karierno upravljanje

Je dopisnik poklic ali način življenja?

Kazalo:

Je dopisnik poklic ali način življenja?

Video: DR. ANDREJ JANEŽ: Medicine isn't a job, it's a lifestyle 2024, Julij

Video: DR. ANDREJ JANEŽ: Medicine isn't a job, it's a lifestyle 2024, Julij
Anonim

Kdo je dopisnik? Kaj počne? Kaj je dober ta poklic? Kako postati dopisnik? Katere veščine in osebne lastnosti potrebujete? Dajmo prav.

Kdo je dopisnik?

Pojasnjevalni slovar ruskega jezika T. F. Efremove, ki razširi pomen besede "dopisnik", nam da tri možne odgovore: to je oseba, ki se z nekom dopisuje; avtor korespondence; Pooblaščenec za medije.

Glede slednje opredelitve je pojasnjevalni slovar D.N. Ušakova ga natančneje opiše. Po tem slovarju dopisnik ni samo uslužbenec periodike, ampak oseba, ki podatke prenaša s kraja dogodka. Mogoče je zato široko prepričanje, da novinar "sedi" v založbi, dopisnik pa potuje po krajih, kjer zbira informacije.

Do neke mere je to tako. Novinar je širši pojem kot dopisnik. To je univerzalni specialist. Morda je dopisnik, na splošno pa bi moral biti sposoben izvajati ne le zbiranje in obdelavo informacij, ampak tudi druge vrste novinarskih dejavnosti.

Kaj počne dopisnik?

Na podlagi zgoraj navedenega je dopisnik oseba, ki potuje na kraj dogodkov, da opravi razgovor, posname zgodbo in poroča. On lahko sodelujejo tudi v urejanje končnega materiala, pisanje besedila za prenos ali izdelka, usklajuje delo fotografa in snemalca.

Lahko je osebje ali samostojni delavec. V drugem primeru dopisnik ni vezan na uredništvo in ima možnost dela na daljavo.

Prednosti dela kot dopisnika

  1. Obstaja priložnost za pridobitev slave. Čeprav ima ta prednost svoje pomanjkljivosti.
  2. Odlična priložnost za srečanje z zanimivimi ljudmi, navezovanje koristnih stikov.
  3. Aktivni življenjski slog. Dopisniki potujejo pogosto, vedno so v središču dogajanja.
  4. Delo je ustvarjalno, zanimivo in vsekakor dolgočasno.

Proti dopisniku

  1. Delo je lahko nevarno.
  2. Na jasen urnik dela lahko pozabite. Včasih je potrebno delati med vikendi in prazniki, nadure v delavnikih pa so pravilo. Včasih se moraš sredi noči "pokvariti", da delaš na klic šefa.
  3. Zelo hiter tempo življenja. Spremljati morate dogajanje, pravočasno najti zanimivo gradivo in biti sposoben delati v stresnem okolju.
  4. Sčasoma začnejo dopisniki iskati okoli za material za članek. In tudi ob vikendih se njihovi možgani ne odklopijo od dela. Zato je dopisnik bolj življenjski slog kot poklic.

Kako se naučiti biti dopisnik

Lahko diplomirate na novinarski ali filološki fakulteti, na splošno pa 70% zaposlenih v medijih nima posebne izobrazbe. Sposobnost pisanja člankov še zdaleč ni glavna stvar pri delu dopisnika. Sposobnost iskanja koristnih informacij, pogovorov in analiziranja nekaterih dogodkov je veliko pomembnejša.

Vendar je zbiranje in obdelava informacij, celo pod časovnim pritiskom, ljubiteljsko zanimanje. Če vam ta posel ni všeč, bo delo dopisnika neznosno.

Razumevanje spretnosti intervjuvanja bo univerzitetna predavanja tudi v veliko pomoč, če se človek ne počuti sogovornika, je zaprt in se ne more pohvaliti z družabnostjo.

Kot vidite, je dopisnik bolj način življenja kot zmožnost opravljanja številnih strokovnih nalog in takšnih del ne bo opravil vsak.