karierno upravljanje

Opis zaposlitve učiteljev v osnovnih in srednjih šolah

Kazalo:

Opis zaposlitve učiteljev v osnovnih in srednjih šolah

Video: To bo moj poklic: Učitelj razrednega pouka 2024, Maj

Video: To bo moj poklic: Učitelj razrednega pouka 2024, Maj
Anonim

Šolski učitelj, ki je podpisal pogodbo o zaposlitvi, sestavljeno v skladu z delovnim zakonikom Ruske federacije, se je v večini primerov dolžan seznaniti z določbami svojega delovnega mesta. Njegova struktura se oblikuje tudi na podlagi različnih pravnih aktov. Kakšna je posebnost opisov delovnih mest za učitelje sodobnih ruskih šol?

Posebnosti položaja učitelja

Delo učiteljev je praviloma povezano s starostno specializacijo. Se pravi, da ima šolski uslužbenec najvišjo stopnjo strokovnega usposabljanja za poučevanje osnovnošolskih otrok ali, nasprotno, maturantov. Vendar opis delovnega mesta učiteljev praviloma ni preveč odvisen od tega, koliko so stari učenci. Kompetence šolskega uslužbenca ostajajo na splošno enake, ne glede na predmete. Naloga učitelja je podajanje znanja.

Seveda se lahko v nekaterih določenih vidikih opisi delovnih mest razlikujejo glede na specializacijo šole. Obstajajo zasebne izobraževalne ustanove, obstajajo pa državne in občinske. Opis delovnega mesta učitelja komercialne šole lahko vključuje določbe, ki jih državni organi ne predvidevajo ali jih celo ne priporočajo, zato jih ni v ustreznih dokumentih državnih institucij.

Skladnost navodil

Torej je opis delovnega mesta šolskega uslužbenca dokument, ki na splošno ostaja enoten ne glede na starostno specializacijo učitelja ali predmeta, ki ga poučuje. To je mogoče ugotoviti s preučitvijo več značilnih vzorcev ustreznih dokumentov.

Takšno stanje je povsem logično. Kot smo zgoraj zapisali, je naloga učitelja, da poda znanje, za ruskega jezika ali matematike pa tega ni mogoče storiti na poseben način, razen z vodenjem pouka. Enotnost opisov delovnih mest je posledica tudi enotnosti pravnega okvira, na podlagi katerega so sestavljeni.

V tem smislu si ne morejo biti podobni samo dokumenti, ki jih objavljajo izobraževalne ustanove z enakim statusom, zlasti srednje šole. Opis delovnega mesta učitelja logopeda v predšolski vzgojni ustanovi lahko zaradi skupne pravne podlage ustreznih institucij in šol v svoji sestavi na splošno ustreza podobnemu dokumentu, ki ureja poklicno dejavnost zaposlenih v vzgojno-izobraževalnih ustanovah.

Zakonodajni vidik

Kateri zakoni morajo biti v skladu z opisom delovnega mesta učitelja? Najprej je to odredba Ministrstva za zdravje in socialni razvoj št. 761n, ki je potrdila določbe Enotnega priročnika o kvalifikacijah delovnih mest, in sicer v delu, ki se nanaša na posebnosti delovnih nalog učiteljev. Drugi pomembni pravni akti so zakon o izobraževanju, delovni zakonik Ruske federacije in zvezni zakon o osnovah varovanja dela. Pomembni so tudi lokalni regulativni viri - listina izobraževalne ustanove, kolektivna pogodba ali na primer notranji predpisi.

Opozoriti je mogoče, da so v preambulah, ki vsebujejo kakršen koli opis delovnega mesta učiteljev, praviloma navedeni pravni akti kot temeljni z vidika razvoja dokumenta. Preambuli sledijo drugi strukturni deli opisa dela. Upoštevajmo njihovo bistvo.

Struktura delovnega mesta: imenovanje in razrešitev

Opis delovnega mesta učiteljev vključuje določbe glede postopkov za najem učitelja in njegovo razrešitev. Besedilo je ponavadi nedvoumno in odraža dejstvo, da je zaposleni na svojem delovnem mestu potrjen ali ga direktor šole odstrani. V skladu z odredbo vodje izobraževalne ustanove se lahko funkcije odpuščenega učitelja začasno dodelijo drugim zaposlenim.

Izobraževalne zahteve

Opis delovnega mesta učitelja v šoli praviloma vključuje določbe, ki odražajo zahteve po stopnji izobrazbe specialista. Poleg tega je v mnogih ustanovah sprejeto, da je delovna doba učitelja pomembnejša od dejstva, da ima diplomo. Hkrati obstajajo šole, v katerih lahko prisotnost učitelja v visokem šolstvu izključuje zahteve glede delovnih izkušenj v zvezi z njim. In to je predpisano v opisu dela.

Zahteve po znanju

Naslednji razdelek tega tipa odraža zahteve po učiteljevem znanju. Novi opisi delovnih mest za učitelje običajno vključujejo naslednji seznam.

Prvič, ustrezni dokumenti odražajo zahteve po znanju različnih pravnih aktov. In sicer: Konvencija o otrokovih pravicah, zvezni zakon o izobraževanju in morda občinski zakoni. Med njimi je treba omeniti delovno zakonodajo, različne kodekse, povezane z delom - Civilno, Družinsko. To je seveda ustava Ruske federacije.

Drugič, to so zahteve po znanju, ki odražajo kompetence v različnih disciplinah. Tu se opis delovnega mesta učitelja matematike lahko v nekaterih formulacijah nekoliko razlikuje od dokumenta za strokovnjaka za poučevanje ruščine otrokom. Hkrati lahko za učitelje obeh profilov ustrezni del pouka vsebuje enake zahteve glede znanja iz področja pedagogike, otroške psihologije, higiene in sociologije. Vsekakor bo opis delovnega mesta učitelja ruskega jezika, matematike, fizike in zemljepisa vseboval zahteve glede obvladovanja učnih metod predmeta, učnih pripomočkov.

Tretjič, navedena so merila, ki označujejo učiteljeva orodja. To so lahko zahteve po poznavanju sodobnih učnih tehnologij, pristopih k razvoju učenja, metodah prepričevanja in vzpostavljanju zaupanja vrednih stikov s študenti in njihovimi starši.

Smernice

Opisi delovnih mest lahko vsebujejo smernice. Nekatere od njih so morda blizu zahtevam, ki smo jih preučili zgoraj. Na primer, v nekaterih izobraževalnih ustanovah navodila navajajo, da naj se učitelj vodi po takšnih in takšnih zakonih, predpisih in normativih. V bistvu takšne formulacije sovpadajo s tistimi, ki so zapisane v razdelku o kvalifikacijskih zahtevah. Toda poleg njih opis delovnega mesta lahko vsebuje smernice glede na primer nepristranskosti pri komunikaciji s študenti, spoštovanja njihovih pravic ali njihovih uradnih ali civilnih dolžnosti.

Kompetence

V številnih šolah so kompetence učiteljev predpisane v opisih delovnih mest. Pravzaprav predstavljajo enake zahteve, vendar prilagojene določenim sklopom izobraževalnega procesa. Oglejte si nekaj primerov kompetenc, ki so lahko vključene v ustrezen dokument. Upoštevajte, da so tipični za učitelje katerega koli profila in zato lahko vključujejo opis dela učitelja osnovne šole in takšen, ki je prilagojen dejavnostim šolskih delavcev, specializiranih za poučevanje starejših otrok.

Strokovna usposobljenost

Najprej je za učitelja pomembna strokovna usposobljenost. Predvideva, da ima učitelj spretnosti za učinkovito reševanje problemov na področju izobraževanja učiteljev, je sposoben uporabiti svoje življenje in izkušnje, pridobljene med usposabljanjem. Poklicna usposobljenost vključuje tudi posedovanje potrebnih tehnologij, ki so vključene v izobraževalni proces - računalniške, psihološke, sociološke. Tudi na tem področju znanja je zanimanje za specializirano literaturo in izboljšanje pedagoške usposobljenosti.

Komunikativna kompetenca

Zelo pomembna je komunikacijska kompetenca. Predlaga, da lahko učitelj z otroki zlahka najde skupni jezik. Takšne določbe so pogosto zapisane v opisu dela učitelja logopeda, saj potrebuje ustrezno veščino za komunikacijo s študenti, ki imajo lahko težave z izgovarjanjem.

Vrsta obravnavane kompetence je za učitelja pomembna z vidika pravilnega posredovanja otroku zahtevanih informacij v obliki, ki jo razume. Poleg tega to velja tako za razrede v učilnici kot za posamezne učne ure, ki jih je mogoče vključiti tudi v programe usposabljanja.

V mnogih sodobnih šolah opisi delovnih mest učiteljev vključujejo določbe o informacijski usposobljenosti. To se nanaša na razpoložljivost znanj in veščin, ki prispevajo k hitremu iskanju podatkov, potrebnih za organizacijo učinkovitega izobraževalnega procesa - na internetu, v pravnih referenčnih sistemih, v knjižnicah.

Pravna pristojnost

Pravna usposobljenost učitelja je izredno pomembna. Vključuje ne le poznavanje vsebine zakonov, ki se nanašajo na delo, temveč tudi pravilno razlago njihovega bistva, obvladovanje splošnih načel, ki odražajo prakso pregona ustreznih pravnih aktov. Ta kompetenca je med tistimi, ki niso odvisne od specializacije zaposlenega v šoli, lahko vključujejo opisi delovnih mest za osnovnošolske učitelje ali učitelje, ki poučujejo starejše otroke.

Funkcije učitelja

Najpomembnejši del te vrste dokumentov je funkcija zaposlenega v šoli. Med osnovnimi, ki jih vsebujejo opisi delovnih mest mnogih izobraževalnih ustanov, je mogoče omeniti naslednje: usposabljanje in izobraževanje otrok ob upoštevanju njihovih individualnih psiholoških, fizioloških značilnosti in značilnosti predmeta, organizacija vzgojno-izobraževalnega procesa pri pouku in pouku zunaj šolskega urnika, spodbujanje socializacije in izboljšanje kulture otrok, kot tudi skladnost s potrebnimi varnostnimi pravili v učilnici.

Delovne odgovornosti

Morda je to eden ključnih odsekov opisa delovnega mesta. Odgovornosti učitelja lahko vključujejo:

  • skladnost s potrebnimi kvalifikacijskimi lastnostmi, pravočasno potrjevanje, da se potrdijo;
  • jamči za upoštevanje šolskih listin in notranjih predpisov, spoštovanje pogojev pogodbe o zaposlitvi, izpolnjevanje lastnih dolžnosti, ukazov ravnatelja, izpolnjevanje meril za disciplino;
  • opraviti redni zdravniški pregled, ki potrjuje primernost za izvajanje poklicnih dejavnosti iz zdravstvenih razlogov;
  • spoštovanje pravic in svoboščin študentov, njihovih staršev, njihovih kolegov, spoštovanje njihovih zakonitih interesov.

Mnoge šole (v državnih in občinskih - to je skoraj vedno potrebno) sprejemajo opis dela učitelja v skladu z zveznim državnim izobraževalnim standardom (po zveznem državnem izobraževalnem standardu). V tem primeru se lahko določbe o skladnosti izobraževalnega procesa s standardi zveznega državnega izobraževalnega standarda vključijo v obseg nalog učitelja.

Struktura delovnih nalog učitelja lahko vsebuje predmete, ki odražajo potrebo po testih, prilagajanje učnih načrtov na podlagi rezultatov njihovega izvajanja in odobritev ustreznih programov za izboljšanje uspešnosti otrok.

Pravice učiteljev

Opis delovnega mesta učitelja praviloma določa pravice zaposlenega v izobraževalni ustanovi. Katere od njih lahko imenujemo osnovne?

Najprej je to pravica do sodelovanja v upravljanju šole skozi razprave v Pedagoškem svetu. To je pravica do zaščite poklicne časti, osebnega dostojanstva. Glede na posebnosti šole je ustrezni seznam lahko zelo širok. Tako številne izobraževalne ustanove beležijo učiteljske pravice v opisih delovnih mest:

  • svoboda izbire učnih metod, posebnih učbenikov in drugega gradiva, ki je po besedah ​​šolskega uslužbenca najboljše za izvajanje programa;
  • da se seznanijo z izkušnjami drugih učiteljev z udeležbo na njihovem pouku - v skladu z dogovorom ali priporočili direktorja;
  • povečati poklicno usposobljenost do prostovoljnega certificiranja, kar lahko povzroči pridobitev višje kvalifikacijske kategorije;
  • o socialnih jamstvih - kot so na primer daljši dopust, pokojnine in druge ugodnosti, določene z zakoni Ruske federacije.

To je struktura značilnega delovnega opisa učitelja v ruski šoli. Opazimo lahko, da področje izobraževanja v Ruski federaciji ostaja med najbolj dinamičnimi, tudi z vidika regulativne zakonodaje. Možno je, da bodo sčasoma zahteve po pisanju opisov delovnih mest za šolske uslužbence drugačne. Toda medtem ko so organizirane povsem logično in na splošno odražajo posebnosti sodobnega izobraževalnega procesa.