karierno upravljanje

Kdo je tržnik? Opis poklica. Nadaljujte s trženjem

Kazalo:

Kdo je tržnik? Opis poklica. Nadaljujte s trženjem

Video: Danes zaslužite 305,08 USD, medtem ko NIČE NE! Zaslužite denar na spletu | Branson Tay 2024, Maj

Video: Danes zaslužite 305,08 USD, medtem ko NIČE NE! Zaslužite denar na spletu | Branson Tay 2024, Maj
Anonim

Ste se že kdaj vprašali, po katerem principu prodajalne kupujejo blago za nadaljnjo prodajo? Mogoče je njihov asortiman dopolnjen z vsem, kar ponuja proizvajalec, ali pa izberejo blago samo po svojem okusu? Ne! Preden so police trgovin napolnjene z enim ali drugim izdelkom, se izvajajo resne marketinške raziskave. Njegov namen je proučiti obstoječe povpraševanje na potrošniškem trgu. Če je podjetje zainteresirano za povečanje prodaje, potem ne more storiti brez takega strokovnjaka, kot je tržnik, ki izvaja takšne študije.

Glavne funkcije

Na vprašanje, kdo je tak prodajalec, dokončnega odgovora ne obstaja. Dejstvo je, da se funkcije tega strokovnjaka v različnih podjetjih lahko bistveno razlikujejo. Torej, eno podjetje posveča več pozornosti organizaciji oglaševanja svojega blaga, drugo pa se osredotoča na študij konkurentov in potrošnikov.

V zvezi s tem je nemogoče na kratko odgovoriti na vprašanje, kdo je prodajalec. Toda to stališče je zelo odgovorno. Na splošno so funkcije tega strokovnjaka zagotoviti najučinkovitejše delovanje podjetja in povečati donosnost svojih dejavnosti. V tem primeru je treba uporabiti celoten kompleks marketinških tehnik.

Glavne odgovornosti

Tržniki morajo izvajati:

- ocena tržne zmogljivosti;

- analiza industrije;

- napoved povpraševanja;

- primerjalna analiza;

- razvoj tržne strategije.

Kot vidite, so odgovornosti tega strokovnjaka zelo obsežne. Reševanje takšnega obsega dela je zelo problematično. V zvezi s tem veliki oddelki ustvarjajo celotne oddelke za promocijo blaga. V majhnih podjetjih je položaj "vodja trženja". Ta zaposleni se vzporedno z glavnimi odgovornostmi ukvarja s prodajo in iskanjem strank.

Uspešen specialist ima možnosti za poklicno pot. Sčasoma je lahko imenovan za direktorja marketinga ali komercialnega direktorja podjetja.

Potrebno znanje

Kdo je tržnik? To je najprej strokovnjak z dobro teoretično podlago. Tisti, ki načela trženja ne poznajo v celoti, ne bodo mogli izvesti raziskav in razviti potrebnega koncepta promocije. Za takšno delovno mesto bodo poleg višjega specializiranega izobraževanja potrebna tudi poznavanje psihologije, sociologije in zakonodajne podlage.

Dober tržnik mora med drugim imeti analitično in hkrati kreativno razmišljanje. Z lahkoto bi moral vzpostaviti stike z različnimi ljudmi, biti družaben, imeti čustveno stabilnost in diplomacijo.

Trgovec mora biti samozavesten uporabnik osebnih računalnikov in poznati osnovni paket, ki vključuje pisarniške in posebne programe. Za obvladovanje tega zvezka bo specialistu dovoljeno matematične spretnosti. Poznavanje osnov programiranja ga ne bo motilo.

Skoraj vsi tržniki morajo dobro obvladati tuji jezik. To je še posebej pomembno, če podjetje posluje na mednarodnem trgu.

Internet marketing

Nekateri strokovnjaki preučujejo prodajne trge in spodbujajo oglaševanje na internetu. Imenujejo jih nekoliko drugače. To so internetni tržniki. Njihove naloge poleg vsega naštetega vključujejo:

- privabljanje obiskovalcev na spletno stran korporacije;

- razvoj internetnih projektov.

Zato je treba zagotoviti visoko donosnost naložb v svetovni splet. Internetni tržnik je specialist, ki ne pozna samo osnov marketinga. Imeti mora znanje s področja mrežnih tehnologij, pa tudi spletnega oblikovanja in imeti praktične spretnosti, ki mu omogočajo hitro iskanje potrebnih informacij na svetovnem spletu.

Internetni tržnik je strokovnjak za pripravo oglaševalskih slik in besedil, dobro pozna elektronske tehnologije plačevanja in je sposoben komunicirati s strankami. Kot vidite, ta položaj veliko zavezuje. Internetno trženje je naporno prizadevanje za zbiranje potrebnih informacij, ki jih je treba v prihodnosti sistematizirati in analizirati. Nadalje specialist na podlagi pridobljenih podatkov razvije posebno strategijo za promocijo izdelka.

Tržni analitik

Naloga tega strokovnjaka je analizirati tržno strukturo, napovedati povpraševanje in oceniti možnosti promocije na novo ustvarjenih zavarovalnih produktov. Trgovec z analitiki bi moral biti dobro seznanjen z vsemi orodji svoje stroke. To bo podjetju omogočilo nenehno razvijanje in uspešno poslovanje.

Kdo je prodajalec analitike? Gre za strokovnjaka, ki spremlja vse novo nastajajoče tržne trende in zna krmariti ob negotovosti.

Kakšne so odgovornosti marketinškega analitika? Ta seznam vključuje:

- vodenje fokusnih skupin na terenu;

- spremljanje trga, na katerem so prisotni konkurenti;

- študija preferenc potrošnikov;

- oblikovanje sortimentalne politike;

- poročanje itd.

Trgovec, zaposlen v velikem podjetju, se prav tako ukvarja z raziskavami na regionalnem prodajnem trgu. To je specialist, ki je sposoben ustvarjati ideje, najti prave informacije, urejati dogodke in ljudi.

Trenutno je poklic marketinškega analitika na seznamih najbolj obetavnih in prestižnih. Zato ne preseneča, da ima delodajalec velike zahteve do prosilcev za to delovno mesto. Kandidata se praviloma preverja zaradi poznavanja sociologije in ekonomije, prava in statistike, veljavne zakonodaje ter zgodovine razvoja proizvodnje in trgovine.

Kandidat za položaj marketinškega analitika mora biti družaben, imeti analitično in strukturno razmišljanje, nenehno si prizadevati za samo izboljšavo in imeti odlične spominske, organizacijske in analitične sposobnosti.

Povpraševanje

Trenutno je težko najti podjetje, ki nima tržnega položaja na osebju. Glavne prednosti tega poklica poleg velike priljubljenosti je tudi dejstvo, da je visoko plačan. Na samem začetku kariere ima univerzitetni diplomant, ki še nima izkušenj, trideset tisoč rubljev. Potem ko njegov zaslužek naraste na petdeset do šestdeset tisoč rubljev na mesec. Vendar ta znesek ni omejitev. Upoštevati pa je treba, da hitro karierno delajo le pozorni in pridni zaposleni.

Na izbiro poklica trženja lahko vplivajo njegovo povpraševanje ne samo proizvodnih podjetij. Storitve tega strokovnjaka potrebujejo tudi specializirana svetovalna podjetja.

Kam na študij?

Torej, že veste, kdo je takšen tržnik, in ste se odločili za pridobitev te specialitete. Spretnosti tega poklica uspešno obvladajo ljudje, ki so prejeli višjo sociološko ali ekonomsko izobrazbo. Poleg tega so številne univerze že uvedle takšno usmeritev usposabljanja študentov, kot je "Marketing". Podobne specializacije so na voljo na skoraj vseh univerzah v državi. Vendar so moskovski trgovci običajno ljudje, ki so končali Moskovski državni inštitut za mednarodne odnose, Višjo ekonomsko šolo Nacionalnega raziskovalnega inštituta ali Inštitut za poslovanje in poslovno upravo Ruske predsedniške akademije za nacionalno gospodarstvo in javno upravo. Te univerze so posebej citirane med delodajalci v prestolnici. Pred osebo z diplomo take ustanove se odprejo vrata najprestižnejših svetovalnih podjetij, ki so specializirana za trženje.

Kako ustvariti življenjepis in se zaposliti?

Če se želite zaposliti v izbranem podjetju, boste morali napisati življenjepis. Tržnika bo najel samo tisti, ki bo delodajalcu primeren po izobrazbi in osebnih lastnostih. To bo treba upoštevati pri sestavljanju biografije.

Najprej pokažite svoje znanje o podjetju, pri katerem se prijavljate za življenjepis. To bo označilo vaše poklicne sposobnosti. Osredotočite se na svoje izkušnje in znanje. To bo delodajalcu omogočilo razumevanje, česa ste sposobni in ali izpolnjujejo njegova pričakovanja. Navedite svoje dosežke na prejšnjih delovnih mestih. Ne skrivajte nobenih informacij.

Nadalje, seveda, izobraževanje. Navedite ne samo glavne, temveč tudi dodatne. Profilna izobrazba bo nedvomno vaša prednost.

Bodite posebno pozorni na razdelek, ki vsebuje dodatne informacije. Pri tem je treba upoštevati znanje enega ali več tujih jezikov, prisotnost vozniškega dovoljenja (če obstaja), raven znanja različnih programov za osebni računalnik. Če imate hobi, ga velja omeniti tudi v življenjepisu. Hitreje se zaposli tržnik, katerega življenjski hobiji so kakorkoli povezani s korporacijsko kulturo ali zadevnim prostim mestom.

Nato morate opraviti en ali dva intervjuja. Ob prisotnosti velikega števila prijavljenih za prosto delovno mesto je možen stres test. Osebje podjetja bo prevzelo najbolj motivirane, sproščene in pripravljene na aktivno delo.

Naslednji korak so testiranje in zaključni razgovori. V tem trenutku poteka izbor najboljših od najboljših.

Poklicna stavba

Z uspešnim prehodom vseh faz intervjuja se znajdete na izhodiščnem položaju poklica. Univerzitetni diplomanti, ki nimajo praktičnih izkušenj, so zaposleni kot "pomočniki tržnikov". Morali bomo opraviti manjše naloge in prenašati rutino.

Naslednja stopnja karierne rasti je položaj tržnika. Hkrati raste plačilo za vaše delo. V tem položaju bi se morali izkazati za kreativno osebo. To bo pomagalo ustvariti temelje za prihodnjo poklicno rast.

Prvi resen korak v njegovi karieri bo položaj vodje marketinga. Dolžnosti tega strokovnjaka vključujejo vodenje celotnega osebja strokovnjakov in nadzor nad njihovim delom. Vendar to še zdaleč ni omejitev. Mnoga podjetja imenujejo visoko kvalificirane tržnike za finančne direktorje ali jim ponujajo položaj starejšega direktorja.

Prava izbira

Marketinška stroka je ena najbolj obetavnih. Z njegovo izbiro boste prejeli veliko število priložnosti, ki vam omogočajo delo tako na preprostih položajih kot na ravni vodenja podjetja.

Pomembna prednost tega poklica je potreba po pridobivanju ogromne količine veščin, sposobnosti in znanja. Tako se boste lahko po želji znašli v številnih drugih specialitetah.