karierno upravljanje

Naloga učitelja

Kazalo:

Naloga učitelja

Video: URANAK1 | Da li će slučaj učitelja glume Miroslava Aleksića biti proces decenije? | Jugoslav Tintor 2024, Junij

Video: URANAK1 | Da li će slučaj učitelja glume Miroslava Aleksića biti proces decenije? | Jugoslav Tintor 2024, Junij
Anonim

Vadbe ali pomočniki vzgojitelja so specialisti, katerih glavna dejavnost je neposredno povezana z organizacijo otroških storitev. In govorimo o predšolski dobi. V bistvu so taki delavci potrebni v predšolskih organizacijah.

Delodajalci posvečajo več pozornosti spodobnim prosilcem z visoko mero odgovornosti. Zaposleni mora biti moralno stabilen, pošten, sposoben sočustvovati in početi nezainteresirana dejanja. Poleg tega so zelo cenjene družabnost, organiziranost, taktnost, natančnost in zadržanost.

Spretnosti

Glede na prosta delovna mesta pomočnika vzgojitelja je vredno biti pozoren, da delodajalci pogosto zahtevajo od prosilcev, da lahko hitro sprejmejo pomembne odločitve, so aktivni in kulturni. Običajno so raje veseli zaposleni z razvito intuicijo. Za zelo pomembne lastnosti velja, da sta ljubezen do otrok in psihološka stabilnost.

Ljudje, ki imajo medicinske kontraindikacije, kot so na primer slab govor, sluh ali resne težave z vidom, niso primerni za to delo. Ne bodo sprejeli osebe z epilepsijo, krči in nagnjenostjo k omedlevanju. Takšno delo je kontraindicirano v primeru resnih srčno-žilnih bolezni, motenj vestibularnega aparata. Ljudje s težavami v duševnem zdravju tega dela ne bodo dobili.

Splošne določbe

Pomočnik učitelja je tehnični izvajalec, ki poroča več zaposlenim, odvisno od obsega in smeri ustanove. Vodja organizacije ga lahko sprejme ali razreši v skladu z veljavno zakonodajo države. Če želite dobiti to službo, morate imeti srednješolsko izobrazbo in strokovno izpopolnjevanje na področju pedagogike in izobraževanja.

Delodajalci zelo redko zahtevajo, da imajo zaposleni delovno dobo. Pomočnik učitelja pri svojem delu vodi organizacijsko in administrativno gradivo, ki je na voljo v zavodu, in druge lokalne akte. Poleg tega upošteva notranja pravila, zakone o varstvu dela in varnosti, naloge neposrednega vodenja ter opis delovnega mesta.

Znanje

Pomočnik vzgojitelja, najet za delo v vrtcu, mora poznati veljavno zakonodajo, vse norme in akte, ki se neposredno nanašajo na njegovo dejavnost. Dolžan je preučiti konvencijo o pravicah otrok, poznati osnove psihologije, pedagogike, razumeti higieno, starostno fiziologijo, prvo pomoč v primeru nesreč, pa tudi teorijo in prakso vzgojnega dela s predšolskimi otroki.

Njegovo znanje bi moralo vključevati pravila za zaščito otrokovega življenja, skrb za otroka, o stanju, v katerem je treba vzdrževati prostore, opremo in opremo v smislu sanitarne higiene. Prav tako bi moral poznati urnik dela, varstvo dela in predpise o požarni varnosti.

Funkcije

Prosta delovna mesta »pomočnik vzgojitelja« v vrtcu predlaga, da bo zaposleni opravljal določene funkcije, vključno s sodelovanjem pri oblikovanju načrta in organiziranjem dejavnosti za otroke, da bi lahko opravljal vsakodnevne naloge, ki mu jih daje učitelj. Učencem bodo pomagali pri socialni in psihološki rehabilitaciji ter prilagajanju v družbi in delovnem kolektivu.

Prav tako bi moral zagotoviti zdravje otrok s sodelovanjem z medicinskimi delavci, za to s spremljanjem upoštevanja dnevnega režima in z izvajanjem dejavnosti, ki vodijo k duševnemu in telesnemu razvoju učencev. Zaposleni naj otrokom pomaga, da se sami oskrbujejo, kolikor je to primerno za njihovo starostno kategorijo, in jih nauči potrebnih veščin delovne discipline.

Dolžnosti

Delo pomočnika vzgojitelja nakazuje, da je ta zaposleni dolžan izvajati preventivne ukrepe, ki preprečujejo pojav slabih navad pri otrocih in prepoznajo, preprečujejo odstopanja v vedenju. Poleg tega mora zagotoviti čistočo prostorov in opreme v skladu s sanitarnimi standardi. Zagotavlja, da med izobraževanjem nič ne ogroža zdravja in življenja otrok. Ta uslužbenec mora medsebojno komunicirati s starši in skrbniki učencev ter izpolnjevati statut ustanove.

Osnovne pravice

Pomočnica vrtca je upravičena do vseh socialnih jamstev, ki jih zagotavlja država. To vključuje možnost dela po skrajšanem urniku, vsaj enkrat na tri leta pridobljeno dodatno izobraževanje na področju svoje dejavnosti in zagotavljanje letnega dopusta, daljšega od drugih delovnih poklicev, v skladu z delovno zakonodajo. Poleg tega ima pravico do dvanajstih mesecev dopusta, če brez odmora dela na področju vzgoje otrok vsaj deset let.

Pomočnik negovalca ima pravico, da ob določeni starosti dobi nadomestilo za predčasno upokojitev, če ne bo imel socialnih stanovanj, če ima to potrebo, v skladu s socialno pogodbo o najemu življenjskega prostora. Če se vrtec nahaja na podeželju, potem ima delavec pravico zahtevati nadomestilo za stroške plačila življenjskega prostora, vključno z ogrevanjem in elektriko. Poleg tega lahko od institucije zahteva plačilo za socialno, zdravstveno ali poklicno rehabilitacijo, če se mu je zdravje zaradi poklicne bolezni ali nesreče v procesu opravljanja nalog poslabšalo.

Druge pravice

Vzgojitelj vrtca ima pravico preučiti odločitve vodstva, ki vplivajo na njegovo delo, pa tudi sam dajati predloge za optimizacijo svojega dela in dejavnosti same organizacije, če sodi v njeno pristojnost. Če zaposleni potrebuje kakršne koli informacije ali dokumente, da lahko svoje funkcije opravlja na ustrezni ravni, jih lahko sam ali v imenu vodje zahteva od drugih strukturnih oddelkov.

Zaposleni lahko pri opravljanju svojih nalog po potrebi vključuje druge delavce. Od uprave lahko zahteva, da mu ustvari optimalne delovne pogoje v skladu s pravili in predpisi, ki jih določa delovna zakonodaja države. V opisu delovnih mest so lahko navedene tudi druge pravice, odvisno od usmeritve in listine ustanove, kjer je mentor zaposlen.

Odgovornost

Glede na prosta delovna mesta pomočnika vzgojitelja v vrtcu se je vredno seznaniti z odgovornostjo, ki jo nosi ta zaposleni. Kazensko, finančno, upravno in disciplinirano odgovarja za nepravilno opravljanje svojih nalog. Sodišče ga lahko privede, če svojega neposrednega nadrejenega ne pokori zaradi neizpolnjevanja dodeljenih funkcij in zaradi nezakonite uporabe njegovih pravic, preseganja pooblastil, ki so mu bile dodeljene.

Poleg tega je odgovoren, če je navedel napačne podatke o opravljenih nalogah, če ni sprejel ukrepov, opazil kršitev pravil organizacije in ni zagotovil delovne discipline. Poleg tega je lahko odgovoren za razkritje zaupnih podatkov, prenašanje dokumentov, ki jih ima, pa tudi za povzročitev materialne škode instituciji. Kazen se določi v skladu z veljavno zakonodajo države.

Ocena uspešnosti zaposlenih

Najpomembnejšo oceno dela pomočnika vzgojitelja dnevno izvaja njegov neposredni nadrejeni. Vsaj enkrat na nekaj let bi morale njene dejavnosti ovrednotiti certifikacijska komisija, ki analizira delo na podlagi podatkov, prikazanih v dokumentih institucije. Kot glavno merilo ocenjevanja so uporabljeni celovitost, kakovost in pravočasnost nalog, ki so zaposlenemu dodeljene glede na opis delovnega mesta.

Zaposlovanje

V bistvu prav vrtci razpisujejo prosto delovno mesto pomočnika vzgojitelja na trgu dela. Toda včasih so takšni strokovnjaki potrebni v internatih, posebnih vrtcih in drugih podjetjih, ki se ukvarjajo z vzgojo in varstvom majhnih otrok. Za pridobitev te službe mora zaposleni imeti ne le potrebno usposobljenost, temveč tudi določene osebne lastnosti, brez katerih ne bo mogel pravilno opravljati svojih neposrednih nalog.

Poleg tega obstaja veliko kontraindikacij z medicinskega vidika. Kljub temu je to delo z otroki in zaposleni ima zelo veliko odgovornost. Prihodnost teh otrok, ki bodo postali polnopravni člani družbe, je odvisna od kakovosti njegovega dela in strokovnosti.

Toda na splošno za to delovno mesto ni posebne konkurence, in zaposlitev tega dela z vsemi potrebnimi znanji ne bo težavna v nobenem delu države. Vedno so potrebni strokovnjaki na tem področju in veliko je institucij, ki so pripravljene najeti takšnega strokovnjaka. Zlasti je vredno razmisliti o rasti števila in priljubljenosti zasebnih organizacij, ki se ukvarjajo s predšolsko vzgojo dojenčkov.

Zaključek

Delo kot pomočnik učitelja na prvi pogled sploh ni zapleteno in kdorkoli se lahko spopade, v resnici pa ni. Poleg dela z otroki morate imeti tudi številne osebne lastnosti in dobro psihično in fizično zdravje. Poklicna rast v tem poklicu vključuje napredovanje na izobraževalnem področju. Poleg tega imajo ti zaposleni veliko socialnih jamstev, kar močno poenostavi vsakodnevno sfero in vam omogoča, da delu namenite več časa in pozornosti.

Včasih se morajo zaposleni sprijazniti z nepravilnim urnikom in verjetno je najtežje pri tem delu nenehno komunicirati z otroki in se ne preveč navezati nanje. Konec koncev po diplomi trajno zapustijo ustanovo in mnogi se sploh ne spomnijo let, preživetih v teh stenah.

Otroke resnično morate imeti radi in imeti veliko potrpljenja in prijaznosti, da bi jih naučili osnov odraslosti, saj v predšolski dobi veliko otrok počasi zaznava informacije in ne želi vedno slediti navodilom.

Vse poklice, ki so povezani z izobraževalnim procesom, lahko štejemo za sestavni del značaja in pogleda na človeka. Navsezadnje gre za poklicanost - učiti otroke.