zaposlovanje

Najbolj iskani poklici na trgu dela ali koga iti na študij

Najbolj iskani poklici na trgu dela ali koga iti na študij

Video: Donnie Darko: The Director's Cut 2024, Maj

Video: Donnie Darko: The Director's Cut 2024, Maj
Anonim

Fraza „zahtevani poklic“ je v ruski družbi danes postala zelo priljubljena. Poleg tega vsi drugače razumejo njen pomen. Ogromno število ljudi verjame, da je povpraševanje takšno, ki ima visoko priljubljenost. V resnici lahko zahtevane poklice na trgu dela opišemo kot posebnosti, v katerih primanjkuje kvalificiranega osebja. Hkrati pa obstaja takšna težnja: manj prosilcev se zanima za poklic, več je povpraševanja.

Poudariti je treba, da danes najbolj iskani poklici na trgu dela ne zanimajo veliko kandidatov za univerze. Prav zaradi tega se je vsak dan pojavil problem vse večjega neravnovesja med ponudbo in povpraševanjem. Zlasti ekonomisti predstavljajo pomemben delež na splošnem trgu dela, vendar je za to delovno mesto veliko več kandidatov, kot jih je na voljo.

Ni skrivnost, da se mladi, ki so pravkar prejeli diplomo, zaradi pomanjkanja izkušenj izjemno težko zaposlijo.

Kakšni so trenutno iskani poklici na trgu dela?

a) Vodja prodaje

Trgovina je danes glavni potrošnik osebja. V zvezi s tem najbolj iskane poklice leta 2013, kot doslej, vodi prodajni zastopnik. Praviloma se en kandidat prijavi na eno delovno mesto. Vendar pa po mnenju analitikov prosti "vodja prodaje" v prihodnosti ne bo izgubil vodilnega mesta na lestvici najbolj iskanih.

b) Kvalificirani delavec in inženir

Tehnični poklici na področju proizvodnje trenutno zelo zanimajo delodajalce, zato potrebujejo visoke strokovnjake. Te posebnosti kot najbolj priljubljeni poklici na trgu dela so lahko "odprte" več mesecev. Položaj je zapleteno zaradi dejstva, da delodajalci pogosto kažejo nepremagljivost v smislu zvišanja plač takšnim delavcem. Posledično je še manj ljudi, ki želijo postati inženirji.

c) Zavarovalni agent

Na tem področju je tudi "pomanjkanje kadra". Zavarovalnice danes širijo svoje poslovanje z odpiranjem novih podružnic v ruskih mestih. Delodajalci hkrati ne tvegajo ničesar, saj ponujajo delne plače, s katerimi se ne strinja vsak prosilec.

d) poslovni svetovalec

Najti izkušenega strokovnjaka na tem področju je trenutno precej težko. Plača poslovnega trenerja v ruski prestolnici se v povprečju giblje od 50 do 60 tisoč rubljev.

e) Trg povpraševanja po poklicih se je prav tako dopolnil s smermi IT. Kljub dejstvu, da se niša kvalificiranih programerjev in sistemskih skrbnikov zapolnjuje s pospešenim tempom, IT strokovnjaki še vedno veliko povprašujejo med delodajalci.

Po mnenju strokovnjakov je treba nemudoma spremeniti razmere z neravnovesjem ponudbe in povpraševanja na trgu dela, saj danes od 30 do 50% novo diplomiranih specialcev ne dela na svoji specialnosti.