karierno upravljanje

Inženir industrijskega nadzornega sistema: opisi delovnih mest inženirja avtomatiziranega sistema za nadzor procesov

Kazalo:

Inženir industrijskega nadzornega sistema: opisi delovnih mest inženirja avtomatiziranega sistema za nadzor procesov

Video: Zeitgeist Addendum (Full Movie) 2024, Junij

Video: Zeitgeist Addendum (Full Movie) 2024, Junij
Anonim

Kaj dela inženir samodejnega sistema za nadzor procesa? O tem bomo govorili v tem članku.

Glede poklica

Kako lahko na kratko opišemo zadevni poklic? Inženir industrijskega nadzornega sistema je oseba, ki je vključena v različne procese upravljanja in nadzora, in sicer na njihovo avtomatizacijo. Ta specialist oblikuje tudi krmilne naprave in razvija nadzorne algoritme. Inženir je dolžan izvesti celoten obseg del v zvezi z zagonom, zagonom in vzdrževanjem industrijskih krmilnih sistemov.

Glavni del dela strokovnjaka je konfiguriranje in konfiguriranje obstoječe programske opreme programske in strojne strukture za določen objekt avtomatizacije. Zaposleni mora opraviti posebno delo pri zagonu avtomatiziranih sistemov za nadzor procesov, dolžan je razviti posebne shematične rešitve za omare za avtomatizacijo (to vključuje tudi izbiro opreme). Natančnejša opredelitev celotnega delovnega procesa predstavnika zadevnega poklica bo le pomagala pri obravnavanju glavnih delovnih nalog zaposlenega in seznamu stvari, ki bi jih moral poznati pristojni strokovnjak.

Kaj mora vedeti inženir samodejnega upravljanja procesov?

Zastopnik zadevnega poklica mora imeti ogromno znanja in spretnosti. Med drugim mora imeti tudi specialist na področju avtomatiziranega krmilnega sistema TP določene lastnosti in lastnosti značaja. Sem spadajo na primer strpnost, previdnost, potrpežljivost, dober spomin in še veliko več.

Vendar se je vredno vrniti k znanju inženirja industrijskega nadzornega sistema. Torej opis delovnega mesta tega strokovnjaka predpisuje naslednje:

  • zaposleni mora poznati avtomatiziran sistem nadzora procesov, in sicer njegovo vsebino, funkcije in naloge, postopek in metode za razvoj projektov itd.
  • osnova ekonomskih in matematičnih metod;
  • ekonomske osnove;
  • delovno pravo;
  • temelj kibernetike;
  • vsi standardi dokumentacije;
  • osnove in varnost dela

…in veliko več. Tako mora imeti inženir industrijskih nadzornih sistemov dovolj široko količino znanja, potrebnega za opravljanje delovne dejavnosti.

Odgovornosti in funkcije inženirja industrijskega nadzornega sistema

Predstavnik zadevne stroke je obdarjen s precej široko paleto delovnih funkcij. Spodaj bodo izpostavljene le najosnovnejše odgovornosti inženirja za samodejno krmiljenje procesov.

  • Zaposleni je dolžan opravljati dela, povezana z načrtovanjem in izvajanjem avtomatiziranih krmilnih sistemov, ki temeljijo na uporabi matematičnih in ekonomskih metod.
  • Specialist je dolžan preučiti in analizirati vse možne metode vodenja podjetja.
  • Zaposleni mora pripraviti vse podatke, ki so potrebni za delo, ter sestaviti tehnične specifikacije za zasnovo avtomatiziranih krmilnih sistemov.
  • Zaposleni je dolžan razviti tehnološke sheme avtomatiziranih krmilnih sistemov.
  • Strokovnjak mora nadzorovati in pomagati pri razvoju sistemov in vezij.

Seveda ima inženir industrijskega nadzornega sistema številne druge naloge in funkcije. Celoten seznam le-teh najdete v opisu delovnega mesta zaposlenega.

Pravice inženirja industrijskega nadzornega sistema

Kot vsi drugi delavci, ki delajo v različnih krajih, ima tudi predstavnik tega poklica veliko različnih poklicnih pravic. Spodaj bodo navedene samo najosnovnejše pravice inženirja za samodejno krmiljenje procesov.

  • Zaposleni se lahko seznani s projekti in upravljavskimi načrti (vendar le, če se kakor koli nanašajo na delo zadevnega strokovnjaka).
  • Zaposleni lahko predloži nadrejenim različne načrte, ideje in predloge za optimizacijo ali posodobitev podjetja.
  • Specialist je sposoben vodstva obvestiti o različnih okvarah, pomanjkljivostih in pomanjkljivostih v podjetju. Prav tako lahko zaposleni ponudi nekaj svojih idej za odpravo teh pomanjkljivosti.
  • Zaposleni lahko od organov zahtevajo vse dokumente, potrebne za opravljanje delovne dejavnosti. Poleg dokumentov lahko delavec zahteva upravljanje nekaterih orodij ali elementov, potrebnih za opravljanje dela.
  • Privabljanje strokovnjakov z drugih področij za reševanje kakršnih koli delovnih nalog je vključeno tudi na seznam pravic strokovnjakov.

Odgovornost inženirja industrijskega nadzornega sistema

Veliko število funkcij različnih zahtevnosti ima inženir industrijskega nadzornega sistema. Naloge tega strokovnjaka povzročajo ogromno odgovornost. Za kaj lahko predstavnik zadevne stroke odgovarja?

Tu je le nekaj točk iz opisa dela:

  • Zaposleni nosijo polno odgovornost za popolno izvedbo svojih nalog in odgovornosti, vendar neustrezno.
  • Zaposleni je dolžan nositi odgovornost v skladu z veljavnimi civilnimi in delovnimi zakoni Ruske federacije, če je podjetju povzročil materialno škodo ali drugo škodo.
  • Delavec je odgovoren za kazniva dejanja ali kazniva dejanja, storjena na delovnem mestu.
  • Zaposleni je odgovoren za kakršne koli nenačrtovane ali neusklajene poskuse na delovnem mestu.

Obstajajo tudi druge točke, kjer lahko zaposleni odgovarja za svoja dejanja ali nedelovanje. Zgoraj so bile omenjene najpomembnejše točke, in sicer tiste, ki jih predpisuje opis delovnega mesta inženirja za samodejno krmiljenje procesov.

Dolžnosti vodilnega inženirja industrijskih nadzornih sistemov

Kdo je vodilni inženir industrijskega nadzornega sistema? Pravilno odgovoriti na to vprašanje ne bo tako enostavno. Vendar je še vedno mogoče sestaviti razmeroma celostno sliko - če navedete glavne funkcije in odgovornosti tega strokovnjaka. Opis delovnega mesta vodilnega inženirja avtomatiziranega sistema za nadzor procesa praktično ne predpisuje ničesar o tem specialistu. Zaposleni ima seveda seznam odgovornosti. Na primer, zanje velja naslednje:

  • pravočasen prehod medu. inšpekcijski pregledi;
  • spoštovanje delovne discipline;
  • specialistu so dodeljene vse funkcije inženirja za avtomatsko krmiljenje procesov itd.

Glavne delovne funkcije niso navedene v navodilih. Iz tega lahko sklepamo, da je zadevni specialist, lahko bi rekli, "vodja" na področju ACS. Vse naloge navadnega inženirja so prenesene na vodilnega inženirja, kljub temu pa so mu dodeljene nekatere vodstvene funkcije.

Kaj bi moral vodja oddelka ASU TP vedeti?

Delo je zelo zapleteno in odgovorno. Inženir industrijskega nadzornega sistema je res pomembna oseba.

Kaj pa vodja oddelka za industrijske kontrolne sisteme? Najprej je treba opozoriti, kakšno znanje mora imeti zadevni specialist. Opis delovnega mesta predpisuje, da vodja oddelka:

  • poznati vse možnosti za razvoj organizacije;
  • mora temeljito poznati strukturo in mehanizem organizacije;
  • razumeti postopek za razvoj projektov v podjetju;
  • mora poznati vse standarde in norme, določene v organizaciji.

Vodja oddelka mora vedeti še veliko drugih stvari.

Prva skupina nalog vodje oddelka za industrijske kontrolne sisteme

Zadevni uradnik ima veliko več odgovornosti kot vodilni inženir industrijskih nadzornih sistemov. Opis delovnega mesta za predstojnika oddelka določa naslednje funkcije:

zaposleni usmerja izvajanje in razvoj projektov, ki temeljijo na matematičnih in ekonomskih metodah, komunikacijskih sredstvih, elementih teorije kibernetike in ekonomije itd.

  • Specialist je dolžan organizirati raziskave sistema ACS TP, pa tudi spremljati vrstni red in načrtovanje proizvodnje, da se določeni procesi prenesejo v avtomatski način.
  • Specialist je dolžan preučiti težave sistema ACS TP.
  • Vodja oddelka je dolžan občasno pripraviti tehnične specifikacije za določene proizvodne procese.

Druga skupina nalog vodje ACS TP

Obravnavani specialist je dolžan poskrbeti za pripravo načrtov za izvajanje in načrtovanje avtomatiziranih sistemov za nadzor procesov ter spremljati izvajanje, oblikovanje nalog, njihovo algoritmizacijo, usklajevanje tehnološke podpore, oblikovanje in izvajanje določenih značilnih blokov.

Vodja oddelka bi moral organizirati nekatere vrste del za posodobitev in izboljšanje kroženja dokumentov v proizvodnji. To vključuje na primer opredelitev izhodne in vhodne dokumentacije, vrstni red izhoda in vhoda, prenos po komunikacijskih kanalih itd.

Zadevni specialist mora voditi tudi pripravo določenih navodil, učnih gradiv in druge dokumentacije. Omeniti velja tudi, da je treba vsa ostala dela z dokumentacijo v proizvodnji uskladiti z vodjo oddelka.