karierno upravljanje

Koreograf - kaj je to poklic? Koreograf: zgodovina poklica, prednosti in slabosti

Kazalo:

Koreograf - kaj je to poklic? Koreograf: zgodovina poklica, prednosti in slabosti
Anonim

Ni važno, kdo izvaja določen plesni kos, gibi v plesu morajo biti skladno izvedeni. Koreografi sodelujejo s plesalci, da plesejo ples in mu dajo logično popolnost. V tem članku bomo poskušali odgovoriti na vprašanja: kdo je koreograf? Koreograf - opis poklica, njegove prednosti in slabosti?

Zgodovina poklica

Ples se nanaša na manifestacije ustvarjalnosti ljudi. Lahko ima razlike v gibanju, tempu, kostumih. V starih časih so se plesi razlikovali tudi v razredih. Navadni ljudje so se po napornem dnevu spočili, plesali z okroglimi plesi. Predstavniki plemenitih razredov so si za popestritev prostega časa povabili plesalce.

Zgodovina poklica koreografa pravi, da se je pojavil v dvanajstem stoletju. V tem časovnem obdobju so postali modni dvorni plesi, v katerih je sodelovalo veliko število parov plesalcev. Na javno mnenje bi lahko vplivalo dejstvo, kako lepo in harmonično so v plesu krožili njeni izvajalci.

Glavna naloga takratnih koreografov je bila vzgajati plemstvo v osnovnih plesnih gibanjih, pa tudi v maniri med plesom.

Glavne odgovornosti

Koreografija je umetnost plesa. Če upoštevamo prevod te besede iz starogrščine (ples, opišite), potem jo lahko dešifriramo kot zapis plesnih gibanj s pomočjo posebnih alegorij. Razvoj teh gibanj in ustvarjanje na njih celovitega dela je glavna profesionalna odgovornost koreografa.

Poklic koreografa (prednosti in slabosti dela ljudi, ki so se odločili za to, bomo objavili v nadaljevanju tega članka) pomeni uprizoritev ne le plesov, temveč tudi koncertnih številk, baletnih predstav. Glavna naloga koreografa je ustvariti plesno kompozicijo, napolnjeno z lepoto in edinstvenostjo.

Predstavnik tega poklica med plesalce razdeli specifične slike, namenjene utelešenju v plesu, ob upoštevanju sposobnosti in značaja vsakega člana plesnega kolektiva. Izbira glasbeno spremljavo in kostume.

Koreograf je odgovoren tudi za tehniko izvajanja plesnih gibov. Moral bi imeti možnost ustvarjanja plesa, ki ne temelji samo na njegovih idejah, ampak tudi na podlagi najboljših praks njegovih sodelavcev.

Poklic koreografa se združuje v eni osebi: plesalci, ki so vešči plesne umetnosti, guruji vseh vrst umetnosti, pa tudi priznani intelektualci.

Vrste in obseg dejavnosti

Dodelite glavne vrste dela koreografov:

  1. Priprava plesnega scenarija, sodelovanje v njegovi razpravi pred odobritvijo.
  2. Igralci plesalcev.
  3. Izbor glasbe, kostumov, kompletov.
  4. Koordinacija njihovega dela z ljudmi, ki so neposredno vključeni v izvedbo plesnega scenarija.
  5. Sodelovanje v razstavi plesalcev, v skupinah in ena po ena.
  6. Gostujoče vaje, nastopi plesnih skupin pred občinstvom.
  7. Vodenje plesnih ur

Področje delovanja predstavnikov tega poklica je precej obsežno. Povprašeni so lahko v plesnih družbah, muzikalih, operi in baletu, na televiziji, na snemanju filmov in televizijskih oddaj, na ladjah, ki prevažajo turiste, in celo na modnih pistah.

Poklic koreografa ima določeno specifiko. V vseh žanrih, ne glede na število plesalcev, vsako posamezno skupino vodi en koreograf. S takšno konkurenco morajo za dosego uspeha in slave strokovnjaki s področja koreografije imeti kreativen in izviren pristop k utelešenju svojih idej.

Osebne kvalitete

Za sodelovanje v izbranem poklicu mora koreograf imeti določene osebne lastnosti:

  • Odlično mora poznati teorijo plesa, da bo sam poklicni plesalec.
  • Pomembno je, da je bil predstavnik tega poklica obdarjen z odličnimi organizacijskimi sposobnostmi.
  • Ta oseba mora biti družabna, sposobna je ustvarjati in vzdrževati stike ne samo s plesalci, temveč tudi z velikim številom ljudi, s katerimi komunicira zaradi specifičnosti svojega dela.
  • Koreograf mora biti sposoben analizirati in uporabljati izkušnje sodelavcev pri svojem delu, okrasijo ga z lastno interpretacijo.
  • Poklic koreografa vas obvezuje, da začutite svet umetnosti, začutite ritem in razumete glasbo.

Prednosti tega poklica

Prednosti poklica koreografa vključujejo nekatere vidike:

  • Področje delovanja koreografa mu omogoča, da se seznani z ustvarjalnimi osebnostmi, ki jih zanimajo. Plesalec najvišje stopnje lahko dela v kateri koli državi na svetu, tudi brez poznavanja jezikov.
  • Nenehno motiviranje in izvajanje novih idej. Poklic koreografa je brez dolgčasa in rutine.
  • Ostanite v dobri formi. Specifičnosti dela profesionalnim plesalcem ne omogočajo pridobivanja dodatnih kilogramov.
  • Priložnost za ogled novih držav.
  • Možnost odpiranja lastne šole.

Slabosti poklica

Za poklic koreografa lahko rečemo, da ima poleg svojih prednosti tudi nekatere pomanjkljivosti.

  • Predstavniki tega poklica niso imuni pred različnimi poškodbami.
  • Vsakodnevne predstave in vaje lahko koreografsko izčrpajo zalogo moči in energije.
  • Težko je biti povpraševanje po tem poklicu po 35 letih. Včasih ta okoliščina vodi v tesnobo in depresijo.
  • Pogosto koreografi namenjajo ves svoj prosti čas za delo, in to je polno težav v njihovem osebnem življenju.

Nasveti za tiste, ki se bodo odločili povezati svoje življenje s koreografijo

Če želite postati koreograf, morate opraviti devet ali enajst razredov splošne šole, pridobiti potrdilo o šoli za umetnost v razredu koreografije. Prosilci, ki so bili udeleženci plesnega kluba ali si preprosto ne morejo predstavljati svojega življenja brez plesa, se lahko prijavijo tudi poklici koreografa.

Na sprejem se morate skrbno pripraviti. Posebno pozornost je treba nameniti klasičnemu plesu, da se prikaže sprejemanje mojstrstva njegove tehnike in njegove muzikalnosti.

Da bi lahko razkrili svoj ustvarjalni domet, morate izpopolniti spretnost izvajanja ljudskih, zgodovinskih in vsakdanjih ter drugih plesov, saj lahko izpitna komisija ponudi upodobitve gibov, skic in kombinacij iz različnih plesnih stilov.

Intervju je potreben tudi v nekaterih izobraževalnih ustanovah. Če ga želite uspešno prenesti, morate imeti dobre informacije o umetnosti, literaturi in zgodovini koreografije.

Neverjeten in zanimiv poklic koreografa odpira številne perspektive tistim, ki so njegove popolnosti obvladali dovršeno.