karierno upravljanje

Telemarketer je prodajalec 21. stoletja

Kazalo:

Telemarketer je prodajalec 21. stoletja

Video: Redni četrkov webinar - Kako povečati prodajo vaših prodajalcev, komercialistov? 2024, Maj

Video: Redni četrkov webinar - Kako povečati prodajo vaših prodajalcev, komercialistov? 2024, Maj
Anonim

Vsak dan je vedno težje prodati blago. V pogojih hude konkurence se proizvajalci soočajo z istim vprašanjem: kam postaviti svoje izdelke? Dober telemarketar se lahko zelo dobro spopade s to nalogo. To je specialist, ki lahko najde kupca za kateri koli izdelek.

Novo v prodaji

Pred nekaj desetletji je bilo dovolj le položiti nov izdelek na police trgovin in takoj je začelo vzbujati veliko zanimanje. Zdaj je situacija videti nekoliko drugače. Proizvodno podjetje mora svoje izdelke predstaviti tako, da se trgovska podjetja lotijo ​​njihovega izvajanja. Toda to ne zagotavlja želenega rezultata. Zadeva lahko dolgo časa leži na pultu in ne pritegne nobene pozornosti. Te razmere so prisilile prodajne oddelke, da so postali bolj aktivni.

V poznih devetdesetih letih se je na seznamih zaposlenih številnih podjetij pojavil položaj, imenovan "telemarketer". To je nekakšen prodajalec, ki za dosego končnega cilja uporablja telefon. V Ameriki so bili takšni strokovnjaki že sredi prejšnjega stoletja. In pri nas je tovrstno trženje postalo možno šele, ko je večina prebivalstva države pridobila mobilne telefone, ki jih je telemarketar vedno lahko poklical. To je omogočilo ciljno usmerjeno izbiro in omogočilo hitro pridobivanje potrebnih informacij.

Funkcije procesa

Trženje po telefonu je odvisno od tega, kako delujete, lahko vhodno ali izhodno. V prvem primeru stranke sami pokličejo z vprašanji, v drugem pa posebej usposobljeni zaposleni, ki so na nasprotnem koncu žice, ponujajo blago potencialnim strankam, katerih številke so vzete iz vnaprej pripravljene baze. Priprava takega seznama ni težko. Glede na začetna merila je baza podatkov trgovcev lahko hladna ali vroča. Vsa razlika je v izbiri kandidatov. Če uporabljate običajni telefonski imenik, bo to najpreprostejša in najmanj produktivna hladna podlaga. Vroči seznam vključuje stike tistih, ki so kdaj pokazali zanimanje za določeno kategorijo blaga. Izkaže se, da je telemarketer isti zaposleni v prodajnem oddelku. Res je, zdaj ravna drugače. Lahko se obrne samo na naročnika in ga, če je mogoče, zanima njegova ponudba.

Kaj naj naredi telemarketar?

V zadnjih letih je prodaja telefonov postala še posebej pomembna. Tako napornega dela se včasih lotijo ​​specializirana podjetja.

Imajo izkušeno osebje, ki je pripravljeno prodati kateri koli izdelek. Kakšno delo opravlja telemarketer? Naloge takega specialista so, da mora:

1) Načrtujte delo s strankami za prihodnji dan, ki ne vključuje samo telefonskega pogovora, temveč tudi sklenitev posebnih pogodb v imenu proizvajalca.

2) Preverite podatke o kupcu in potrdite njegovo zanesljivost.

3) Svetujte kupcem glede ponudbe izdelkov za pripravo specifikacij.

4) Spremljati izvajanje pogodbenih obveznosti in po potrebi izvajati zahtevke.

5) Vzdrževanje obstoječe baze in iskanje novih strank. Če želite to narediti, morate opraviti hladne klice in preučiti interese potencialnih bodočih strank.

6) Sodelovati pri razvoju diskontnega sistema za večje zanimanje kupcev.

A to je le del tega, kar počne telemarketer. Dolžnosti vsakega zaposlenega so tudi v nenehnem sestavljanju podrobnih poročil vodstvu o opravljenem delu za dan, mesec, leto in tako naprej.

Obvezne lastnosti

Delo telemarketerja je kompleksno in zelo odgovorno. Ni vsak spol močan, da se spopade s takšno nalogo.

Resnično dober specialist mora imeti veliko pomembnih lastnosti, kot so:

  1. Družabnost Komunikacija s stranko mora biti odprta in prijazna. Ponižna in intimna oseba nikoli ne bo mogla posredovati potrebnih informacij. A tudi on ne bi smel biti nagajiv.
  2. Sposobnost prepričevanja in vodenja pogovora. Vsi vemo, da je najpomembnejša stvar v vsakem pogovoru sposobnost poslušanja. Pogovor je treba usmeriti tako, da se obe strani slišita. Kdo bi z veseljem prisluhnil toku nerazumljivih informacij s slušalke? Stranki je treba jasno povedati, da je pogovor z njim za podjetje zelo pomemben, ponujeni izdelek zanj pa resnična najdba in nujna potreba.
  3. Pobuda. Pri delu morate stalno iskati nove načine reševanja nalog.
  4. Utrditev in pozornost do majhnih podrobnosti. Na potencialne stranke ne smemo pozabiti dlje časa. V nasprotnem primeru bodo zanje poskrbeli drugi, bolj podjetni zaposleni.
  5. Izkušnje. Telemarketar mora imeti vsaj splošno predstavo o območju dejavnosti, kjer se uporablja blago, ki ga prodaja. V nasprotnem primeru dialog ne bo deloval.

Z vsemi temi znanji zaposleni lahko računa, da bo postal strokovnjak na visoki ravni.

Koristni nasveti

Zdaj nihče ne preseneča nad posebnostjo z nenavadnim imenom "telemarketer". Odzivi delavcev glede tega poklica kažejo, da so imeli nekoč veliko srečo. Ko so se pravilno odločili, so končali v prijazni ekipi, kjer so vsi pripravljeni pomagati.

Takšno delo daje veliko izkušenj in zalogo znanja, komunikacijske spretnosti pa vam omogočajo, da se v vsaki situaciji počutite svobodno. Telefonski prodajalci z izkušnjami svetujejo novincem, naj bodo pozorni na več pomembnih točk:

1) Ko se pogovarjate s stranko, morate na vprašanja ne samo odgovarjati, temveč jih tudi sami zastaviti. Tako boste lahko izvedeli več o tem, kaj ga resnično zanima.

2) Ko govorite, sogovornika vedno pokličite po imenu in se, kadar je le mogoče, dogovorite za sestanek.

3) Bolje je, da pogovor vodite v popolni tišini, brez hrupa v ozadju.

4) Vljudno ravnanje je zagotovilo konstruktivnega dialoga in premišljen govor vnaprej bo najverjetneje privedel do dogovora.

Tem pravilom se je treba držati, da maksimizirate položaj sogovornika in obrnete pogovor v pravo smer. Seveda obstajajo med kupci tisti, ki negativno vplivajo na to vrsto prodaje. Toda verjetnost negativnosti v takšni zadevi je vedno velika in nanjo je treba biti pripravljen vnaprej.