karierno upravljanje

Kdo je tester? Zanimive značilnosti preizkuševalca poklicev

Kazalo:

Kdo je tester? Zanimive značilnosti preizkuševalca poklicev

Video: Summer In Mara Review - Test - relaxed Survival Adventure in Anime Style (German, subtitles) 2024, Junij

Video: Summer In Mara Review - Test - relaxed Survival Adventure in Anime Style (German, subtitles) 2024, Junij
Anonim

Ta članek bo govoril o tako zanimivem poklicu kot tester. Naloga strokovnjaka tega profila je prepoznati kakovost čaja, z uporabo izkušenj, okusnih brstov, akutnega vonja. Spodaj so opisane vse nianse te posebnosti in zahteve delodajalca.

Kdo je tester?

Oseba v tem poklicu kakovost čaja in njegovo raznolikost določi s pokušino. Pred pivom čaja specialist preveri suhe liste, in sicer njihovo obliko, gostoto, aromo. Opozarja tudi na težo in krhkost čajnega lista. Pomembno vlogo igrajo takšni trenutki: kako so čaj hranili, v kateri državi in ​​v kakšnih pogojih so ga gojili, kako je bil predelan.

Specialist mora testirati več vrst čaja na dan. Vsak čaj varijo na različne načine, odvisno od sorte. Barva čajnih listov določa, kako močan je čaj. Človek po poklicu, tester, nikoli ne pije čaja, ampak samo izpiranje ust določa okus in pookus okusa. Proučujejo se tudi listi po varjenju. Prav tako je treba pregledati čajno skodelico in ovrednotiti lastnosti arome. Med vsako fazo preučevanja predlaganega čaja preizkuševalec sklepa. Po aromi in videzu ne določa le sorta, ampak tudi, kdaj je bila pobrana, kako je bila predelana, na katerih nasadih je bila gojena.

Testerski trening

Če želite pridobiti najvišjo stopnjo testerja, se morate izučiti vsaj 10 let. Treba je iti skozi več stopenj:

  1. Neobjavite se na visokošolski ustanovi, fakulteti ali tečajih. Te storitve usposabljanja ponuja: inštitut za subtropsko gospodarstvo v Gruziji, v Moskvi pa se nadaljujejo izobraževanja. Prav tako lahko študirate v podjetju katere koli blagovne znamke čaja.
  2. Pripravništvo v čajnih nasadih.
  3. Vadite v tovarni čajev in na dražbah čajev.

Plača tega specialista je od 1000 do 7000 dolarjev, odvisno od tega, kje je delovno mesto - v tovarni ali na dražbi. Spodaj so fotografije testerja z možnimi kraji dela in postopkom degustacije čaja.

Poklicne značilnosti

Oseba te vrste dejavnosti ima oster vonj, dobro razvite okusne brsti. Dejavnik ima veliko odgovornost, saj so odločitve o nadaljnji prodaji in proizvodnji kot celoti odvisne od njegovega mnenja o lastnostih čaja. Tester z bogatimi izkušnjami s spominom ima več kot sto okusov čaja, ki spadajo med njegove različne sorte. Naloge poleg pokušine vključujejo tudi opravljanje analiz različnih zahtevnosti čajnih listov in suhih listov med delovnim dnem. Okusnik čaja z izkušnjami lahko naredi osebno sestavo različnih sort in dodatkov.

Čaj je podvržen večim testom:

  1. Preden pošljete čaj za izvoz, ga ponovno preizkusite.
  2. Za preverjanje kakovosti čaja po prevozu ga preizkuševalec ponovno analizira.
  3. Zadnji korak pred pakiranjem je odločitev, ali bo čaj proizveden ali poslan v revizijo.

Odgovornosti vključujejo obisk nasadov čajev, običajno večkrat v obdobju zbiranja. To storijo za nadzor nad rastnim postopkom, kar vpliva na kakovost izdelka. Na okus čaja vpliva čas hranjenja, ko so bili listi zbrani in kako lepo. Po prevozu so lahko čajni listi izpostavljeni škodljivim zunanjim dejavnikom. Specialist poleg vsega opravi dialog z delavci, za popolno sliko, kako pravilno se goji ta sorta.

Postopek degustacije je sestavljen iz niza zaporednih korakov:

  1. Delo se začne s prihodom v degustacijsko sobo, to je dvorana z dolgo mizo, na kateri dela več degustatorjev čaja. Na mizi so sklopi titrov: žlica, posoda za pljuvanje, posode s suhimi listi, ki so preizkušene.
  2. Vsak sommelier mora pred začetkom dela nositi predpasnik.
  3. Vzame se kovinska žlica in po korakih se vzorčijo vse vrste čaja.
  4. Pred pivom se čaj stehta v količini treh gramov.
  5. Odtehtano količino čaja prelijemo z vrelo vodo in damo 5 minut za njegovo pripravo.
  6. Po 5 minutah se čaj ohladi na 52 stopinj.
  7. Preden poskusite, oglejte barvo čajnih listov, ocenite aromo.
  8. Po oceni zgoraj omenjenega okusa in drugih lastnosti čaj bodisi ostane na svojem mestu v oceni kakovosti bodisi se promovira.

Pred kratkim je svet zagledal knjigo, ki pripoveduje zgodbe 20 žensk, ki so bile prisiljene pobegniti z Bližnjega vzhoda, da bi pregnale nasilje. V tej knjigi lahko preberete ne le o njihovi težki usodi, ampak se tudi seznanite s številnimi okusnimi recepti za pripravo čaja in orientalskih tradicij gostoljubja. Ta knjiga se imenuje čaj in nit.

Tester je poklic, ki ne zahteva le strokovnega znanja in veščin, temveč tudi toplino. Navsezadnje bi moral vsak specialist razumeti, da bo čaj, ki ga prodajajo pod njihovim vodstvom, ogreval telesa in duše tisoč ljudi.

Kvalifikacijske zahteve

Zanimivost poklica testerja je zavestna zavrnitev uživanja maščobnih, prekajenih, začinjenih izdelkov s svetlo aromo, zavračanje slabih navad, kot sta kajenje in pitje. Kot tudi izključitev uporabe toaletne vode in izdelkov z bogatim vonjem. Ker vse našteto vpliva na resnost vonja v prihodnosti. Za kakovostno testiranje so potrebna znanja s področja biologije, fizike, kemije, biofizike, pa tudi zgodovine in ekonomije.

Prednosti in slabosti stroke

Prednosti te specialnosti: delo ni rutinsko, visoke plače. Nadaljnja proizvodnja in prodaja čaja je odvisna od vrha testerja. Konkurence na delovnem mestu za izkušene strokovnjake skorajda ni.

Slabosti: oseba potrebuje akutni vonj, skupaj z dobrimi okusnimi brsti. Ta poklic ima za strokovnjaka s področja prehrane in osebne higiene veliko omejitev in tudi takšno delo vključuje veliko komercialno odgovornost.

Kje delati?

Preizkuševalec poklicev je povpraševan tam, kjer so čajne družbe, tovarne, dražbe. Najbolj pa so taki strokovnjaki povpraševani, seveda, na Kitajskem. V Rusiji so le v velikih korporacijah podobna prosta delovna mesta.