karierno upravljanje

Kako napisati motivacijsko pismo? Funkcije, priporočila in vzorec

Kazalo:

Kako napisati motivacijsko pismo? Funkcije, priporočila in vzorec

Video: 101 odlični odgovori na najtežja vprašanja na razgovoru 2024, Maj

Video: 101 odlični odgovori na najtežja vprašanja na razgovoru 2024, Maj
Anonim

Razvoj interneta je privedel do tega, da imajo državljani prost dostop do vseh vrst znanja, med katerimi se je izkazalo, da je študij tujega jezika. Tako je postalo mogoče pridobiti visoko izobrazbo v tujini. Vendar je najpomembnejši pogoj za sprejem razpis natečaja, katerega glavni namen je prepričati sprejemno komisijo, da si vi zaslužite mesto na želeni fakulteti.

Če želite sodelovati na tem dogodku, morate univerzi predložiti motivacijsko pismo, življenjepis in nekatere druge dodatne prispevke.

Da bi pritegnili pozornost svoje osebe, je treba vsak dokument ustrezno sestaviti in sestaviti. To pomaga sprejemni komisiji ustanove, da razume, da ima določen kandidat dovolj radovednosti in discipline, je konfiguriran za sprejemanje znanja, zna pravilno določiti prednostne naloge in ima tudi odlične veščine upravljanja časa. O tem, kakšna naj bo vsebina pisma, pa tudi njegova struktura, bomo razpravljali v našem članku.

Kaj je motivacijsko pismo?

Ta dokument opisuje dosežke, interese in želje prosilca. Pismo je priloženo glavnemu življenjepisu ob prijavi na delovno mesto ali vpisu na visokošolski zavod za dodiplomski, podiplomski in doktorski študij. Glavna oblika pisanja tega pisma je esej, katerega dolžina doseže 1000 besed.

Spodaj bodo navedena osnovna pravila za obdelavo takšnih dokumentov, pa tudi primeri motivacijskih pisem za študij in delo.

Preden napišete …

Preden ustvarite strukturo, se morate seznaniti z zahtevami, ki jih postavlja visokošolska ustanova ali podjetje. Pogosto so na spletnih straneh organizacij objavili seznam vprašanj, na katera je treba odgovoriti s pismom. Pomembno je upoštevati, da ima vsako podjetje ali univerza svoje prioritete, zato se bodo zahteve razlikovale. Zato je treba za vsako mesto, v katerem se predložijo dokumenti, napisati ločen izvod.

Glavna pravila za pisanje tega pisma

  • Opredelitev. Pri pisanju pisma je treba zagotoviti, da je končno besedilo pravilno in ne brez pomena. Pomembno je tudi dosledno upoštevanje izbrane teme, ne da bi pri tem uporabljali zapletene zavoje in izraze. Glavna točka je strukturiranega bistva in ne lepo napisanega eseja.
  • Želja po mestu. Ko pišete motivacijsko pismo za delo ali na visokošolski zavod, je treba posvetiti dovolj pozornosti seznamu svojih zaslug in dosežkov na različnih področjih. Z uporabo teh podatkov bo izbirna komisija namesto opisa lastnih želja pokazala, da je prijavitelj dovolj izobražen in da ga zanima določen kraj.
  • Dokazovanje znanja. Pri pisanju eseja morate pokazati, kako dobro učenec pozna predmet, ki ga namerava študirati. Enako velja za zaposlenega. V motivacijskem pismu mora pokazati raven zavedanja področja, na katerem namerava delati. Več informacij bo v dokumentu, več zaupanja bo imela komisija, da je kandidat res vreden dela ali študija v tej ustanovi.
  • Izračun na naslovnika. Pisni dokument bo osebno pregledal oddelek za osebje ali izbirna komisija, ki je zainteresirana za pridobitev najbolj živahnega in aktivnega osebja ali študentov. Tako je pri pisanju motivacijskega pisma pomembno jasno izraziti svojo željo po gradnji kariere v tem podjetju. V primeru prijave na univerzo morate navesti, da ste pripravljeni ne le trdo študirati na izbrani fakulteti, ampak se želite tudi vključiti v raziskovalno dejavnost.

Spodaj bosta navedena dva motivacijska pisma: za vpis v visokošolski zavod in za prijavo na delovno mesto.

Struktura pisma za sprejem

Kot je bilo že omenjeno, izbirna komisija v vsebini motivacijskega pisma za študij pričakuje odgovore na vprašanja, objavljena na spletni strani univerze. Naslednji primer pisanja tega dokumenta bodo odgovori na domnevna vprašanja, združena v vsakem delu vsebine.

Uvod

V tem odstavku pisma je pomembno odgovoriti na naslednje vprašanje: "Zakaj ste želeli študirati ta poseben predmet?" To je najpomembnejša točka tega dela pisma. Motivacija mora biti smiselna in nebanalna. Dobra možnost bi bila, da navedete prvo seznanitev s tem področjem, pa tudi povezavo začetka hobija s katerim koli dogodkom v življenju. Kot primer lahko v motivacijskem pismu za študij navedete: "Moja ljubezen do programiranja se je začela v trenutku, ko sem obiskal razstavo, posvečeno računalniški tehnologiji."

Prav tako je treba navesti, zakaj je ta predmet pomemben ne samo za vas, ampak tudi za družbo. Tako lahko pokažete svoj potencial v znanstveni dejavnosti na tem področju.

Ne olepšajte svojih želja in interesov. Dajanje poštenih primerov bo le potrdilo prisotnost navdušenja potencialnega študenta.

Kako lahko potrdim svojo strast do predmeta?

Ko na motivacijsko pismo odgovarjate na to vprašanje, je vredno navesti, katere knjige ste brali, predavanja in tečaje obiskovali, kakšne izkušnje imate s to temo. Pri opisovanju prebranih knjig je pomembno navesti njihovo vsebino.

Naslednje vprašanje: "Katere dodatne discipline vas zanimajo?" Tu je vredno navesti, kaj točno pritegnejo izbrane predmete. Bi radi izbrali dodatne discipline za študij? Kako je to povezano z glavno temo?

Glavni del

V tem delu motivacijskega pisma je treba na izbranem področju navesti težavo, ki vas zanima. Kot primer lahko napišete naslednje prazno: "Zanima me področje znanja" … ". Ko vpišem na univerzo, želim pridobiti dovolj znanja o tej temi, da bom začel študirati problem" … "." Tako kaže na verjetnost, da lahko na koncu prve stopnje usposabljanja preidete na novo (od dodiplomskega do diplomskega).

Dosežki, načrti

V tem razdelku so navedene vse nagrade, prejete v šoli, in drugi dosežki. Sem spadajo: diplome za sodelovanje na olimpijadah, diplome, obiskovanje izvenšolskih dejavnosti itd. Prav tako je vredno navesti, česa ste se naučili z udeležbo na različnih prireditvah. Po tem pismu so navedeni načrti za prihodnost.

Zaključek

Povzema vse, kar je bilo napisano prej. Nadalje je treba spomniti na izkušnje na tem področju in željo po izvajanju znanstvenih dejavnosti v izbrani smeri. Splača se dopolniti s predlogom, v katerem so navedene vaše lastnosti in zasluge, s čimer bo komisija razumela, da ste za to mesto vreden kandidat.

Struktura vzorčnega motivacijskega pisma za zaposlitev

Pred pisanjem tega dokumenta je smiselno natančno preučiti vse značilnosti želenega delovnega mesta in podjetja, ki je razpisalo prosto delovno mesto. Koristno bo brati o možnostih in načrtih, o splošni oceni podjetja med uporabniki in konkurenti. Ko se prepričate, da vam vsi prejeti podatki popolnoma ustrezajo, lahko začnete pisati.

Struktura dopisa, ki dopolnjuje življenjepis o zaposlitvi, je praktično enaka tisti iz dokumenta o sprejemu, zato bo njegova skrajšana različica predstavljena spodaj:

  • pozdrav;
  • glavni del: poudarjanje uporabnih znanj in znanj (ne več kot tri); razlogi za obresti; razlogi, da vas sprejmejo v tem položaju;
  • ločitev.

Sledi primer motivacijskega pisma za najem:

"Dragi" … "!

Ime mi je "…". V vašem podjetju sem videl (a) objavo prostega delovnega mesta "…", objavljeno na spletnem mestu "…". Rad bi vas povabil, da razmislite o moji kandidaturi za to delovno mesto.

Delam "…" v podjetju "…". Z "…" se ukvarja že več kot "…" let. Z leti dela na tem položaju sem pridobil dovolj izkušenj na področju "…".

Zaradi prenehanja podjetja v državi "…" moram (a) začeti iskati novo zaposlitev.

Zahvaljujoč odprtim virom sem prejel dovolj informacij v zvezi z dejavnostmi vašega podjetja na območju "…". Imam jasno predstavo o tem, kako lahko moje znanje in izkušnje pomagajo vašemu podjetju, da poveča delovno učinkovitost in poveča dobiček.

Upam, da vas bo moja kandidatura zanimala. V primeru povabila na razgovor me lahko kontaktira številka "…", ki je vedno vklopljena.

Hvala za čas in pozornost, namenjeno mojemu pismu.

S spoštovanjem "…"".

Zahvaljujoč zgornjemu vzorcu ne bi smeli imeti težav s pisanjem lastnega motivacijskega pisma. Po vseh omenjenih komentarjih boste znatno povečali možnosti univerze ali delodajalca, ki vas zanima vaša kandidatura.