karierno upravljanje

Restavracija - kdo je to? Kako postati restavrator?

Kazalo:

Restavracija - kdo je to? Kako postati restavrator?

Video: Mihael Žmahar: Kako postati voditelj sebi in drugim? 2024, Maj

Video: Mihael Žmahar: Kako postati voditelj sebi in drugim? 2024, Maj
Anonim

Verjetno so si vsi vsaj enkrat v življenju sanjali o odprtju lastne restavracije. Vendar je posel z restavracijami težaven posel, zelo občutljiv in ima veliko odtenkov in trikov. Mimogrede, v Evropi je restavrator zelo častna posebnost. Če ga želite obvladati, se morate naučiti veliko veščin in pridobiti ogromno znanja.

Kdo je restavrator?

Ustanovitelj ali lastnik verige ali ene restavracije se imenuje restavrator. To je podjetnik, ki je razvil koncept restavracije in ga v skladu z njim ustanovil. Restavrator se imenuje ne le lastnik tega gostinskega obrata, temveč tudi upravnik. Še več, ne bi smel biti le dober vodja, ampak tudi ustvarjalna oseba, odličen psiholog in estet. Seveda bi moral vodja restavracije imeti tudi talent tržnika in PR managerja. Svojo restavracijo bi moral obravnavati ne kot gostinski lokal, ampak kot poseben kraj, kamor ljudje pridejo, da dobijo veliko nepozabnih vtisov, se lepo zabavajo in sprostijo, ko so okusili nekaj izvirnega in novega. Doseganje želenega rezultata naj bi olajšalo izvirna notranjost, brezhibna postrežba in ekskluzivna postrežba ter neverjetno okusne in nenavadno okrašene jedi ter glasba, ki pripomore k sprostitvi in ​​apetitu in še veliko več. Seveda je restavrator več kot ustvarjalni poklic, čeprav se mnogim zdi, da je v tej zadevi glavna stvar razumevanje kulinaričnih posebnosti. Ni naključje, da veliko izkušenih restavratorjev primerja svoje ustanove z gledališčem, sebe z režiserjem, obiskovalce in natakarje pa z igralci. To je kdo restavrator! Ali ni to odličen poklic?

Kakovost, ki bi jo moral imeti restavrator

Izkaže se, da obstaja cel seznam lastnosti, s katerimi bi moral biti obdarjen človek, ki želi ustanoviti lastno gostinsko podjetje ali postati vodja že pripravljene restavracije. Tukaj so:

  • ustvarjalno razmišljanje;
  • organizacijske sposobnosti;
  • odpornost na stres;
  • dober spomin;
  • odgovornost in obveznost;
  • dobro zdravje;
  • bogata domišljija;
  • vodstvene sposobnosti;
  • želja, da bi drugim dajali zadovoljstvo, itd.

Če želite odpreti svojo restavracijo, si pobliže oglejte: ali imate veliko teh lastnosti? Če ne, potem raje poiščite dobrega managerja, usposobljenega za tak poklic kot restavrator. To bo, verjemite mi, najboljši izhod.

Naloge restavratorja

Seveda je glavni cilj restavratorja, da svoje podjetje organizira tako, da prinaša dohodek. Najprej to, da pritegnejo stranke, nato pa na njih naredite vtis, da bodo želeli postati redni obiskovalci ustanove. In ne glede na to, kako privlačno je vzdušje, ne glede na to, kako vljudno je osebje, pa je najpomembnejša značilnost katere koli restavracije kuhinja. To pomeni, da mora restavracija imeti visoko profesionalnega kuharja. Poklic restavratorja ga ne zavezuje, da je odličen kulinarični specialist, vendar mora imeti kuhar in druge člane ekipe občutljiv izbor, seveda v skladu s konceptom restavracije.

Kje študirati kot restavrator?

V Rusiji, zlasti v velikih mestih, obstaja veliko število restavracij različnih kategorij, od luksuznih do preprostih jedilnikov. Kljub temu pa ni niti ene državne univerze, na kateri bi lahko kdo pridobil poklic restavratorja. Vendar pa se ljudje, ki se želijo naučiti te posebnosti in postanejo profesionalci, lahko zadovoljijo z izobraževanjem na vzporednih področjih, na primer izberejo posebnosti "Turizem", "Socialne storitve in turizem", "Ekonomika in upravljanje podjetij", "Ekonomika in upravljanje turističnih podjetij itd. Pravzaprav tisti, ki so se odločili resno ukvarjati s to zadevo, odidejo v tujino, da dobijo diplomo. Na svetu obstaja veliko resnih univerz, ki jim posebnost restavratorstva pripisuje veliko večji pomen kot pri nas domačih. Če veliko lokalnih podjetnikov pri odpiranju lastne restavracije vodi njihov notranji nagon ali znanje, ki so ga pridobili ob obisku restavracij v tujini, potem v Evropi, Ameriki ali Vzhodni Aziji (Kitajska, Tajska, Japonska itd.), Je tovrstni posel veliko bolj skrben. Restavracije ne more upravljati oseba, ki nima zadostne stopnje znanja.

Je pri nas mogoče postati profesionalni restavrator?

Kot smo že omenili zgoraj, na državnih univerzah Ruske federacije ni mogoče dobiti diplome restavratorja. Kako torej postati restavrator, ne da bi zapustil državo? V zadnjem času so zaradi pomembnosti in priljubljenosti tega poklica v mnogih velikih mestih Rusije odprli tečaje za tiste, ki želijo svoje gostinske posle opravljati bolj kompetentno. Na primer, v Moskvi v mestnem izobraževalnem centru MBA potekajo tečaji restavratorjev. Na koncu ti študenti prejmejo certifikat ali diplomo restavrator. Obstajajo tudi centri za usposabljanje, ki zagotavljajo usposabljanje za posebne specialitete, ki so potrebne za gostinske dejavnosti, in sicer:

  • tečaji za lastnike restavracij;
  • tečaji za restavratorje;
  • tečaji za vrhunske managerje;
  • tečaji za administratorje;
  • mojstrski tečaji za barmane;
  • usposabljanje za kadrovske strokovnjake;
  • mojstrski tečaji in tečaji za natakarje itd.

Kuhar in restavrator

V resnici restavracija dosega najboljše rezultate in prejme zvezdo "Michelin Red Guide", ko restavrator in kuhar skleneta močno zavezništvo in delujeta v interesu lokala. Vendar pa zgodovina pozna tudi veliko primerov, ko se je kuhar, ki ni zadovoljen s svojim položajem v restavraciji in si je nabral dovolj denarja in znanja, odločil odpreti svojo restavracijo. Seveda mnogi nadarjeni kuharji razumejo, da je uspeh restavracije v veliki meri odvisen od njihove sposobnosti kuhanja. Seveda je v tem nekaj resnice, a počutje restavracije ni odvisno samo od okusne hrane, ki jo strežejo v tej ustanovi. Za to, da bo institucija cvetela, so pomembne številne podrobnosti, vključno z majhnimi. Zato mora biti kuhar, ki se je odločil zapustiti restavracijo in ustanoviti svoje podjetje, previden ne le glede okusa hrane, temveč tudi glede vseh podrobnosti gospodinjstva. Ko je pridobil dovolj izkušenj, lahko brezplačno plava in odpre svojo majhno restavracijo. Vendar pa se kuharji praviloma čez nekaj časa dolgočasijo z administrativnimi in vodstvenimi dejavnostmi, nato pa jim na pomoč priskoči certificirani restavrator. To je najboljša možnost za uspešno delovanje restavracije, saj bi moral vsak narediti točno tisto, kar bolje razume.

Znani restavratorji preteklosti

Francozi trdijo, da je prva restavracija na svetu temeljila na njihovi zemlji, Španci pa trdijo nasprotno, kljub temu pa je po zanesljivih virih bila prva restavracija na svetu kitajska. Tam so izumili tudi meni restavracije. Kljub temu je treba Francijo še vedno šteti za rojstni kraj pravih gurmanskih obratov za prijetno zabavo in obrok. V tej državi se kuhanje izenači z umetniškimi oblikami, spretni kuharji pa veljajo za pesnike. Najbolj znani restavratorji preteklosti so Robert, Borel, Bignon, Beauville, Riesch in drugi. Kot vidite, so mnogi med njimi Francozi.