karierno upravljanje

Barista poklic - kdo je to?

Barista poklic - kdo je to?

Video: Lacrim - Pocket Coffee 2024, Maj

Video: Lacrim - Pocket Coffee 2024, Maj
Anonim

Beseda "barista" izvira iz melodičnega italijanskega jezika in se prevaja kot "oseba, ki dela v lokalu." Ampak res, barista - kdo je to? Na primer, v Italiji je barista oseba po poklicu in ne s krajšim delovnim časom. In, in sicer, delati samo s kavo in nima nič opraviti z barmenom. Čeprav ta poklic izvira iz italijanskih dežel, je bil zagon za njegovo širjenje razvoj ameriških kavarn Starbucks v osemdesetih letih.

Odgovornosti Bariste

Barista - kdo je to? To je dober specialist, ki ima izkušnje. Kdor pozna vsaj 40 receptov za klasične kavne napitke (ristretto, kapučino, latte ipd.), Poleg tega pa ima veliko število izvirnih receptov. Poveljnik mora razumeti sorte kave in vedeti o njenem izvoru, biti sposoben razlikovati med odtenki okusa, razlikovati med stopnjo praženja in razumeti, kako vpliva na okus pijače.

Barista je čarovnik aparata za espresso, ki zna pravilno spakirati kavo v stroj in s kakšno silo, kakšen tlak in čas ekstrakcije je v njem. Izdelava kave se mora odlikovati po sposobnosti, da predstavi svoje mojstrovine kavne umetnosti. Ker barista ni samo oseba, ki izdeluje kakovostno kavo, ampak duša kavarne.

Kako postati pravi mojster?

Velika omrežja za kavo običajno »gojijo« strokovnjake sami. Vlagatelj opravi preizkusno obdobje, po katerem ga izkušenejši kolegi naučijo vse tankosti kavne umetnosti in podajo odgovor na vprašanje: "Barista - kdo je to?" Trenutno je v Rusiji to znanje mogoče preučiti v vseh večjih mestih: Moskvi, Sankt Peterburgu, Krasnojarsku itd. Glavna merila za izbor so:

  • starost od 18 do 25 let;
  • dobrodušnost;
  • družabnost;
  • poznavanje osnov psihologije;
  • odgovornost za rezultat.

Izobraževanje Bariste lahko poteka med delom. Če se namerava resno lotiti poklica in iti globalno, potem lahko pridobite dodatno izobrazbo. V Italiji, v domovini tega poklica, moški od 30 let delajo kot barista. Poklic velja za cenjenega, prestižnega in visoko plačanega.

Nekaj ​​nepogrešljivih lastnosti barista - garancija za neverjetno kavo

Barista - kdo je to? To je profesionalec, ki poleg poznavanja sort kave, tehnologije njene izdelave in osnov priprave ima tudi osebne lastnosti, ki ga označujejo kot neprekosljivega mojstra svoje obrti.

Prvič, barista mora imeti ustvarjalni potencial, saj je glavna značilnost njegovega dela ustvarjanje raznolikih risb na kavni peni. Pomembno je, da bi mojster lahko zaživel ne samo standardne vzorce, ampak tudi svoje. Kavarna bo priljubljena, če bo jedilnik kavnih napitkov raznolik, zato bi barista morala biti sposobna pokazati izjemno domišljijo pri njihovi izdelavi.

Drugič, resnični strokovnjak mora imeti odpornost na stres in potrpežljivost, saj je komunikacija s strankami sestavni del poklica. Poveljnik se mora spomniti preferenc vsake redne stranke, biti sposoben podrobno in zanimivo povedati o vsaki pijači in jih pravilno ponuditi, odvisno od situacije. Prijaznost in vljudnost do obiskovalcev je ključ do uspeha barista začetnika.