karierno upravljanje

Potrjevanje varilca v sistemu NAKS

Kazalo:

Potrjevanje varilca v sistemu NAKS

Video: Juan Enriquez: Using biology to rethink the energy challenge 2024, Maj

Video: Juan Enriquez: Using biology to rethink the energy challenge 2024, Maj
Anonim

Varjenje vključuje široko paleto operacij, ki zahtevajo uporabo različne opreme in potrebščin. Skladno s tem se razlikuje tudi stopnja težavnosti pri opravljanju varilnih dejavnosti. V tem profilu je več klasifikacij delavcev, vendar v večini primerov kvalifikacija varilcev NAKS postane odločilni dejavnik pri ocenjevanju stopnje usposobljenosti, katere prisotnost lahko štejemo za obliko licenciranja. Opravljanje certifikacije v tem sistemu pomeni usposabljanje delavca, pa tudi preizkušanje njegovih spretnosti in znanj.

Zakaj potrebujem potrdilo NAKS?

Prednosti tega potrdila so razvidne z dveh strani. Z enega vidika je treba opozoriti na formalno dovoljenje varilca za delo na mestih, ki predstavljajo povečano stopnjo nevarnosti. Na primer, za delo s plinovodiji so dovoljeni samo strokovnjaki s certifikatom NAKS. Drugi trenutek prihaja iz prvega. Dejstvo je, da certificiranje varilca še vedno ni le teoretična, ampak tudi praktična potrditev, da je zaposleni seznanjen s pravili za izvajanje operacij, ki jih predvideva sistem NAKS. To pomeni, da za varilce z nizko kvalifikacijo delo te stopnje ni na voljo zaradi pomanjkanja znanja. Običajno se prosilci pred certifikatom ustrezno usposabljajo, nato pa dobijo dokument, ki jim omogoča dostop do dela v kompleksnih objektih - zato se tudi plače zvišujejo.

Dokumenti za potrjevanje

Prednosti pridobitve certifikata vključujejo dejstvo, da ga lahko s tehničnim znanjem, zadostnim znanjem in spretnostmi pridobi skoraj vsak varilec. Vendar brez naslednjih dokumentov potrdila ni mogoče izdati:

  • Fotokopija potnega lista.
  • Vloga za potrjevanje.
  • 2 fotografiji prosilca za pridobitev certifikata NAKS 3x4.
  • Fotokopija potrdila ali diplome o diplomi.
  • Potrdilo o delovnih izkušnjah.
  • Če diplome o izobrazbi ni, je potrebna fotokopija dokumenta o prekvalifikaciji za specialista za varjenje.
  • Fotokopije protokolov, ki so bili sestavljeni na podlagi testa znanja o varnosti iz Rostekhnadzorja.

Omeniti velja, da se zahteve glede seznama dokumentov lahko razlikujejo glede na stopnjo, na kateri se načrtuje certificiranje varilca in po možnosti njegove opreme. Obstaja več stopenj, ki jih je vredno posebej razmisliti.

NAX ravni

Potrdilo prve stopnje se nanaša na delavce, ki so napoteni na delo nanašanja in varjenja. To je lahko ročno, pol- ali avtomatsko varjenje z uporabo tehnologije taljenja. Pomembno je omeniti, da se proizvodnja v tem primeru izvaja v objektih, ki jih nadzira Rostekhnadzor. Druga raven ne velja neposredno za varilce. Imajo ga delovodje, obrtniki in druge osebe, ki delavce organizirajo in nadzirajo. Tretja raven pomeni, da bo certifikacijski center varilcev licenciral delo upravnikov, med katerimi so lahko vodje oddelkov, sektorjev, laboratorijev, birojev in drugih oddelkov ter skupin, katerih delo je povezano z izvajanjem varilnih dejavnosti na nevarnih objektih. Končna, četrta stopnja, vključuje potrjevanje voditeljev po skupinah in skupinah varilcev v okviru celotnih podjetij, ki so tudi del oddelka Rostekhnadzor.

Program potrjevanja

Potrjevanje se izvaja v posebnih centrih, vključenih v register NAKS. Preverjanje znanja poteka v obliki praktičnega in teoretičnega izpita. Pomembno je upoštevati, da postopek certificiranja varilcev omogoča ponavljajoči se pregled šele po 30 dneh. To pomeni, če prvi praktični preizkus spretnosti ni bil uspešen, bo moral varilec opraviti dodatno usposabljanje in po enem mesecu ponovno preizkusiti svojo moč.

Če so vodilne osebe certificirane, je možno izpit zapletiti. Zlasti zaposleni in strokovnjaki, ki izvajajo tehnični nadzor, morajo opraviti izpit za delo s polimernimi materiali. Mimogrede, pravila za certificiranje varilcev kažejo, da bo čas licenčne dejavnosti v njihovem primeru trajal 2 leti, upravljavci pa pravico, da dokument uporabljajo do 5 let.

Vrste certificiranja

Skupaj s stopnjami obstajajo različne vrste certificiranja - predvsem razlikujejo primarno, periodično, izredno in dodatno. Če se zaposleni prej ni ukvarjal s poklicnimi proizvodnimi dejavnostmi na tem področju, bo imel začetno revizijo. Poleg tega se za podaljšanje veljavnosti potrdila periodično certificiranje varilca izvede v isti obliki kot prejšnji čas.

Zgodi se, da preizkus usposobljenosti ne nudi specialistu, da dela v določeni ozki specializaciji. V tem primeru je zagotovljeno dodatno potrjevanje, ki bo zaposlenemu omogočilo, da potrdi svoje znanje v določeni smeri. Prav tako se ta vrsta preverjanja uporablja za zaposlene, ki že dolgo niso bili vključeni v delovne operacije (več kot 6 mesecev). Če je bil specialist zaradi kršitve odpuščen z dela, je zanj zagotovljeno izredno potrdilo varilca, pri organizaciji katerega lahko sodeluje njegov delodajalec.

Certificiranje opreme in materialov

Poleg neposrednega potrjevanja specialista se izvaja tudi ustrezen pregled varilne opreme, tehnologij in delovnih mest. V primeru opreme se nadzor nad dvižno-transportno opremo, plinskimi aparati, metalurško tehnično podporo za proizvodnjo nafte in plina ter različnimi izvedbami. Bistvenega pomena je tudi certificiranje delovnega mesta varilca, pri katerem se delovne pogoje ocenjujejo z vidika varnosti zaposlenega. V kompleksu lahko certifikacijski ukrepi izboljšajo kakovost varjenja in zmanjšajo stroške njenega vzdrževanja.

Zaključek

Za same varilce certificiranje zagotavlja tudi številne prednosti. Najprej certifikat potrdi visoko strokovno raven specialista, ki širi njegove poklicne možnosti. Kot kaže praksa, plače takšnih delavcev skoraj podvojijo stopnje začetnikov v tej panogi. Hkrati lahko certificiranje varilcev NAKS velja za nekakšno samourejevalno skupnost. Se pravi, da specialist dobi določene privilegije. To ne velja le za prednosti pri iskanju zaposlitve, ampak tudi za dostop do najnovejše opreme, ki vam omogoča reševanje visoko specializiranih kompleksnih nalog. Zato izkušeni varilci priporočajo, da tisti, ki se odločijo za to specialiteto, čim prej oblikujejo NAKS in še naprej razvijajo profesionalne veščine na višji ravni.