intervju

Intervjujska vprašanja: Kako naj prosilec odgovori na provokacije

Intervjujska vprašanja: Kako naj prosilec odgovori na provokacije
Anonim

Večina iskalcev zaposlitve, ki se pripravljajo na intervju o zaposlitvi zaposlitve, je več ali manj duševno in psihološko pripravljena odgovoriti na vprašanja o intervjuju. Vendar to velja samo za tista standardna vprašanja in teme, na katera je mogoče pripraviti in premisliti odgovore vnaprej. Ne boste trdili, da ni tako težko povedati o svoji izobrazbi, stopnji usposobljenosti, prejšnji službi, seznamu nalog, ki ste jih opravljali prej, hobijih in hobijih, odnosu do športa. Toda kaj storiti v situaciji, ko intervju vloži stres vložnika?

Najprej se je treba zavedati, da je iskanje novega zaposlenega celo za izkušenega delodajalca precej težko, kar pomeni, da bo do vsakega iskalca zaposlitve, še posebej vodilnega, izredno sumljiv. Na eni strani podjetje išče najbolj kompetentne zaposlene, katerih glavna naloga bo povečati učinkovitost podjetja, po drugi strani pa bo kandidat za delovno mesto vodil pogovor tako, da bo iz ugodne strani poudaril njegove lastnosti. Jasno je, da v tej improvizirani bitki uma in živcev zmaga najbolj izkušen in zoprn.

Če razumete, vnaprej naučeni odgovori na standardna vprašanja malo pomagajo, da dobite pravo sliko o potencialnem zaposlenem, zato bi moral biti vsak kandidat, ki preučuje vprašanja intervjuja, pripravljen na nestandardne zasuke pogovora.

Anketar, ki komunicira s prosilci, lahko vnaprej pripravi seznam provokativnih vprašanj, morda pa jim pridejo na pamet že v samem pogovoru. Torej, kot veste, priprava odgovorov vnaprej ne bo uspela.

Cilj zaposlovalca, ki ustvari stresno situacijo in doda trenutek presenečenja za vprašanja za intervjuje, je poskusiti uravnovesiti potencialnega zaposlenega, ga spraviti v živce in storiti neprimerna dejanja.

Najenostavnejša različica provokativnega vprašanja osebe, ki želi kakovostno opraviti razgovor in ugotoviti slabosti prosilca, je zanimanje za prejšnji kraj dela. V tem primeru se potencialni zaposleni začne izgubljati, saj se vprašanje ne postavlja dovolj konkretno in obstaja skušnjava, da bi povedali vse po vrsti. Izhod iz te situacije je povsem preprost: vprašajte se, kakšni delovni trenutki vas delodajalca zanimajo.

Drug preprost, vendar zelo učinkovit način, kako rešiti kandidata za zaposlitev, je, da zaustavite njegove odgovore. Torej kompetentni anketar, potem ko zasliši odgovor na zastavljeno vprašanje, pogosto zdrži premor in počaka na nadaljevanje. Če ste povedali vse, kar ste želeli, lahko preprosto rečete, da ste pripravljeni na naslednje vprašanje. Nekateri neizkušeni vlagatelji začnejo pripravljati nekakšno besedilo, ki se po logično dodelanem odgovoru sliši izjemno smešno.

Včasih se zgodi, da ste na zastavljeno vprašanje dali popoln, izčrpen odgovor, vendar delodajalec pravi, da enega od zgoraj naštetega ni razumel in prosi, naj to ponovi. To stanje se lahko ponovi večkrat, kar vlagatelja pogosto razjezi. Nehaj! Ampak, ali to ni rekruter, ki bi vas preizkusil na odpornost na stres?

Zgoraj navedena provokativna vprašanja o intervjuju so precej značilna, vendar lahko ustvarijo povsem izredno situacijo, na primer tako, da se vprašajo, zakaj so cestne lopute okrogle.

Kot lahko vidite, se lahko lotite številnih provokativnih vprašanj, pri čemer si morate nanje odgovoriti, da je glavna stvar, ki si jo morate zapomniti, da potencialni delodajalec ne ceni tako pridobljenih informacij, ampak kako ste se uspeli odzvati na stresno situacijo.