intervju

Priprava vprašanj o intervjuju: lahko zaprosi tudi prosilec za zaposlitev!

Priprava vprašanj o intervjuju: lahko zaprosi tudi prosilec za zaposlitev!

Video: 101 odlični odgovori na najtežja vprašanja na razgovoru 2024, Maj

Video: 101 odlični odgovori na najtežja vprašanja na razgovoru 2024, Maj
Anonim

Delodajalec raje najame prosilce, ki se znajo pravilno predstaviti, imajo veščine in izkušnje, potrebne za opravljanje svojih nalog, so sposobni sestaviti visokokakovostni življenjepis in se na razgovoru pokazati na najugodnejši strani. Zadnja točka je zelo pomembna, saj je v mnogih pogledih posledica osebnih lastnosti osebe, njegove sposobnosti sporazumevanja, sposobnosti samostojnega postavljanja vprašanj na razgovoru in pravilnega vrednotenja odgovorov, njegove možnosti za pridobitev želenega položaja se znatno povečajo.

Pobuda ni vedno kazniva

Kandidat, ki gre na razgovor s potencialnim delodajalcem, se mora skrbno pripraviti na težaven pogovor. Zastavili mu bodo veliko različnih vprašanj, ki niso vedno povezana s poklicnimi veščinami ali prejšnjimi delovnimi izkušnjami. Toda to sploh ne pomeni, da bi moral prosilec samo odgovoriti in govoriti o sebi. Nasprotno, delodajalec bo pobudo najverjetneje pozdravil, še posebej, če bo oseba, ki se oglasi, pristojna in potrebna vprašanja postavila na razgovor. Ne morete vprašati vodstva podjetja, v katerem načrtujete zaposlitev, glede delovnega urnika, prihodnjih počitnic in plač. Vsi ti podatki so končno dogovorjeni po sprejetju vlagatelja.

Bodite prepričani, da se na sestanek pripravite vnaprej - razmislite, katera vprašanja postavite na razgovor, zapišite jih in se prepričajte, da vprašate osebo, ki vodi intervjuje. To ne bo samo pokazalo zanimanje kandidata za to delovno mesto, ampak bo tudi ocenilo, kako obetavno je delo, ki ga ponuja organizacija.

Vprašanja, vprašanja

Prosilcu mora zastaviti nekaj vprašanj za razgovor, saj se to od njega pričakuje. Prvo vprašanje je razjasnitev prihodnjih odgovornosti. Vprašati se morate, katere naloge bo dodeljen zaposlenemu, kakšne so odgovornosti in na splošno njegovo točno določeno mesto v podjetju. Drugo vprašanje bi moralo zadevati pravila in postopek prijave na delovno mesto: ali potrebuje delovno knjižico ali bo sklenjena pogodba s prihodnjim zaposlenim. Naslednjih nekaj vprašanj se lahko nanaša na organizacijo delovnega procesa - delovni urnik, socialno varnost in tako naprej, poskusno dobo, dodeljeno novemu zaposlenemu, in programe spodbud - bonuse, dodatne proste dni ali napredno usposabljanje.

Vprašanja za razgovor bi morala vsebovati tudi podrobnosti, kot so prisotnost korporativne kulture, prisotnost pravila oblačenja in določena pravila ravnanja, možni korporativni dogodki. Vprašati se je treba o dodatnem usposabljanju, pridobivanju specializirane literature in programske opreme. Pomembno vprašanje je, ali bodo zaposleni plačali stroške vsega zgoraj navedenega.

Da se ne boste zmotili z izbiro dela, morate vnaprej vedeti vse, kar vas zanima. Ne marajte biti v središču pozornosti - vprašajte se, koliko ljudi bo delalo neposredno ob vas. Ne želite velike stopnje odgovornosti - določite potrebo po udeležbi na pomembnih sestankih in sestankih. Če želite narediti kariero, se pozanimajte o priložnostih za profesionalno rast in kako običajno poteka proces napredovanja.

Če vlagatelj išče takšno zaposlitev, na kateri bi lahko delal več let, bi morala nekatera vprašanja za razgovor zadevati načrte podjetja, njegov razvoj in možnosti.

In da bi se končni možni delodajalec končno prepričal v zanimanje za določen položaj, se kandidat ne bi smel omejiti le na banalno hvaležnost za čas, porabljen zanj, ampak bi postavil zadnje vprašanje: kako hitro bo sprejeta odločitev glede njegove kandidature. Takšno zanimanje ne bo ostalo podcenjeno.