karierno upravljanje

Poklic "Inženir komunikacije": naloge, opis dela in značilnosti

Kazalo:

Poklic "Inženir komunikacije": naloge, opis dela in značilnosti

Video: Videovodnik: Uporaba programa Kam in kako 2024, April

Video: Videovodnik: Uporaba programa Kam in kako 2024, April
Anonim

V dobi moderne tehnologije, ko se radijski in stacionarni telefoni uporabljajo vse manj, so jih nadomestili mobilna komunikacija, internet in digitalna televizija. V teh pogojih na trg dela vstopa nov in zelo priljubljen poklic v Rusiji - inženir komunikacij.

Zmotno je prepričanje, da se poklic "signalista" z razvojem tehnologije ni spremenil. Ljudje, ki delajo na tem področju, ne morejo več le položiti telefonskih kablov, splezati na drogove ali spremljati stikala. Sodobni inženir komunikacij bi moral poznati osnove oblikovanja in imeti razumevanje programskih vmesnikov. Prav tako ne bi smel samo teoretično vedeti, kako ustvariti in vzdrževati telekomunikacijske linije, ampak bi bil sposoben tudi vse te podatke uresničiti.

Nekaj ​​zgodovine

Menijo, da se je poklic "signalista" prvič pojavil s širokim odpiranjem telefonskih centrov v poznem 19. stoletju. Ljudje, ki delajo zanje, so morali zagotoviti gradnjo novih vodov in nemoteno delovanje opreme. Ni bilo le poklica signalista, ampak tudi telefonskega operaterja, ki so ga najraje zaposlili mlada in izobražena dekleta.

Z odkritjem leta 1888 brezžična mreža začne svojo zgodovino. Letos so izumili metodo za oddajanje in sprejemanje elektromagnetnih radijskih valov. Že leta 1896 je A.S. Popov je razkril poskus, v katerem so prve informacije prenesli na razdaljo 250 metrov, nekaj let pozneje pa so začeli s proizvodnjo prve opreme.

Zdaj ima komunikacijski sektor veliko število poklicev, enega pa bomo podrobneje obravnavali.

Poklicno usposabljanje

Če želite delati na področju telekomunikacij, morate na Fakulteti za elektronski inženiring pridobiti visokošolsko izobrazbo. Primerne specialitete bi bile na primer:

  • Telekomunikacijski in komunikacijski sistemi.
  • Radijska komunikacija in oddajanje.
  • Televizija.
  • Večkanalni telekomunikacijski sistemi.

Ob sprejemu mora biti pripravljen na študij matematičnih disciplin (matematična analiza, programiranje itd.), Predmetov teorije komunikacije (inženiring in računalniška grafika, elektronika itd.). Izobraževanje na univerzi vam zaradi praktičnega pouka omogoča izbiro stalne zaposlitve že pri 4–5 letniku. Praviloma tehnični oddelki v teh izobraževalnih ustanovah tesno sodelujejo z velikimi podjetji, ki zagotavljajo komunikacijske storitve in tam pošiljajo svoje študente na praktično usposabljanje.

Področja dela

Študenti, ki prejmejo diplomo "inženirja komunikacij", zlahka izkoristijo priložnost za zaposlitev, na primer v podjetjih za multimedijske storitve (prenos podatkov v realnem času, internetno oddajanje ali videokonference), v velikih tovarnah in kombajnah, na poslovnem področju. In seveda bodo povpraševanja v podjetjih, ki ponujajo telekomunikacijske storitve (kot so oddajanje ali ponudniki interneta in mobilnih telefonov). Koristni bodo tudi na področju informacijske tehnologije in komunikacij.

Možnosti samouresničevanja diplomanta so neomejene, saj jih najdemo v različnih gospodarskih panogah:

  • Telefonska industrija.
  • Telekomunikacije.
  • Pošta in telegraf.
  • Energija
  • Izdelava in oblikovanje gospodinjskih aparatov.
  • Raziskave in razvoj.

Seveda ta seznam še zdaleč ni popoln. Zelo težko je priklicati področje dejavnosti, kjer sodobne tehnologije, povezane s komunikacijo, še niso bile uporabljene. Skoraj vsako področje sodobnega življenja je tesno povezano s sprejemanjem ali posredovanjem določenih informacij.

Skupne lastnosti

Kaj torej dela inženir komunikacije? Na splošno so odgovornosti videti takole:

  • Vgradnja linearnih kabelskih konstrukcij in opreme.
  • Delovanje te opreme in naprav.
  • Optimizacija razvoja komunikacijskih omrežij.

Na splošno pristojnost inženirjev komunikacije vključuje vse, brez česar komunikacija ni mogoča - od povezovanja interneta in ustvarjanja lokalnih omrežij, do telefonskih komunikacij in namestitve različne opreme (na primer satelitske antene).

Za uspešno delo na tem področju je nujno potrebno imeti naslednje osebne lastnosti:

  • Natančnost
  • Potrpežljivost.
  • Pazljivost
  • Ustvarjalnost
  • Sposobnost učenja.

Zadnja od teh lastnosti je zelo pomembna, saj sodobni tempo razvoja komunikacijskih tehnologij zahteva od strokovnjakov s tega področja nenehno izboljševanje.

Plača

Celični inženir v teh pogojih lahko računa na precej visoko plačo. Plača je povezana z razlikami v povpraševanju po specialistih na tem področju in razpoložljivostjo inženirjev komunikacij na trgu dela. To ljudem s to izobrazbo omogoča enostavno izbiro primernega in dobro plačanega položaja. Toda razlikovanja plač nihče ni preklical glede na delovne izkušnje in regijo prebivališča.

Torej, inženir komunikacije v Moskvi lahko računa, da bodo plače znašale od 25.000 do 30.000 rubljev. Delodajalci to nadomestilo ponujajo prosilcem z višjo tehnično izobrazbo in delovnimi izkušnjami v enem letu ali več. V Sankt Peterburgu z enakimi pogoji lahko pričakujete, da boste plačali od 22 do 26 tisoč rubljev. V Kazanu bodo Rostov na Donu in Čeljabinsk ponujali od 13 do 15 tisoč.

Na voljo bo višja plača glede na dve leti delovnih izkušenj in poznavanje opreme Cisco ter nekaterih vrst avtomatskih telefonskih centrov. Potrebovali boste tudi znanje angleškega jezika, ki je potrebno za študij tehnične dokumentacije. V tem primeru lahko inženir komunikacije pričakuje, da bo v Moskvi plačal do 48.000, v severni prestolnici do 40.000 in v drugih regijah do 25.000.

Če ima vlagatelj več kot tri leta delovnih izkušenj in ima potrdila o strokovni skladnosti, lahko zaprosite za plačo približno 70.000 v Moskvi, 60.000 v Sankt Peterburgu in približno 35-40 tisoč rubljev v Rusiji. Izjemno dobrodošla izkušnja na višjih položajih, pa tudi sposobnost ustvarjanja telekomunikacijskih omrežij iz nič.

Karierne priložnosti

Kljub povpraševanju po komunikacijskih strokovnjakih in sorazmerno visokih plačah, te posebnosti ni mogoče pripisati poklici s hitro karierno rastjo. V srednje velikih podjetjih je komunikacija običajno zelo omejeno, katerih položaj je v isti hierarhiji upravljanja. Zato je povišanje plač tu bolj odvisno od povečanja delovnih izkušenj ali izpopolnjevanja in ne od spremembe položaja na višjo.

V velikih podjetjih s kariernim napredovanjem je vse veliko bolj preprosto. Velika prednost dela v njih je velika možnost karierne rasti, tako v vodoravni kot navpični smeri.

Kaj morate vedeti, da boste uspešni v poklicu?

Seveda so zahtevane spretnosti odvisne od izbire podjetja in področja, kjer je delo načrtovano, vendar je v katerem koli podjetju potrebno določeno znanje.

V velikih organizacijah obstaja razdelitev po specializaciji, zahtevane spretnosti pa so v celoti odvisne od položaja.

Kar zadeva majhne organizacije, bi moral biti inženir komunikacije univerzalen in vsa dela opravljati, če ne samostojno, pa v zelo omejeni skupini. Za to so potrebne posebne veščine specialista.

Zahtevana znanja za delo v majhnem podjetju

Poznajte programsko opremo, ki se uporablja na postaji, kjer nameravate delati. Bilo bi lepo vedeti nekaj različnih možnosti za programiranje vmesnikov.

Če želite najti škodo na liniji, uporabite na primer reflektometer. Podaljšajte kabel z rokavi. Razširite omare (mesta informacij telefonskih kablov). Namestite opremo in diagnosticirajte škodo na tej opremi. Dobro seznanjeni z risbami in diagrami. Znati uporabljati opremo ip-omrežij.

Vsekakor niso odvisne le zahtevane spretnosti od kraja dela, ampak tudi, kaj naj bi inženir komunikacije neposredno opravljal. Naloge, ki so predpisane v opisu dela, običajno vključujejo načrtovanje, razvoj in namestitev telefonskega omrežja, namestitev, konfiguracijo in vzdrževanje opreme. Predpišejo tudi nadzor nad delovanjem naprav, s čimer zagotavljajo kakovost vzpostavljene komunikacije in nemoteno delovanje opreme. Poleg tega lahko navodila inženirja za komunikacije vsebujejo zahteve glede interakcije s telekomunikacijskimi operaterji. Pogajanja lahko vključujejo: kakovost opravljenih storitev, uporabljene tarife, poročanje.

Za koga je ta poklic primeren?

Splošno sprejeto je, da je poklic signalnika bolj primeren za moške, vendar se z razvojem sodobnih tehnologij predstavniki šibkejšega spola vse pogosteje odločajo za to posebnost. Po raziskavi, izvedeni leta 2010, je bilo med vsemi iskalci zaposlitve kot inženirji komunikacije 18% deklet. Po starostnih obdobjih zaposlitev v poklicu inženirja komunikacij pogosteje iščejo mladi (mlajši od 35 let) s posebno visokošolsko izobrazbo.