karierno upravljanje

Katere lastnosti mora imeti vodja podjetja

Katere lastnosti mora imeti vodja podjetja

Video: KATERE LASTNOSTI IMA ODLIČEN VODJA? - Vlog #40 2024, April

Video: KATERE LASTNOSTI IMA ODLIČEN VODJA? - Vlog #40 2024, April
Anonim

Danes se mnoga podjetja na različnih področjih poslovanja srečujejo s težavo pomanjkanja višjih kadrov. Eden od načinov za reševanje tega problema je, da se v vašem podjetju poveča vodstveni kader. Pojavi pa se vprašanje: "Katere lastnosti mora imeti vodja, da lahko uspešno vodi svojo ekipo do zastavljenih ciljev?". Kako razlikovati obetavnega vodjo od preprostega mehanskega izvajalca delovnih procesov?

Znan stavek lahko preoblikujete in rečete: "Uspešni vodje podjetja se ne rodijo, temveč postanejo." Proces naraščanja osebja za vodstvo traja približno 7 let. Na to vpliva več dejavnikov:

- nabiranje vodstvenih izkušenj;

- sposobnost ustvarjanja novih idej;

- sposobnost hitrega obnavljanja stila dela;

- pomembno znanje iz tehnoloških in tehničnih procesov;

- psihološka stabilnost.

Vprašanje pa ni toliko v tem, kakšne lastnosti mora imeti menedžer, temveč v tem, ali lahko zagotovi kakovostno rešitev za naloge, s katerimi se sooča njegovo podjetje. Pristojni vodja je dolžan organizirati svojo ekipo za njihovo uspešno izvedbo.

Nekateri uspešni poslovneži z različnih področij delovanja so odgovorili na vprašanje "kakšne lastnosti mora imeti vodja?" opazil več pomembnih osnovnih lastnosti znakov:

- sposobnost upravljanja ekipe;

- sposobnost vodenja;

- družabnost;

- sposobnost navdihovanja podrejenih za doseganje novih višin pri delu;

- sposobnost porazdelitve avtoritete.

V odgovoru na vprašanje, "kakšne lastnosti mora imeti podjetnik", so gospodarstveniki ugotovili naslednje osebne lastnosti:

- samodisciplina;

- sposobnost sprejemanja odločitev odgovornih nalog;

- sposobnost analize;

- sposobnost racionalne razporeditve osebnega časa;

- prožnost duha in pogledov;

- zmožnost poznavanja in razumevanja ljudi;

- prisotnost znanj in veščin njihove proizvodnje.

Psihološki vidik menedžmenta postane osrednji pri vprašanju, "katere lastnosti mora imeti vodja?" Za uspešnega vodjo postane celo pomembnejša od proizvodnje. Pristojni vodja bi moral biti odličen psiholog, razumeti ljudi, imeti možnost vzajemnosti. Učinkovito je treba uporabljati znanje, spretnosti in izkušnje drugih ljudi, organizirati usposobljeno ekipo iz podrejenih in ustvariti skladno delujoč mehanizem dela.

Sposobnost izobraževanja podrejenih, reševanja in preprečevanja konfliktov v delovnem okolju postane glavna prednost uspešnega poveljnika. Glavna naloga pri tem je, da med svojimi podrejenimi ustvarijo zdravo okolje, ki bo prispevalo k uspehu pri delu. Če ekipa ni zelo prijazna, potem lahko prispeva k spodkopavanju avtoritete vodje, uniči vsa njegova prizadevanja in celo vpliva na delo celotne ekipe.

Najboljše rezultate ne dosega tisti, ki ima pametno in svetlo glavo, temveč tisti, ki je sposoben učinkovito uskladiti delo svojih podrejenih. Čim boljši vodja pozna svoje podrejene, njihove sposobnosti in veščine, ceni njihove talente, boljši zna določiti balast ekipe in se ga hitro in neboleče znebiti. Vodja ekipe mora biti na voljo vsakemu podrejenemu.

Toda kakšne lastnosti mora imeti dober vodja, da bo sposoben organizirati sebe in druge? To je iznajdljivost, sposobnost spodbuditi svoje podrejene k ustvarjalnosti, sposobnost premagovanja težav in ovir, tveganje in eksperimentiranje. Zelo pomembno je, da lahko vplivate ne samo na člane svoje ekipe, ampak tudi na tiste, ki niso neposredni podrejeni, da bi imeli podporo in pomoč pri reševanju različnih proizvodnih težav.

Kdor zna upravljati svoje podrejene, je 50-odstotni vodja. Na 100% - menedžer, ki zna manipulirati, in njegov šef.