intervju

Nepričakovano vprašanje na intervjuju o nekdanjih kolegih je lahko zmedeno, saj v resnici ceni empatijo in poštenost

Kazalo:

Nepričakovano vprašanje na intervjuju o nekdanjih kolegih je lahko zmedeno, saj v resnici ceni empatijo in poštenost
Anonim

Mnogi menedžerji lažje preizkušajo delovne veščine med intervjujem kot temperament. Ko gre za tehnično sposobnost, lahko kandidat bodisi izkaže potrebno znanje bodisi ne. Toda pri preizkušanju pogleda na svet postanejo merila za analizo nejasna. Kako oceniti empatijo in poštenost zaposlenih, bomo povedali v članku.

Vprašanje za razgovor

Direktorica podjetja Emma Brunder verjame, da so samozavedanje, poštenost in naklonjenost odločilne lastnosti ljudi, s katerimi dela. Morda so te lastnosti še pomembnejše od njihovega strokovnega znanja. Kako preizkuša usposobljenost sodelavcev na tem področju? Emma kandidatom zastavi edino močno vprašanje - tisto, ki so ji jo nekoč postavili med intervjujem. Zdaj je to vprašanje najbolj ljubljeno za Emmo in izgleda nekako takole: "Pomislite na nekoga, s katerim se v službi niste šalili. Kaj mislite, da bi vas ta oseba opisala?"

Brunder trdi, da je to najboljše vprašanje za intervju, da bi razumeli zavedanje nekoga o odnosih na delovnem mestu. Sprašuje ga na neštetih intervjujih in ve, da je to učinkovit način za ocenjevanje mehkih veščin, kot so samozavedanje, empatija in poštenost. Emma je opazila, da odgovori običajno sodijo v eno od treh ločenih skupin, za katere predlagamo, da jih preučite še naprej.

Zapuščeni dvorec milijarderja, ki ga je zgradil posebej za zabaveŠe en kos? Recept za torto s piščančjo in ananasovo solato

Zgodba o britanskem brezdomcu: živi v skednju brez elektrike

"Sprašujete, kako bi me opisali?" Hm … "

V nekaterih primerih je jasno, da kandidat ni nikoli upošteval stališča druge osebe in / ali ima velike težave, če upošteva sebe z vidika nekoga drugega. To pomeni, da empatija ne more biti prvi odziv kandidata na konflikt.

V tej kategoriji je Emma hvaležna tistim, ki na koncu pridejo do poštenega odgovora, četudi se najprej spotaknejo. Toda to je resna rdeča zastava. Konec koncev, če kandidat sploh ne more dati odgovora, potem to pomeni, da se pogosto zateče k žalitvi drugih (to se zgodi pogosteje, kot si mislite).

"Oh … rekli bi, da sem res pameten, odličen delavec …"

Nekateri ljudje ne morejo reči ničesar, razen lepih besed. To je podobno vprašanju "Katere so vaše slabosti?" z odgovorom policista: "No, moji standardi so previsoki" ali "Preveč sem delaven." Tudi če bi v tej miselni vaji nekateri kandidata pohvalili, ne da bi slišal vsaj en kritični pridevnik, se človek čuti, da je odgovor nepošten.

Emma pogosto ponudi drugo priložnost in vpraša nekaj takega: "Vau, res ne bi imeli niti ene kritične besede o tebi?" Če nikoli ne rečejo ničesar negativnega, to sproži vprašanje njihove poštenosti v najboljšem primeru in samozavedanja v najslabšem primeru.

"Rekli bi, da sem nagajiv in lahko delam, preden razmišljam …"

Tretja vrsta odgovora je iskrena. Če kandidat nima težav z razmišljanjem o tem, kaj bo še kdo povedal o njem, potem je to pozitiven signal o njegovi sposobnosti empatije. Praviloma bodo kandidati, ki se odzovejo na ta način, tudi aktivno razmišljali o tem, kako sodelovati s sodelavci. To pove veliko o njihovi identiteti.

Kako postaviti vprašanje

Če želite to vprašanje uporabiti pri najemanju prosilcev za zaposlitev, se naučite nekaj nasvetov, kako ga najbolje oblikovati.

Poskusite začeti z stavkom: "Vsi imamo ljudi, s katerimi se v službi ne strinjamo." To normalizira situacijo in kandidat želi dati pošten odgovor, še posebej, če je očitno nervozen. Preden postavite drugo polovico vprašanja, Emma pogosto vpraša: "Imate koga na pamet?" To zagotavlja, da bo kandidat uporabil koordinatni sistem resnične osebe, ne nameravanega.

Dajte kandidatu čas za razmislek. To je pogosto nepričakovano vprašanje, zato Emma vedno reče: "Lahko počakaš minuto - vem, da je težko."

Iskreno se Emma sploh ne spomni, kako je odgovorila na to vprašanje, ko je bila sama pred leti kandidatka. Toda če ga večkrat vprašate v intervjujih za različne oddelke in ravni, lahko ugotovi njegovo uporabnost pri ocenjevanju mehkih veščin (opazila je tudi, da je precej natančen pri napovedovanju prihodnje uspešnosti).

Ste ugotovili kršitev? Poročajte o vsebini