karierno upravljanje

Učitelj je Vzgojiteljica v vrtcu

Kazalo:

Učitelj je Vzgojiteljica v vrtcu

Video: SVIZ - odziv na napoved ukrepa nošenja mask v vrtcih in šolah (vzgojitelji in učitelji) 2024, Junij

Video: SVIZ - odziv na napoved ukrepa nošenja mask v vrtcih in šolah (vzgojitelji in učitelji) 2024, Junij
Anonim

Vzgojiteljica v vrtcu je prva neznanka, s katero se otrok srečuje v zgodnjem otroštvu in od katere je v veliki meri odvisna oblikovanje otroškega značaja in oblikovanje pozitivnih lastnosti. Učitelji vrtca so tisti, ki oblikujejo samozavedanje o prihodnji civilni družbi države. Vrednosti specialistov tega poklica ni mogoče preceniti, saj učencem med bivanjem v vrtcu dajejo iskreno ljubezen in materinsko skrb. Delo in trud, ki ga vzgojiteljica predšolskih otrok vloži v otroka, sta neprecenljiva.

Ideje o učitelju

Nedvomno vzgojiteljica v vrtcu predstavlja plemenit poklic, vendar ne morejo vsi postati dobri učitelji. Če želite ugotoviti, ali je ta poklic primeren za vas, odgovorite na nekaj vprašanj, ki vam bodo pri tem pomagala. Najpomembnejše vprašanje je vaša sposobnost ljubiti otroke, ne glede na to, kakšni in kakšni so, s svojimi pomanjkljivostmi in lastnostmi. Ta posebnost vam bo ustrezala, če boste resnično pripravljeni ljubiti svoje učence z enako iskreno in nesebično ljubeznijo, kakršne so sposobni le otroci. Če želite biti vzgojitelj otrok, se morate spomniti, da morajo predstavniki tega poklica znati nadzorovati lastna čustva. Vzgojitelj je uravnotežena oseba. Da bi postali profesionalec na izbranem področju dejavnosti, je potrebno imeti lastnosti, kot so natančnost, odgovornost in pozornost.

Kdo ne ustreza poklicu vzgojitelja

Poleg zaželenih, pa tudi zahtevanih lastnosti, ki bi jih moral imeti vzgojitelj predšolskih otrok, obstajajo tudi tiste, ki jih ne bi smel imeti.

● Na primer razdražljivost. Seveda vam dober mentor ne bo uspel, če vas bo takoj motil, ko boste videli poredne otroke.

● Vzgojitelj je oseba, ki spoštuje takt kadarkoli in kjer koli. Takšen specialist ne bo deloval ljudi, ki zlahka izgubijo temperament.

● Vzgojitelj je oseba, ki zna živeti v skladu z določenim režimom. Če vam bo to težko, potem ne boste mogli delati kot vzgojiteljice, saj so dejavnosti otrok v vrtcih jasno načrtovane, kot pravijo, minuto.

● Če radi pustite, da stvari gredo same od sebe, potem poklic vzgojitelja zagotovo ni za vas, saj delo z otroki zahteva organiziranost, doslednost in spoštovanje določenih pravil in predpisov.

● Pozornost in zbranost sta na tem področju zelo pomembni. Če se ne morete osredotočiti na eno, ampak na več nalog hkrati in se pogosto motite, potem ne bi smeli biti predšolski učitelj.

Odgovornosti skrbnika

Na prvi pogled se morda zdi, da delo izvajalca otroškega varstva ne zahteva določenih znanj. V resnici je vse povsem narobe. Napačne predstave o preprostosti in enostavnosti tega poklica niso upravičene. Praviloma je to mnenje ljudi, ki se niso približali delu vrtca. V resnici imajo učitelji stroge zahteve, ki jih morajo izpolnjevati, in veliko jih je.

● Ustvarjanje psihološko ugodnega vzdušja v skupini otrok je pomembna zahteva za delo vzgojitelja.

● Izvajalec otroškega varstva bi moral pri svojem delu izvajati in prilagajati domače in tuje metode vzgoje in izobraževanja predšolskih otrok.

● Pri organizaciji dejavnosti je posebna pozornost namenjena ustvarjanju varnega okolja, ki naj ne škoduje zdravju otrok, tako fizičnemu kot psihičnemu.

● Organizacija kognitivne dejavnosti otrok pripisuje tudi pomembno mesto v delu vzgojitelja. Vključuje ne le posebej organizirane tečaje, temveč tudi brezplačno dejavnost otrok.

● Vzgojitelj je oseba, ki zna razviti individualno razvojno pot vsakega otroka na podlagi ocene njegovega znanja in spretnosti v tem trenutku.

● Če želite delovati kot skrbnik otrok, morate biti sposobni pripraviti korektivne razvojne načrte za otroke z motnjami v razvoju.

Te zahteve so najpomembnejše, vendar to ni celoten seznam pravil, ki se jih mora otrok učitelj držati pri svojem delu.

Pridobitev poklica učitelja v vrtcu

Če želite postati učitelj, morate opraviti posebno usposabljanje. Ljudje te specialnosti se izobražujejo na univerzah, kjer obstaja fakulteta za predšolsko vzgojo. V tej smeri lahko pridobite tudi diplomo iz bake.

Po diplomi boste v primeru, da greste na delo po svoji specialnosti, imeli majhno plačo. Sčasoma se bo rahlo povečal, odvisno od delovne dobe in izkušenj ter vaše kategorije. Strokovnjake z delovnimi izkušnjami pogosto vabijo v zasebne predšolske ustanove, kjer je plača v primerjavi z državnimi vrtci precej višja.

Delovno mesto za učitelje

Dejanska oblika varstva dela vzgojitelja v vrtcu je potrjevanje delovnega mesta. Izvaja se z namenom, da ugotovi škodljive dejavnike in jih odpravi. Ta vprašanja je mogoče rešiti le s temeljito analizo delovnega okolja. Med takšnimi dogodki se opozarja na skladnost delovnega mesta s higienskimi standardi. Posebej skrbno analiziramo stopnjo poškodb na delovnem mestu in razpoložljivost kolektivne zaščitne opreme.

Škodljivi dejavniki na delovnem mestu učitelja

Škodljivi dejavniki v vrtcu so lahko biološki in fizični. Med biološkimi so izolirane bakterije in mikroorganizmi. Fizična klima vključuje mikroklimo, osvetlitev, vlažnost in še več.

Če na učiteljevem delovnem mestu odkrijejo več škodljivih dejavnikov, je skupina v karanteni. To je potrebno za odpravo vseh napak in ustvarjanje optimalnega okolja za razvoj in usposabljanje predšolskih otrok, pa tudi za ustvarjanje optimalnih pogojev za delo negovalca. Poleg zgoraj navedenega je še en kemijski dejavnik. Vključuje različne mešanice in kemikalije. Zaradi tega, ker v predšolskih ustanovah skrbno spremljajo vrstni red v vsaki skupini, je ta dejavnik izjemno redek.