne podatke o svoji osebi.

Osnovni pojmi

Avtobiografija je dokument, ki je sestavljen v kakršni koli obliki in je nujen za zagotavljanje osnovnih informacij o življenju in delu. Glavna razlika od običajnega vprašalnika: podatki so opisani podrobneje, kar omogoča ugotovitev vseh najpomembnejših in potrebnih. Vzorčna avtobiografija je standardna, človek vanj preprosto vnese svoje podatke in jih dopolni z informacijami, ki se mu zdijo pomembne. Nato se podpiše in shrani v osebni spis skupaj z drugimi dokumenti.

Pomembni vidiki

Avtobiografija je brezplačen opis človekovega življenja in ni nobenih predpisov ali posebnih obrazcev. Napisati ga morate na navaden list formata A4, kjer ni grafa, vprašanj ali česar koli drugega. Pravilna avtobiografija, katere vzorec bo obravnavan spodaj, je sestavljen ob upoštevanju nekaterih norm. To morate napisati ročno s pisalom z modrim črnilom. Popravki ali blokade niso dovoljeni. Po zaslugi svoje avtobiografije lahko oseba jasno in jedrnato oblikuje vse potrebne informacije.

Pravila in vzorčna avtobiografija

Vse informacije morajo biti navedene v kronološkem vrstnem redu:

  1. Začnite opis vsakega dogodka z dvema datumoma, ki označujeta začetek in konec nekega obdobja v življenju. Med njimi naj bo crtica. Na primer: "1987-1993 - delal v trgovini Shik kot administrator."

  2. Če želite navesti določeno obdobje, morate uporabiti predloge. Na primer, "od leta 1998 do 2002 je študirala na srednji šoli št. 1 v Moskvi." Avtobiografija študenta mora vsebovati takšen element.
  3. Če je datum naveden po opisu dogodka, mora biti zapisan v oklepajih. Na primer: „Vpisal sem se v Moskovsko državno univerzo (1988). Po diplomi na magistratu (1994) je pripravništvo opravila v Sberbank of Russia. "

Ključne točke

Avtobiografija mora vsebovati glavne bloke informacij, ki vključujejo informacije, kot so:

  1. F.I.O., datum in kraj rojstva. Te informacije je mogoče navesti na več načinov. Na primer, kot esej: "Jaz, Valerij Sergejevič Nikitin, sem se rodil 10. januarja 1970 v mestu St. Petersburg." Ali kot v vprašalniku: "Nikitin Valery Sergeevich. Datum rojstva: 10. januar 1970. Kraj rojstva: mesto Sankt Peterburg. "
  2. Podatki o starših: ime, leto rojstva in poklic. Na primer: „Oče - Nikitin Sergej Fedorovič, rojen leta 1940, inženir oblikovanja. Mati - Anna Andreevna Nikitina, rojena 1945, terapevtka."

  3. V nadaljevanju je treba opisati prejeto izobrazbo. V tem primeru je vredno navesti institucije, v katerih se je usposabljanje odvijalo, obdobja in pridobljene rezultate. Na primer, lahko je videti tako: "Končal sem srednjo šolo v Sankt Peterburgu leta 1982". Če so bile v času usposabljanja dosežene pomembne višine, na primer oseba, ki je v šoli končala z zlato medaljo ali zmagala na kakšnem mednarodnem tekmovanju, potem je to mogoče navesti tudi Vzorec avtobiografije s podobnimi opombami bo obravnavan v nadaljevanju.
  4. Nato morate določiti naslednje stopnje izobrazbe: srednjo ali višjo. Če ni končano, potem v avtobiografiji nujno navedete razlog, vendar le, če se ne nanaša na vaš neuspeh. Nekateri študenti delajo vzporedno med študijem. V tem primeru bi ga gotovo morali navesti v avtobiografiji. Omeniti velja tudi, če je bila univerza diplomirana z odliko in s kakšnimi drugimi priznanji.
  5. Avtobiografija vojaškega človeka ali moškega, ki je služil v vojski, mora zagotovo vsebovati podatke o kraju služenja, obdobju njegovega prehoda in prejeti čin.
  6. To je odstavek, ki zaključuje glavni del. V njem morate navesti podatke o vseh krajih dela: ime podjetja, položaj, obdobje. Na primer takole: "Januarja 1983 se je kot blagajnik pridružil finančni in kreditni banki." Če je oseba delala v več podjetjih, potem mora biti vse navedeno. Če v času sestavljanja avtobiografije ni nikjer delal, je priporočljivo navesti podatke o tem, ali je bil uradno priznan kot brezposeln in ali je bil na borzi dela.

Druge informacije

Poleg glavnih točk lahko vzorčna avtobiografija vsebuje take podatke:

  • prisotnost otrok;
  • zakonski status;
  • obdobje porodniškega dopusta;
  • udeležba na vseh pomembnih dogodkih;
  • prisotnost poslovnih in drugih dejavnosti.

Avtobiografija se konča z domačim naslovom, telefonsko številko za stike in datumom pisanja dokumenta. Prav tako morate dati podpis. Na avtobiografiji ne sme biti nobenega drugega podpisa ali žiga. Če je po predložitvi dokumentov za delo prišlo do nekaterih sprememb, se to odrazi v ločeni prijavi.

Zanimivo vedeti

Mnoge organizacije zahtevajo avtobiografijo. Mimogrede, nekatera podjetja so poenostavila obrazce z vprašanji. O njihovi razpoložljivosti se morate pozanimati v oddelku za osebje.

Pomembno si je zapomniti, da to ni esej s 5 listi. Avtobiografija ne sme presegati ene velikosti strani. Zato ne pišite preveč. Avtobiografija ne bi smela izgledati kot narcizem. To je dokument, ki vam omogoča, da ugotovite glavne podatke. Opažajo, da delodajalci za branje takšnih dokumentov ne porabijo več kot 3 sekunde. Ne pozabite, da mora avtobiografija izpolnjevati zahteve in cilje, za katere je bila sestavljena, zato navedite le tisto, kar je vključeno v osnovne zahteve.

Primer

Mnoge zanima, kako napisati avtobiografijo. Spodnji vzorec vam bo pomagal hitro in enostavno.

Jaz, Petrova Svetlana Anatolivna, sem se rodila 22. marca 1985 v Moskvi.

Starši:

Oče - Safonov Anatolij Stepanovič, rojen leta 1957 - zasebni podjetnik.

Mati - Anna Borisova, Safonova, rojena leta 1960 - skrbnica kozmetičnega salona.

Od leta 1991 do 2003 je študirala na srednji šoli št. 17 v Moskvi. Ob koncu šole je prejela certifikat z odliko in zlato medaljo.

Leta 2003 je vstopila na Moskovsko humanitarno univerzo. M. V. Lomonosova na Fakulteti za novinarstvo, po katerem sem leta 2008 prejel kvalifikacijo specialista za področje Televizije in radijskega nadzora in prejel diplomo z odliko. Med usposabljanjem je opravila prakso v časopisu "Komsomolskaya Pravda".

Od leta 2009 do 2011 je delala v časopisu Komsomolskaya Pravda in po pogodbi odpovedala.

Od leta 2011 delam kot vodilni novinar na kanalu One.

Poročen. Mož - Petrov Sergej Vladimirovič, rojen leta 1954, zasebni podjetnik.

Obstaja sin - Petrov Maksim Sergejevič, rojen leta 2010.

Domači naslov:

119027, Moskva, st. Črpanje, 2, apt. 96.

5. maj 2012

Osebni podpis

Zaključek

Kot vidite, pri pisanju avtobiografije ni nič zapletenega, najpomembnejše je, da natančno predstavite svoje življenje, njegove glavne faze in dosežke. Pomembno je, da ničesar ne lažete ali olepšate, saj lahko vse podatke, ki jih vsebuje avtobiografija, preprosto preverite z uradnimi dokumenti, na primer s potrdilom, diplomo, delovno knjižico itd. Če se še vedno ne morete odločiti, kaj napisati, Priporočamo, da sestavite več možnosti in nato v podjetju v oddelku za kadre vprašate, katera je primerna.