karierno upravljanje

Naloge barmena. Glavne odgovornosti natakarja natakarice

Kazalo:

Naloge barmena. Glavne odgovornosti natakarja natakarice

Video: KING OF CRABS BUTTERFLY EFFECT 2024, Maj

Video: KING OF CRABS BUTTERFLY EFFECT 2024, Maj
Anonim

Koncept "barman" je prišel v naš besednjak ne tako dolgo nazaj in ima ameriške korenine. Če ta koncept razdelimo na dele, se izkaže, da gre za "človeka v lokalu." Se pravi tisti, ki je za šankom in je odgovoren za alkoholne pijače.

Kdo je natakar?

Prvič so o tem poklicu spregovorili v Združenih državah Amerike. V času, ko je trgovina začela rasti v trgovinah, da bi povečali prodajo, so lastniki uvedli funkcijo prodaje in polnjenja alkohola na kraju samem. Kasneje sta se ti dve coni razdelili, trgovina pa je začela obstajati ločeno in sam bar. V naloge barmena spadajo tudi storitve za stranke. Da bi privabili več obiskovalcev v svojo ustanovo, pravi profesionalci organizirajo prave freestyle oddaje, ki presenetijo kupce. To delo ponavadi poteka zvečer in ponoči, med glasno glasbo in pijano okolico.

Osebne lastnosti natakarja

Da bi postal barmen, mora imeti človeka takšne osebne lastnosti, kot so dobro oko, pozornost in odličen spomin. Navsezadnje se morate spomniti, kdo od obiskovalcev je naročil koktajl. Ker je to delo večno razmerje s tipnimi ljudmi, je dobrodošel tudi smisel za humor. Koristne bodo poslovne komunikacijske spretnosti ali zgolj sposobnost izogibanja konfliktnim situacijam. In tudi oseba v tem poklicu bi morala biti v odlični fizični formi in ne biti nagnjena k alkoholizmu.

Barmen mora biti prijazen in družaben, biti sposoben vzdrževati pogovor. Pogosto ljudje pridejo v take ustanove s težavami, na katere bi radi pozabili z alkoholom. Podpora človeku v težkih časih je lahko zagotovilo, da bo postal reden obiskovalec.

Kaj naj naredi barmen?

Naloge barmena vključujejo naslednje: naučiti se mora blagovne vede, poznati celoten izbor alkoholnih pijač, pa tudi pravilne pogoje za njihovo skladiščenje. Poleg tega morate razumeti pravila priprave in odvajanja koktajlov.

Odgovornosti barmena vključujejo naslednje veščine:

  1. Izvrstno bi moral uporabiti opremo, ki mu je zagotovljena za delo.
  2. Morate biti sposobni pripraviti pijače po predhodno ustvarjenih receptih.
  3. Bodite prepričani, da hitro in učinkovito izračunate deleže alkoholnih pijač.

Opis zaposlitve Bartenderja

Ob prijavi na delovno mesto je vsakemu novemu zaposlenemu zagotovljeno navodilo za študij, ki jasno navaja delovne odgovornosti barmena in drugih zaposlenih v gostilni. Ta dokument navaja tudi urnik dela, plačne pogoje in še veliko več. Na podlagi tega dokumenta lahko rečemo, da so službene naloge barmena naslednje:

  • sprejemajte naročila in se posvetujte o pijačah;
  • Obiskovalcem lahko postrežete, ne da bi zapustili bar, si privoščili pijačo, kot tudi že pripravljene obroke;
  • pripravite alkoholne in brezalkoholne pijače;
  • opraviti izračun;
  • vzdržujte čist in urejen števec šankov in vitrino s pijačami;
  • spremljati kakovost glasbene opreme.

Kje lahko dobim službo kot natakarica?

Kot barmen lahko delate v različnih ustanovah, ki vključujejo storitvene lokale, navadne kavarne, žare, klube, restavracije.

Naloge barmana v kavarni in natakarja natakarice se po funkcionalni bogastvu ne razlikujejo veliko. Ti dve posebnosti vključujeta skoraj enake delovne pogoje. Naloge natakarja natakarice so sprejeti naročilo stranke. V primeru težav mora zaposleni obiskovalcu ponuditi obrok ali pijačo po lastni presoji. Dolžnosti natakarja natakarja so tudi v pripravi naročila, njegovi izvedbi, pa tudi v dostavi gotovih jedi stranki. Delovna površina mora biti vedno čista in urejena. Naloge barmena v kavarni vključujejo tudi poravnave z gosti ustanove.

Delo natakarja v restavraciji

Obveznosti barmena v restavraciji so, da pripravi bar za sprejem obiskovalcev, shrani potrebne jedi, kupcem zagotovi potrebne alkoholne in brezalkoholne pijače. Barmen restavracije naj gostje sprejme po določenih pravilih in predpisih, ki so sprejeti v tej ustanovi.

Naloge barmena-blagajnika

Barman-prodajalec je v celoti v lasti direktorja lokala in upošteva vsa njegova navodila. Zaposleni lahko sledi tudi navodilom kuharja, vendar le, če ne nasprotujejo navodilom vodstva. Poleg zgoraj navedenega so naloge barmena-blagajnika dopolnjene z različnimi tehničnimi vidiki. Zaposleni mora priti na delo, preden odpre ustanovo, da bi lahko uredil sebe in svoje delovno mesto. Strogo prepovedano je, da natakarji puščajo svoje mesto brez nadzora. Zaposleni v barih mora biti prisoten med sprejemom pijač in drugih izdelkov ter oddajati naročila za izdelke ob koncu delovnega dne. Pri vodenju inventarja mora biti barman prisoten osebno. Prav tako bi moral odpraviti okvare opreme in dejstvo o prisotnosti pokvarjene posode. Vedno in pravočasno mora preveriti potrdila o pijačah in biti pripravljen na nenaden pregled.

Po opisu dela barman-blagajnik spremlja stanje opreme in osvetlitve, tako notranje kot zunanje, v lokalu.

Za kršitve nalog zaposlenega se lahko uporabijo naslednje kazni: opomin, izguba bonusa, odpustitev dela ali odpuščanje.

Postopek prejema in izpolnjevanja naročila

Ko osebo zagledate, jo morate pozdraviti in razjasniti, ali se je stranka odločila za izbiro pijače ali jedi. Če je obiskovalec v ustanovo prišel prvič in je meni nov, mu je vredno ponuditi več možnosti za pijačo ali jedi. Barman po prejemu naročila od stranke nadaljuje z njegovo izvedbo.

Napaka številnih delavcev v tem poklicu je, da takoj ko prejmejo naročilo, ga začnejo izpolnjevati. Veliko preprosteje in hitreje bo, če bo ugotovil, kaj naročajo drugi obiskovalci in bo lahko več naročil združil v eno.

Druga lekcija za novomeške natakarice je, da je v obdobju močnega priliva ljudi bolje prodati alkoholne pijače in koktajle med cenejšimi, v mirnih urah za prodajo pa uživati ​​alkohol dražjih sort.

Zaposlenemu je strogo prepovedano izvajati pritisk na stranko in mu nalagati pijačo. V lokalih obstajata dve vrsti prodaje. Prvo je, ko stranki zaradi pomanjkanja pijače v lokalu ponudi enakovredno zamenjavo. Drugo je, ko se namesto manjkajoče pijače ponudi alternativa v obliki dražje in kakovostne sorte.

Če stranka pravi, da želi s punco proslaviti pomemben dogodek v njihovem življenju, bi bila odlična možnost, da jim ponudite steklenico šampanjca ali vina.

Poklicna rast

Vsak lahko začne profesionalno kariero kot barman. Za to ni treba imeti posebne izobrazbe. Prav čudovito je, če ima oseba na tem položaju znanje prostega stila. Ta spretnost bo povečala njegovo priljubljenost med obiskovalci, zaradi predstave s steklenicami pa bo bar obiskalo veliko število ljudi.

Če se je natakar dobro spoznal z vini, potem ima odlično priložnost, da se dvigne in prevzame mesto sommelierja v restavracijah.

Če ima zaposleni željo, da bi postal direktor ali morda odprl svoje podjetje, potem mora pridobiti visoko izobrazbo v gostinstvu.

Dandanes so postale priljubljene barmenke, specializirane za kavo. Imenujejo jih tudi "braisti". Ti zaposleni imajo vse skrivnosti priprave te pijače, načina njenega shranjevanja in postrežbe. Izvrstno izdelujejo espresso, vendar lahko presenetijo katero koli stranko z alkoholnim napitkom na osnovi kave. Velik plus za zaposlenega v baru, še posebej v kavarni, bodo njegove latte art sposobnosti. Latte art se je pojavil pred kratkim in implicira sposobnost ustvarjanja različnih slik, vzorcev in napisov na kavni peni.

Začetna izobraževalna stopnja so lahko tečaji v gostinskem ali gostinskem poslovanju, ki jih je mogoče zaključiti po 9. ali 11. pouku.

Ena od vrst napredovanja zaposlenih je razpisano delovno mesto za starejše. Dolžnosti starejšega barmena se prekrivajo z nalogami natakarice-blagajne. Poleg glavne dejavnosti (prodaja pijač, računanje kupcev) je odgovoren za izpolnjevanje dokumentov, prisotnost računov in skrbi za odsotnost kršitev v dvorani.

Tako smo ugotovili glavne odgovornosti barmena. Za nadaljevanje tega prostega mesta se morate spomniti vseh svojih najboljših lastnosti. V stolpcu "Dodatne spretnosti" morate navesti osebne lastnosti, ki jih delodajalci pozitivno ocenjujejo. Sem spadajo: ambicioznost, odločnost, odgovornost.

Barmen je zaščitni znak vsake ustanove. In pri delu se morate spomniti naslednjega: ena zadovoljna stranka, ki vas je zapustila, bo jutri prinesla štiri nove.