karierno upravljanje

Opis delovnega mesta specialista za osebje: vzorec

Kazalo:

Opis delovnega mesta specialista za osebje: vzorec

Video: What is burnout? 2024, Maj

Video: What is burnout? 2024, Maj
Anonim

Kadrovski strokovnjaki so del kadrovske službe katere koli organizacije z več kot 50 zaposlenimi. Ti delavci imajo široko paleto odgovornosti in nalog, potrebnih za vodenje evidenc in dokumentacije. V nekaterih podjetjih so zadolženi za pripravo notranjih regulativnih dokumentov, računovodskih nalog in spremljanje izvajanja disciplinskih pravil podjetja s strani podrejenih.

Poleg tega lahko zaposlijo nove zaposlene in z njimi formalizirajo delovne odnose. Vsekakor bi morale vse zahteve vodstva za tovrstnega specialista vsebovati opis delovnega mesta specialista za osebje. Vse je odvisno od tega, koliko zaposlenih dela z osebjem, hierarhije v oddelku in velikosti organizacije.

Določbe

Zaposleni je specialist, vodja kadrovskega oddelka je odgovoren za njegovo najem in odpuščanje, vendar je kakršen koli kadrovski prenos nemogoč brez odobritve direktorja podjetja. To delovno mesto je razdeljeno na tri kategorije. Za najnižje zadostuje visoko strokovno izobraževanje. Zaposlenega lahko zaposlite takoj po diplomi.

Po opisu delovnega mesta kadrovskega specialista mora za pridobitev prvega in drugega kvalifikacijskega delovnega mesta zaposleni poleg izobrazbe vsaj tri leta delati tudi na nižji kvalifikaciji. Zaposleni mora pri opravljanju svojih dejavnosti upoštevati regulativne in pravne akte, druge smernice, statut podjetja, delovno zakonodajo. Vodijo ga tudi ukazi nadrejenih in navodila.

Znanje

Opis delovnega mesta kadrovskega strokovnjaka navaja, kakšno znanje bi moral imeti zaposleni ob vstopu v storitev. Zavezuje se, da se bo seznanil s smernicami, vključno z regulativnimi in pravnimi akti. Poleg tega mora preučiti delovno zakonodajo, profil, strukturo, specializacijo podjetja in njegove možnosti za razvoj. Znanje zaposlenih vključuje metode za določanje trenutnih in kasnejših potreb organizacije pri najemanju novega osebja.

Drugo znanje

Po informacijah iz delovnega mesta kadrovskega specialista mora preučiti vire, s pomočjo katerih podjetje privablja nove zaposlene. Da bi vedeli, kako poteka analiza strukture poklicnih kvalifikacij podjetja, v kakšnem vrstnem redu je imenovano osebje, se pripravi in ​​shrani dokumentacija v zvezi z delom z osebjem.

Njegovo znanje bi moralo vključevati pravila za oblikovanje kadrovske baze podatkov, pripravo poročevalske dokumentacije, pa tudi listino in postopke podjetja. Potrebno je tudi znanje iz psihologije, sociologije, ekonomije, managementa in organizacije dela.

Funkcije

Vzorčni opis zaposlitvenega osebja vam omogoča, da se seznanite s podatki o funkcijah. Vključiti se mora v osebje podjetja, tako da v celoti ustrezajo potrebam podjetja v skladu s poklici, posebnostmi in kvalifikacijami. Ta zaposleni sodeluje pri izbiri, izbiri in distribuciji osebja. Ukvarja se s preučevanjem in analizo poklicne, kvalifikacijske in delovne strukture osebja.

Vključno s preučuje vso dokumentacijo, povezano z vprašanji prenosa, sprejema, dela in odpuščanja zaposlenih. Ukvarja se tudi z analitičnimi dejavnostmi na podlagi rezultatov, pridobljenih med certificiranjem osebja, opredelitvijo in oceno poslovnih lastnosti zaposlenih. To se naredi za določitev potrebe po osebju, katera delovna mesta je treba zamenjati itd.

Odgovornosti zaposlenih

Opis delovnega mesta strokovnjaka na oddelku za kadre namiguje, da bi moral delavec preučiti trg dela, da bi ugotovil vire dopolnitve osebja, vzpostavil stike z izobraževalnimi ustanovami in drugimi organizacijami, ki sodelujejo pri usposabljanju bodočih strokovnjakov. Moral bi sodelovati pri obveščanju zaposlenih v podjetjih o novih prostih delovnih mestih, sodelovati pri oblikovanju sedanjih in prihodnjih delovnih načrtov ter spremljati razporeditev zaposlenih v skladu s svojo specializacijo in poklicem.

Novim zaposlenim pomaga pri prilagajanju v timu, sodeluje pri spremljanju pripravništva novih ljudi. Njegove odgovornosti vključujejo pripravo predlogov za razvoj osebja, načrtovanje kariere za zaposlene, izpopolnjevanje in ocenjevanje poklicnih dejavnosti.

Druge funkcije

Opis delovnega mesta specialista v kadrovskem oddelku lahko vsebuje takšne funkcije, kot so analiza stanja discipline in spremljanje, kako zaposleni izvajajo pravila, ki jih je ustanovilo podjetje. Nadzira gibanje zaposlenih, razvija dejavnosti za zmanjšanje pretoka zaposlenih in izboljšanje delovne discipline.

Zaposleni je dolžan pripraviti poročevalske dokumente, nadzirati pravočasnost izvajanja vseh potrebnih dokumentov, ki odražajo delo z osebjem. To lahko vključuje najem, premestitev in odpuščanje zaposlenih. Upošteva se tudi izdaja potrdil o trenutni in pretekli zaposlitvi.

Druge dolžnosti zaposlenega

Opis delovnega mesta strokovnjaka za osebje v skladu s poklicnim standardom kaže, da mora delavec izvajati nadzor nad izdajanjem in shranjevanjem pogodb ali delovnih zvezkov, pripraviti dokumentacijo za prejemanje različnih vrst nadomestil in ugodnosti, zaprositi za pokojnine in druge tovrstne dokumente. Prav tako mora vnesti vse te podatke v glavno banko podatkov o osebju podjetja.

Pravice

Kot je navedeno v opisu delovnega mesta kadrovskega specialista na šoli, ima ta specialist pravico, da se seznani z odločitvami, če vplivajo na njegove dejavnosti. Lahko predlaga metode za izboljšanje in povečanje učinkovitosti svojih dejavnosti, poroča o ugotovljenih pomanjkljivostih v podjetju, če je to v njegovi pristojnosti.

Zaposleni ima pravico zahtevati dokumente in podatke v njegovem imenu ali v imenu višjega vodstva od drugih oddelkov podjetja, če ga potrebujejo za izvajanje nalog, ki so mu dodeljene. Od svojih nadrejenih lahko zahteva tudi pomoč pri uresničevanju njihovih pravic in obveznosti.

Odgovornost

Zaposleni je lahko odgovoren za nepravočasno ali nepravilno izpolnjevanje nalog, določenih v opisu dela vodilnega kadrovskega strokovnjaka. Med opravljanjem svojih nalog je lahko vpleten tudi v kršitev kazenskega, upravnega ali delovnega zakonika. Odgovoren je za razkritje zaupnih podatkov o delavcih podjetja, ki so mu bili zaupani za opravljanje delovne dejavnosti. Pa tudi za povzročitev materialne škode podjetju. V nekaterih primerih je odgovoren za usposobljenost in kakovost dela, ki ga opravljajo zaposleni, ki jih je najel, ali na njegov predlog.

Razmerje

Zaposleni sodeluje z drugimi podrejenimi ali vodji enot pri zadevah, ki so v njegovi pristojnosti. Sprejeti mora prijave vseh oddelkov organizacije za sprejem zaposlenih in dajati predloge glede izboljšanja razvojne učinkovitosti zaposlenih, načrtovanja njihove poklicne rasti, izpopolnjevanja in nadaljnjega izobraževanja. Poleg tega lahko od njega zaprosijo za podatke o prosilcih za prosta delovna mesta, potrdila o delovni dejavnosti in odločitve o izterjavi in ​​spodbudah delavcev.

Sodeluje tudi z računovodskim oddelkom podjetja in oddelkom za organizacijo dela. Vsi odnosi med zaposlenimi so določeni s poklicnim standardom. Vzorčni strokovni opis delovnih mest vsebuje le splošne podatke. Navodila se lahko spremenijo, odvisno od potreb podjetja, vendar ne presegajo področja veljavne delovne zakonodaje.