povzetek

Poklic in njegova razlika od poklica

Poklic in njegova razlika od poklica

Video: Gašper Otrin o poklicanosti in salezijanskem poklicu 2024, Julij

Video: Gašper Otrin o poklicanosti in salezijanskem poklicu 2024, Julij
Anonim

Koncept "poklica" ima več pomenov, vendar je za sodobne ljudi najpomembnejši primer, ko pomeni dejavnost človeka, s katero ustvarja dohodek, da zagotovi svoj obstoj. Zdi se, da je skoraj podobna definiciji poklica, vendar obstaja majhna razlika. Poklic - to ima človek ob določenem času. Poklic je nekaj neodtujljivega in zelo pogosto se zgodi, da se ob nekem času morda ne ujema s sedanjim načinom zaslužka. To razliko je treba upoštevati pri izpolnjevanju dokumentov z navedbo poklica: prijavnica, življenjepis, protokol, vloga. Navsezadnje se lahko izkaže, da si človek, če zmeša pojme, formalno laže, kar lahko privede do negativnih posledic.

Da se izognete zmedi, morate biti pozorni na to, kaj vpliva na izbiro poklica, pa tudi na to, kako se človek odloči pri izbiri poklica. To se praviloma dogaja že v šoli. Kateri poklic naj se njihov otrok nauči, najpogosteje odločajo starši in ne sam. Poleg tega njihovo mnenje pogosto temelji na subjektivnih dejavnikih: trenutni situaciji v družbi, prestižu poklicne izobraževalne ustanove in nasvetu prijateljev in sorodnikov. Toda to je glavna nevarnost - odločitev je morda napačna. Kar je danes prestižno in dobro plačano, bo jutri na trgu dela morda neprijavljeno. Poklic je, nasprotno, izbran pod vplivom objektivnih pogojev, v katerih je oseba.

Kadar koli lahko najdete veliko primerov, ko učitelj dela kot prodajalec, inženir odpre svoje podjetje, se vojaški človek ukvarja s kmetijstvom itd. Kaj zaradi tega počne ljudi? Zaradi česa si izberejo poklic, ki ne ustreza njihovemu začetnemu poklicu, ki so ga dobili zaradi prizadevanja staršev? Dva glavna razloga sta. Prva je majhna potreba po določenih delavcih ali strokovnjakih na trgu dela. Drugi je velikost nagrade. Oba dejavnika ogrožata udoben obstoj človeka. Lahko preprosto ostane brez dela ali pa dohodek iz poklicne dejavnosti ne bo dovolj za zadovoljevanje niti najbolj potrebnih potreb.

Seveda še vedno ni nič manj prepričljivih razlogov. Na primer, lahko človek v nekem trenutku začuti, da popolnoma ni vključen v sedanji poklic in hodi v službo, kot na trdo delo. Hkrati obstajajo vrste dejavnosti, do katerih resnično čuti hrepenenje. Drugi razlog je lahko potreba po samouresničevanju, ki je ne more zadovoljiti med delom v poklicu. To lahko potrdijo številni primeri, ko diplomanti nekaterih tehničnih ali medicinskih univerz postanejo znani igralci, glasbeniki, pisatelji.

Iz vsega zgoraj navedenega je mogoče izpeljati en pomemben zaključek. Preden se odločite o njegovi usodi za otroka in določite njegov bodoči poklic, morate odgovoriti na dve vprašanji: po čem v resnici ima hrepenenje in zmožnosti, po katerih strokovnjakih ali delavcih bo povpraševanje na trgu dela, ko odraste.