karierno upravljanje

Zahteve za natakarja kot serviserja

Kazalo:

Zahteve za natakarja kot serviserja

Video: WEBINAR: Vodenje na daljavo. Za nekatere nepopisan list papirja, za druge običajna praksa. 2024, Julij

Video: WEBINAR: Vodenje na daljavo. Za nekatere nepopisan list papirja, za druge običajna praksa. 2024, Julij
Anonim

Delo natakarja spada v storitveni sektor. Prav ta zaposleni zagotavlja udobje obiskovalcev restavracije ali kavarne. Kakovost storitve pogosto ustvari splošen vtis o obratu. Zato potencialni delodajalci za natakarja postavljajo precej stroge zahteve, ki jih ne izpolnjujejo vsi kandidati. Naj torej ugotovimo, kakšne pogoje mora izpolnjevati idealen zaposleni?

Lastnosti

Takoj je treba pojasniti, da se zahteve za natakarja razlikujejo glede na razred ustanove, v kateri dela. Najstrožji izbirni kriteriji so postavljeni v luksuznih restavracijah. Zaposleni v takih obratih bi morali imeti visoko izobrazbo na področju trgovine, taktično komunicirati z obiskovalci in imeti delovno dobo v gostinskih lokalih.

Manj stroge zahteve bodo postavljene v restavracijah in kavarnah srednjega cenovnega segmenta. Vendar bo plača natakarjem nekoliko nižja. Zato se veliko zaposlenih prijavi na prosta delovna mesta v luksuznih obratih.

Poleg tega so zahteve po natakarjih in njihove naloge v veliki meri odvisne od konkretnega delodajalca. Nekateri ljudje ločeno obravnavajo svoje zaposlene, drugi manj.

Upoštevajte splošna merila, ki jih morajo izpolnjevati strokovnjaki za storitve, na primer natakarji.

Delo z obiskovalci

Gostje restavracij in kavarn skoraj nikoli ne vedo, kdo kuha njihove jedi. Vendar vedno stopijo v stik s natakarjem, ki igra vlogo vezi med kuhinjo in bivalnim prostorom.

Morda je prvi, ki sreča obiskovalce, zato je njegova dolžnost, da ustvari vzdušje gostoljubnosti. Vsak gost mora čutiti prijazen odnos. Zahteve po natakarju ga obvezujejo, da je vedno vljuden in prijazen. Izžareva pozitiven odnos, ustvarja ugoden vtis o instituciji. Obiskovalci se spet vrnejo, restavracija prinese dobiček, natakar pa napitnino.

Delo s strankami je vedno povečana raven stresa. Navsezadnje so obiskovalci različni. Med njimi lahko naletimo na nasprotujoče si in agresivne osebnosti. Vendar zahteve po natakarju obvezujejo, da ta zaposleni ostaja izredno vljuden in taktičen.

V tem položaju delodajalci raje opazujejo družabne zaposlene, ki lahko najdejo pristop k popolnoma vsakemu obiskovalcu. Konec koncev so gostje restavracije lahko ljudje različnih starosti, poklicev in znakov.

Videz

Številni položaji v sodobnem svetu zahtevajo skladnost z določenimi pravili glede videza zaposlenih. Zahteve po nastopu natakarja so ena ključnih. Ves čas izmene je v polnem pogledu na obiskovalce. Zato bi moral ta zaposleni videti lepo in narediti ugoden vtis na obiskovalce s svojim izgledom. Poleg tega naj se natakar lepo giblje in ne sme biti neroden. To ni samo neestetsko, ampak se lahko spremeni tudi v neprijeten incident, če zaposleni pomotoma razbije posodo ali se dotakne katerega od gostov.

Znanje o meniju

Najprej mora zaposleni razumeti jedilnik. To je skoraj njegova glavna dolžnost. Ni naključje, da mnogi lastniki restavracij natakarjem dajo izpit o poznavanju menija, od katerega bo pozneje odvisna višina plače zaposlenega.

Torej zaposleni v dvorani ne smejo poznati le seznama jedi, ki so na meniju, ampak tudi vedeti, katere sestavine so vključene v njihovo sestavo, kakšen okus imajo itd. Poleg tega je natakarjeva naloga dajati priporočila obiskovalcem, ki ne morejo krmarite po predlaganem meniju in se odločite. Strokovnjak mora ugotoviti, kakšne so okusne želje gosta in na podlagi teh informacij iz predstavljenih izbrati najprimernejše jedi.

Zahteve natakarja

Natakar mora poznati pravila nastavitve mize, namen posode in jedilnega pribora, pa tudi ime vsakega predmeta. Specialist bi moral vedeti, v kakšnem vrstnem redu jedi in pijače strežejo, kakšne zahteve so postavljene glede videza in temperature postrežbe. Natakar mora imeti možnost izbire alkoholnih pijač za določene jedi.

Zaposleni, ki dobro pozna sestavo jedilnika, bo lahko hitro in pravilno odgovoril na vprašanja, ki jih postavijo obiskovalci. Ne bo zmeden, če se gost vpraša o sestavi stranske krožnice, priporoči, katere pijače in glavne jedi je bolje izbrati. Če ni jed, ki bi jo obiskovalec želel, mora natakar izbrati zamenjavo.

Etika

Vsak zaposleni mora imeti določeno raven kulture, poznati tehniko servisa in pravila obnašanja za mizo. Pri delu z gosti mora biti natakar zadržan in previden, pokazati občutek za takt in vljudnost. Kljub slabemu razpoloženju je zaposlenemu pomembno, da ohrani prijazen odnos. Navsezadnje je od njega v marsičem odvisno, v kakšnem razpoloženju bodo obiskovalci zapustili ustanovo.

Osnovna načela

Natakar mora biti prijazen in gostoljuben, da bi gostje komaj prestopili prag, da bi razumeli, da jih veselijo v tej ustanovi.

Zaposleni mora biti pozoren in imeti dober spomin, da ne bi slučajno zmedel naročil in ne razburil obiskovalcev, ki se želijo lepo zabavati, in ne vstopati v konflikte. Poleg tega si je treba zapomniti cene in na splošno dobro poznati jedilnik podjetja. Nesposobni natakar povzroča nezaupanje med obiskovalci. Zaposleni mora poznati lastnosti dela z blagajno in hitro opraviti izračune, da ne bi zamujal gostov.

Osnovne zahteve za natakarja vključujejo tudi potrebo po srečanju, spremljanju in postrežbi gostov med njihovo prisotnostjo v ustanovi. Tudi če kdo od obiskovalcev moti zaposlenega, to nikakor ne sme vplivati ​​na njegovo vedenje ali komunikacijo. Storitev mora biti brezhibna.

Zahteve na delovnem mestu natakarja vključujejo potrebo po vzdrževanju reda in organiziranju shranjevanja potrebnih predmetov.

Pomembni vidiki

Med drugim mora delavec upoštevati navodila svojega vodstva in izpolnjevati opis delovnega mesta podjetja, v katerem dela.

  • Pojdi na delo po urniku.
  • Upoštevajte disciplino.
  • Spremljajte varnost premoženja in drugih materialnih vrednot v zavodu.

Prepovedano

Tako kot pri delu natakarja tudi pri drugih zaposlenih obstajajo dejanja, ki jih na delovnem mestu ni mogoče izvesti.

  • Pustite sobo brez opozorila.
  • Sedite z obiskovalci in od njih prejmite dobrote.
  • Sedite v dvorani za obiskovalce in jejte enakovredno z gosti.
  • Zbirajte se v skupinah, pa tudi glasno se pogovarjajte ali se smejte in pritegnite pozornost obiskovalcev.
  • Gostom postrežite v stanju opijenosti.

Natakar se lahko ob upoštevanju nadrejenih nalog dobro uveljavi med nadrejenimi. Poleg tega brezhibna storitev poveča verjetnost napitnine. To neposredno vpliva na dohodek. Navsezadnje nekatere ustanove plačujejo natakarjem precej skromno plačo, hkrati pa jim omogočajo, da poberejo nasvete, ki so jih pustili zadovoljni obiskovalci. Zato se zaposleni trudijo biti prijazni in prijazni do obiskovalcev restavracij.