karierno upravljanje

Kaj je kariera? Vrste kariere. Vrste in faze poslovne kariere

Kazalo:

Kaj je kariera? Vrste kariere. Vrste in faze poslovne kariere

Video: Po sledeh napredka: pom. akad. dr. Simona Šarotar Žižek - 2018 2024, Junij

Video: Po sledeh napredka: pom. akad. dr. Simona Šarotar Žižek - 2018 2024, Junij
Anonim

Vsaka oseba si prizadeva zagotoviti udobne življenjske pogoje. A ravno tako nam denar ne bo padel v žep. Da bi jih zaslužili, se morate posvetiti svojemu poklicu, se razvijati in rasti, da bi napredovali na karierni lestvici.

Kariera in karierizem v sistemu poslovnih odnosov, definicija

Kaj je kariera? Koncept in vrste kariere, ki jih obravnavamo v članku, omogočajo ugotovitev, kako človek napreduje v službi in s pomočjo katere lahko povečate stopnjo karierne rasti.

Kariera - ne le vrsta poklicev osebe, napredovanje na poklicnem področju, temveč tudi doseganje drugih ciljev, izboljšanje položaja v družbi. Poleg tega včasih ta koncept vključuje morebitne prihodnje spremembe na delovnem področju, ki se sčasoma pojavijo kot rezultat pridobivanja izkušenj.

Kariero imenujemo želja po izboljšanju njihovega položaja v poklicni sferi, povečanju karierne rasti. Včasih se karieristi imenujejo ljudje, ki jim "gredo čez glavo", torej ne upoštevajo čustev, splošno sprejetih moralnih norm in družinskih vezi. Karieristi vidijo svoj cilj in gredo k njemu, ne glede na vse. Po eni strani pozitivno označuje človeka - je odločen, pogumen, odgovoren. Po drugi strani je ta človek čustven in nepredvidljiv, saj je zaradi finančnih nagrad ali napredovanja v karieri pripravljen žrtvovati nekaj dragocenega. Toda če je imel prej izraz "karieristi" negativno konotacijo, je zdaj postal sinonim za besede "ambiciozen", "zavarovan", "pomemben za družbo".

Kraj kariere v življenju ljudi

V sodobnem tržnem gospodarstvu je pomembno merilo uporabnosti posameznika, njegovih spretnosti in sposobnosti. Zato se mora človek gibati, da lahko v celoti razkrije svoje lastnosti na poklicnem področju. Žal to ni enostavno. A vseeno si vsak zaposleni želi uspeti, za kar znanstveniki, ki se odzivajo na potrebe družbe, preučujejo vrste in stopnje kariere, opredeljujejo različne klasifikacije in teorije.

Kariera iz različnih zornih kotov

Donald Super, najslavnejši znanstvenik, ki se je ukvarjal s karierno rastjo in spremljajočimi pojavi, verjame, da je kariera celota vseh družbenih vlog, ki jih posameznik igra v svojem življenju. Po njegovem mnenju je uspeh v karieri odvisen od "jaz-koncepta" - človekove lastne predstave o sebi.

Donald Super je tak koncept obravnaval kot kariero, vrste kariere z različnih položajev:

  • v gospodarskem smislu je kariera določen položaj, ki ga posameznik zavzema v hierarhiji ekonomskih odnosov;
  • v sociološkem smislu je kariera zaporedje družbenih vlog človeka, ki prikazujejo mobilnost človeka, njegovo prilagodljivost določenim pogojem;
  • psihološko je kariera niz posameznih vlog, ki jih lahko igra ločeno med seboj, hkrati pa se precej spopada z igranjem le-teh hkrati.

Holland verjame, da je kariera posledica prehajanja osebe z enega položaja v drugem podjetju.

Tolstaja trdi, da za ta pojav niso značilni ukrepi osebe za izboljšanje položaja v podjetju, temveč človekovo stališče in ustrezno vedenje.

Vrste kariere organizacije

Vsak zaposleni si postavi določene cilje na kraju svoje poklicne dejavnosti. Nekateri delajo samo za zaslužek, drugi potrebujejo samorazvoj, tretji se želijo razvijati, spodbujati poklicno rast drugih in tudi za svoje delo prejemajo dostojno plačo. Vsi cilji v določenem podjetju so opredeljeni kot poslovna kariera.

Obstajajo takšne vrste poslovne kariere:

  • Znotraj organizacije - gibanje posameznika znotraj določenega kraja dela. Poteka v različnih oblikah: vodoravno, navpično in centripetalno.
  • Med organizacijami, v katerih posameznik premaga različne stopnje: pridobiti izobrazbo, najeti službo, napredovati v poklicu, zapustiti zaradi upokojitvene starosti.
  • Poklicna kariera, razdeljena na specializirane in nespecializirane. Prva je ta, da posameznik na področju svojega poklica premaga vse stopnje kariere. V drugem primeru človek spremeni svoj kraj dela v organizaciji, da bi oblikoval svoje mnenje o njem z vseh strani.
  • Navpična, sestavljena iz napredovanja v karieri.
  • Vodoravni, ki vključuje pogoste spremembe poklicnih interesov in področij dejavnosti ali stalni položaj zunaj hierarhije.
  • Centripetalno, kjer se človek postopoma približa koncentraciji moči v podjetju.

Vrste tega koncepta s psihološkega vidika

Psihologi določajo naslednje vrste poklicne kariere:

  • situacijski - nenadni, neodvisni od človeka dogodki, ki spremenijo potek njegovega dela;
  • "Od šefa" je tudi naključen pojav, pri katerem vodstvo aktivno sodeluje;
  • "Od razvoja predmeta", kjer sam plačni delavec nevede spreminja svojo usodo in razvija podjetje kot celoto;
  • avtografska kariera - aktivno in uspešno delo posameznih posameznikov jih vodi do napredovanj;
  • "Preko trupel", v katerem je človek sposoben premagati kakršne koli ovire, da bi dosegel želeni cilj, ruši druge na svoji poti.

Kariera, vrste kariere in njihova uporaba pri delovnih dejavnostih vodijo do različnih poklicnih posledic.

Katere so faze poslovne kariere

Vrste in faze kariere imajo skupno, saj je nemogoče takoj doseči prenos iz ene organizacije v drugo, preiti na boljše delovne pogoje, plače in urnike. Za to morate iti skozi določene faze.

  1. Predhodno - pridobitev izobrazbe in ustreznih kvalifikacij do 25-28 let. V tem času posameznik išče svojo poklicanost ali najljubši posel.
  2. Postati - obvladati določen poklic, pridobiti potrebne lastnosti in znanje. Do 30 let traja oblikovanje neodvisnosti na tej stopnji.
  3. Promocija - povečanje spretnosti in izkušenj. Možen je pomemben karierni napredek. Posameznik si nenehno prizadeva za izboljšanje in pridobiva večjo težo v družbi, kariera se hitro spreminja. V tem trenutku se lahko poklicne vrste prekrivajo. To stopnjo ima oseba v 30-45 letih.
  4. Ohranjanje - utrditev obstoječega stanja traja do 60 let. Spretnosti so izboljšane zaradi nabranih izkušenj in pridobljene izobrazbe. Promocija je še vedno mogoča.
  5. Zaključek - starost pred upokojitvijo vas prisili, da iščete novo osebo na mestu in ga usposabljate. Kariera osebe se konča pri približno 65 letih.

Kriteriji uspeha

Za uspešno kariero obstajata dva glavna merila: objektivna in subjektivna. Prva se obravnava na podlagi dveh vrednot: napredovanje znotraj podjetja ali znotraj stroke, ne glede na meje organizacij. Poleg tega je gibanje po hierarhiji zaposlitve za človeka običajno bolj pomembno, saj je povezano s spremembo plač in socialnega statusa. Subjektivno merilo določi posameznik sam. Doseženi rezultat primerja z želenim ciljem, analizira stopnje in vrste kariere, ki se uporabljajo za dosego želenega položaja, osredotoča pa se tudi na družbeno skupino in njene znake uspeha.

Koncept "upravljanje kariere"

Kariero, vrste kariere, njeno spremembo, stopnje lahko imenujemo vodenje kariere. Ta koncept je opredeljen kot postavljanje ciljev, način dolgoročnega načrtovanja, spremljanja vaše poklicne ravni in sredstev za njeno izboljšanje, pomembnost vaših spretnosti in kompetenc. Analizirane glavne vrste kariere in dejavniki, ki nanjo vplivajo, nam z lastnim primerom omogočajo nove načine napredovanja.

Poklicno upravljanje se lahko zgodi tudi s strani podjetja, kar mu omogoča izboljšanje kakovosti zaposlenih in s tem produktivnosti podjetja kot celote.

Dejavniki, ki vplivajo na izvajanje kariere

Lahko jih razdelimo v dve skupini. V prvem so osebni dejavniki zaposlenega. Kaj ga zanima, kaj ga motivira, v katero smer ima prednost, povečuje možnosti za uspeh. Toda dobra kariera je nezdružljiva z negotovostjo in plahostjo, pomanjkljivo odločnostjo, osredotočenostjo ne na samorazvoj, ampak na presojo zunanjega okolja, željo le pridobiti materialno bogastvo.

V drugo skupino spadajo dejavniki, ki so odvisni od odnosa med zaposlenim in organizacijo (njenimi člani). To je vpliv okoliških ljudi na spodbujanje osebe v storitvi in ​​način delovanja podjetja, njegovo vrsto, naloge, značilnosti.