karierno upravljanje

Ruski kriminalistični preiskovalec: funkcije in značilnosti dela

Kazalo:

Ruski kriminalistični preiskovalec: funkcije in značilnosti dela
Anonim

Poklic preiskovalca je bil od nekdaj zelo pomemben in potreben za družbo. Približno dve stoletji obstaja forenzično polje, ki napreduje do danes. Vse o tem področju, pa tudi o poklicu kriminalista, bo opisano v tem članku.

Glede poklica

Forenzični preiskovalec je razmeroma mlad specialist, ki se je pred kratkim pojavil. Na trgu dela je ta zaposleni precej priljubljen in obetaven. Kaj počne predstavnik zadevne stroke?

Forenzični preiskovalec se ukvarja z organizacijo različnih vrst forenzičnih dejavnosti. Namen teh del je predhodna preiskava kaznivih dejanj. Preiskava se izvaja z različnimi postopkovnimi in preiskovalnimi nalogami.

Morda je vredno opisati postopek dela zadevnega specialista. Potem ko policija zaključi delo na kraju zločina, sodni izvedenec vstopi v primer. Ta strokovnjak je dolžan zbrati vse potrebne podatke, izdelati fotoreportažo, poiskati materialne dokaze, opraviti pregled trupla, oblačil itd. Vsaka, tudi najmanjša podrobnost mora biti navedena v protokolu. Takoj je treba poudariti, da obravnavani specialist čaka ogromno dela na dokumentaciji. Treba je sestaviti neverjetno veliko število poročil in aktov, opraviti vsa potrebna dela v posebnih laboratorijih in šele nato narediti sklepe.

Seveda pa preiskovalec-forenzični znanstvenik R "ni lahek poklic. Resnično zainteresirani ljudje, ki se želijo v celoti posvečati forenziki, se v to področje popolnoma posvetijo. Več o vseh podrobnostih tega poklica bo opisano v nadaljevanju.

Smeri v stroki

V forenzični znanosti obstaja veliko različnih področij. Večina od njih mora pristojni preiskovalec poznati in uporabljati kakovost.

Kaj lahko rečemo o teh področjih?

  • Balistična sfera. To vključuje delo s strelnim orožjem. Izvede se strokovna analiza in preverjanje stvari, s katerimi je bilo kaznivo dejanje storjeno. Izračunati je treba razdaljo strela, pod kakšnimi pogoji je bil ta strel izstreljen, vrsto orožja itd. Ali je vredno povedati, kako pomembno je takšno delo izvesti. V večini primerov je večina balkriv odkritih zaradi balističnih raziskav.
  • Trasološka smer. To je eno najpomembnejših in najpogostejših področij forenzike. Tukaj se imenuje delo z malenkostmi. Prstni odtisi, sledi krampanja, različne podrobnosti nekaterih predmetov - vse to so pozorni na specialiste, ki delujejo na področju trasologije.
  • Grafološka sfera. Celotno bistvo te smeri postane jasno že iz imena: "graphos" ali rokopis - to je glavni vir, s katerim grafologi delajo. Zahvaljujoč rokopisu in različnim elementom pisanja lahko grafologi prepoznajo zastrupitev z alkoholom ali drogami, nekaterimi resnimi boleznimi itd. Mimogrede, obstaja tudi strokovni pregled grafologije - prepoznavanje in analiza besedil, da se določi njihov avtor, pogoji za izdelavo dokumentov itd..
  • Fonoskopska smer. Strokovnjaki s tega področja raziskujejo različne zvočne posnetke in video materiale, da bi z glasom prepoznali določeno osebnost. Takšni postopki se izvajajo redko, vendar so v forenziki precej pomembni.
  • Pregled eksplozivnih snovi in ​​snovi. Strokovnjaki na tem območju, kot je že jasno iz imena, poskušajo prepoznati kraj, čas, pogoje, okoliščine eksplozije itd.
  • Smer prstnega odtisa. Delavci na tem področju delajo s prstnimi odtisi. Blizu te smeri so raziskave DNK - določanje osebnosti z analizo strukture DNK.

Delo kriminalističnega preiskovalca lahko vsebuje še veliko drugih področij. Vse to kaže na eno resnično dejstvo: zadevni poklic je neverjetno zapleten, zmeden in težaven, a hkrati zelo zanimiv.

Zahteve forenzičnih preiskovalcev

Za opravljanje svojega dela mora biti forenzični preiskovalec obdarjen z določenim znanjem. Kaj točno mora zadevni specialist vedeti, o čem mora imeti predstavo?

Najprej mora kriminalist Ruske federacije poznati ustavo svoje države. Poleg tega bi moral predstavnik zadevne stroke imeti predstavo o glavnih mednarodnih pravnih pogodbah in sporazumih Rusije, ki urejajo človekove pravice in svoboščine. Vprašanja in teme o mednarodnem sodelovanju na področju kazenskega prava morajo upoštevati tudi izvedenci forenzike. Tudi specialist mora vedeti:

  • Zvezni zakoni in zvezni ustavni zakoni.
  • Različni regulativni akti Ruske federacije, tako ali drugače povezani s poklicnimi dejavnostmi preiskovalca.
  • Normativni pravni akti svojega oddelka preiskovalne komisije.
  • Odločbe in predpisi v zvezi s človekovimi pravicami, pa tudi funkcije in dolžnosti preiskovalca, ki ga je izdalo ustavno sodišče Ruske federacije, pa tudi vrhovno in vrhovno arbitražno sodišče. Pristojni specialist se mora zavedati tudi odločb Evropskega sodišča za človekove pravice (le če so te odločbe nekako povezane z dejavnostmi preiskovalca in kazenskim pravom).
  • Osnove carinske zakonodaje.
  • Navodila, ukazi in drugi normativni akti ZK RF.
  • Osnove etike in uradnega vedenja zaposlenih v IC Ruske federacije.
  • Osnove poslovnega komuniciranja.
  • Pravila notranjega reda.
  • Osnove varnosti.
  • Postopek in pravila za delo s statistiko in različnimi vrstami dokumentov.
  • Osnove nošenja, uporabe in shranjevanja orožja.

Seveda morajo predstavniki zadevne stroke vedeti še veliko drugih stvari. Zgoraj so bile omenjene le najosnovnejše discipline in predmeti, ki bi jih morali preučiti predstavniki preiskovalnega odbora.

Kakšne lastnosti mora imeti forenzični znanstvenik?

Kot vsak drugi zaposleni, mora tudi preiskovalni sodnik v Veliki Britaniji imeti številne lastnosti in lastnosti, zahvaljujoč katerim bo delo opravljeno najbolj ugodno in optimalno. Kaj je to povezano?

Pristojni strokovnjak, ki deluje v strukturi Preiskovalnega odbora - preiskovalni forenzični izvedenec Ruske federacije - mora biti poštena in načelna oseba. Od strokovnjaka s področja forenzike se zahteva, da je hladnokrven in celo oster, a hkrati občutljiva, zelo skromna in moralna oseba. Zadevni specialist mora imeti razvit intelekt, odlično erudicijo in do neke mere kreativno razmišljanje. Malo je verjetno, da bo preiskovalec brez razvitih analitičnih sposobnosti, ki ne zna hitro in hitro razmišljati, dober specialist. Vredno je zapomniti tako pomembne poklicne lastnosti, kot so odpornost na stres, sposobnost veliko dela in produktivnosti, družabnost (kar je, mimogrede, še posebej pomembno pri delu preiskovalca). Potreben je pristojni forenzični preiskovalec, da lahko brez težav začnete pogovore z neznanci, da jih imate blizu. Preprosto povedano, zadevni specialist mora biti tudi karizmatična oseba.

Če vse zgoraj naštete lastnosti in lastnosti že obstajajo ali pa jih je mogoče razviti, je pot do IK Rusije odprta.

Naloge in odgovornosti kriminalista

Kriminalist Preiskovalnega odbora Rusije ima zelo širok spekter funkcij in odgovornosti. Zato zadevno delo ni primerno za vse. Vendar je treba omeniti en zelo pomemben, čeprav nekoliko subjektiven dejavnik: poklic je res zanimiv. Malo je verjetno, da bo na položaju kriminalističnega preiskovalca vsaj ena oseba, ki bo rekla, da je poklic dolgočasen in da v njem ni ničesar početi. Kakšne so torej odgovornosti predstavnika zadevnega poklica?

  • Učinkovita uporaba sredstev za zaščito pravic in svoboščin prebivalstva Ruske federacije, ki jih določa zakon. Pravočasno sprejetje ukrepov za odpravo kršitev veljavne zakonodaje.
  • Poznavanje kazenskih, kazenskih postopkov, upravnih, civilnih in drugih zakonov na ustrezni ravni in njihova spretna uporaba v praksi.
  • Izvajanje različnih metod, tehnik in taktik za preiskovanje kazenskih primerov. Sposobnost delovanja v korakih.
  • Obveznost izvajanja forenzične podpore v kazenskih zadevah, ki so v teku.
  • Dolžnost, da preiskovalcem Preiskovalnega odbora nudi vso možno pomoč pri različnih vprašanjih: glede forenzične tehnologije, različnih preiskovalnih tehnik, tehnik itd.
  • Ena najpomembnejših funkcij kriminalista je delo z dokumentacijo. Potreba po protokolih, različnih pravnih aktih itd.
  • Obveznost javnega nastopanja in razpravljanja na podlagi poznavanja poklicne etike.
  • Sodelujte z računalniško opremo in z vso potrebno programsko opremo.
  • Obveznost sprejemanja in registracije poročil o kaznivih dejanjih in prekrških.
  • Predhodno preiskovalno delo.
  • Sodelovanje pri obravnavi različnih kazenskih zadev s strani sodišč.
  • Obveznost, da pravočasno potrdijo in izboljšajo svoje sposobnosti.

Tako je funkcij in odgovornosti predstavnikov poklica res veliko. Poleg tega zgoraj niso bila navedena vsa področja dejavnosti, značilna za strokovnjaka s področja forenzike. In vendar morajo ljudje, ki jih zadevna obrt zanima, storiti vse, da dosežejo svoj cilj in dobijo službo v IC Ruske federacije.

Izobrazba, potrebna za delo

Če želite dobiti službo v RF IC, morate pridobiti ustrezno izobrazbo. Kje točno se ne morete naučiti, da se imenujete "preiskovalec kriminalitete"?

Poklica ni mogoče pridobiti brez visokošolske izobrazbe. In za kakšno posebnost bo mogoče pridobiti zadevni poklic? To je seveda "sodna praksa" in "forenzična preiskava". Če želite vpisati te fakultete v visokošolski zavod, boste morali opraviti državne izpite iz disciplin "ruski jezik", "zgodovina" in "družboslovje". Omeniti velja, da je delo v IC IC neverjetno raznoliko. Tukaj se ljudje sprejemajo ne le s pravno, ampak tudi na primer z avtomobilsko, geološko, finančno in ekonomsko izobrazbo itd. Če želite biti poklicni preiskovalec, se morate izučiti pravni fakulteti.

Morda je vredno našteti nekaj znanih univerz v državi, ki usposabljajo strokovnjake na tem področju. Tej vključujejo:

  • Ruski akademski pravni inštitut.
  • Moskovska državna univerza.
  • Državna univerza za management.
  • Akademija za delo in socialne odnose in nekatere druge izobraževalne ustanove.

Velja omeniti razpoložljivost posebnih tečajev, ki omogočajo ustrezno izobrazbo. Mimogrede, takšni tečaji so lahko neposredno prisotni v strukturah RF IC.

Kje delati

Nekateri ne tako dobro obveščeni ljudje imajo kljub temu nepomembno, a precej pomembno vprašanje: kje pravzaprav človek lahko opravlja svojo delovno dejavnost? Forenzični preiskovalci imajo precej pooblastila. Tudi področja njihove poklicne dejavnosti so precej obsežna.

V resnici je vse zelo preprosto. Novinski preiskovalci, ki so pravkar diplomirali na univerzi, običajno dobijo zaposlitev v državnih neprofitnih ustanovah. To so različne vrste organov pregona, kot so tožilstvo, preiskovalni odbor itd. Obstajajo tudi posebni državni strokovni centri.

Poklicni delavci, ki na svojem področju opravljajo več kot eno leto, se lahko zaposlijo v prestižnejših organih. Praviloma gre za zasebne forenzične strukture. Sem sodijo laboratoriji, raziskovalni centri, strokovne organizacije itd.

Strokovne perspektive

Kot pri vsakem drugem delu ima tudi poklic, povezan s forenziko, svoje možnosti in poklicne možnosti. Zakonik o kazenskem postopku Ruske federacije lahko malo pove o karierni rasti zadevnega specialista.

Forenzični preiskovalec pa ima odlične možnosti za izboljšanje svojih znanj. Vendar bo to mogoče le, če boste trdo delali na svojih poklicnih sposobnostih. Kaj torej lahko predstavnik zadevnega poklica pričakuje v primeru ponavljajočega se poklicnega razvoja?

Na samem začetku kariere lahko delate le kot asistent forenzičnega strokovnjaka ali kot laboratorijski asistent. Z ustreznimi izkušnjami bo mogoče izbrati eno od dveh področij - bodisi delo v zasebni organizaciji bodisi ozko usmerjeno specialnost. Nadaljnje usposabljanje se lahko izvaja na delovnih mestih, kot sta višji kazenski preiskovalec, namestnik vodje ali vodja oddelka.

Slabosti stroke

V tem poklicu je res veliko pomanjkljivosti. Kaj je to povezano?

  • Delo je, ne glede na to, kaj pravijo, res umazano. Delo s trupli, kriminalci, izjemno antisocialnimi osebnostmi - vse to lahko močno vpliva na značaj osebe, ki deluje na področju forenzike. Zato ne pozabite na sebe in na svoje duševno zdravje. Treba je ostati duhovno močna, hladnokrvna oseba.
  • Negativni odnos velikega števila ljudi do organov pregona na splošno. Ali je vredno omeniti, kako se nekateri posamezniki nanašajo na preiskovalce, policijo in kazenski zakonik Ruske federacije. Forenzični preiskovalec pogosto trpi nenehne napade.
  • Nizka plača.

Minusi poklica se seveda ne končajo. Zgoraj so bile omenjene le najosnovnejše in najpogostejše pomanjkljivosti zadevne obrti.

Prednosti poklica

V stroki je veliko prednosti. Verjetno bo vsak forenzični delavec zagotovo našel kaj pozitivnega zase. Ključne prednosti dela pa lahko ločimo:

  • Večje udobje delovnih pogojev. Nenavadno je, ampak je. In to se zgodi predvsem zaradi uvedbe nove tehnologije.
  • Priložnosti za hitro karierno rast. Strokovnjaki imajo pravico do nenehnega izboljševanja svojih znanj. Seveda se bodo razširila tudi pooblastila kriminalista. Vendar se velja spomniti tako pomembnega dejavnika, kot je povišanje plač.
  • Humanistična konotacija stroke kot celote.

Forenzični preiskovalec je specialist, ki ga družba resnično potrebuje. Vsi, ki želijo delati na obravnavanem območju, bi se morali potruditi, da bi dosegli svoj cilj in postali strokovnjak v IC Ruske federacije.