karierno upravljanje

Opis delovnega mesta specialista za kadrovsko upravo: funkcije, naloge in pravice, vzorčna navodila

Kazalo:

Opis delovnega mesta specialista za kadrovsko upravo: funkcije, naloge in pravice, vzorčna navodila
Anonim

Uspeh katerega koli podjetja je odvisen od osebja. Upravljanje s človeškimi viri se ukvarja s kadrovskim oddelkom. Zaposleni morajo zagotoviti, da zaposleni dobijo potrebno usposobljenost, so odgovorni za njihov prenos med oddelki podjetja, najem ali odpuščanje.

Ti zaposleni vodijo evidenco o opravljenih urah, praznikih in vikendih. Da bi lahko uredili odnose med nadrejenimi in podrejenimi, se uporablja opis delovnega mesta specialista za kadrovsko upravo. Vsebuje vse potrebne informacije za normalno delovanje podjetja.

Določbe

Zaposleni, najet za to delovno mesto, je specialist. Za pridobitev potrdila o končani višji strokovni izobrazbi mora pridobiti potrdilo. Prav tako delodajalci običajno zahtevajo tri leta ali več delovnih izkušenj. Zaposlenega lahko imenuje ali razreši samo generalni direktor, s katerim je neposredno podrejen. Delavec mora pri svojih dejavnostih upoštevati smernice, ukaze nadrejenih, statut podjetja in opis delovnega mesta specialista iz kadrovske uprave.

Znanje

Zaposleni mora proučiti zakone in druge predpise, prek katerih se urejajo dejavnosti podjetja, v katerem je zaposlen. Poznati mora delovno zakonodajo, cilje in strategijo razvoja organizacije. Poleg tega mora zaposleni vedeti, kakšne metode obstajajo za kvalitativno in kvantitativno analizo osebja podjetja, kako poteka napovedovanje in načrtovanje potreb po najemanju novih zaposlenih.

Opis delovnega mesta specialista za kadrovsko upravo predvideva, da pozna osnove sociologije, ekonomije in psihologije dela, sledi sodobnim trendom v razvoju kadrovskega upravljanja in zna svoje znanje uveljaviti v praksi.

Drugo znanje

Zaposleni mora razumeti oblike in sisteme nagrajevanja dela, poznati načine spodbujanja učinkovitega dela. Za tega strokovnjaka so potrebna znanja v zvezi s sestavljanjem in razvojem pogodb in pogodb o zaposlitvi ter sposobnost reševanja sporov na tem področju. Opis delovnega mesta uradnika za človekove pravice predpostavlja, da zna oceniti zaposlene v podjetju in rezultate njihovega dela.

Dobro mora poznati standarde in poenotene obrazce kadrovskih dokumentov, proizvodno pedagogiko in konfliktne študije. To je posledica dejstva, da bo moral v okviru svojih dejavnosti preprečevati in odpravljati konflikte. Prav tako mora poznati zaščito delovne sile, dobro poznati trg dela, storitve izpopolnjevanja, razumeti, kakšne so metode in oblike usposabljanja in izobraževalnega dela z zaposlenimi v podjetju.

Naloge

Naloge tega strokovnjaka vključujejo razvoj korporativnih politik in konceptov upravljanja osebja pod vodstvom generalnega direktorja podjetja. Prav tako je zaposleni z njegovo pomočjo dolžan oblikovati korporacijsko kulturo, sodelovati pri njenem razvoju. Opis delovnega mesta vodilnega strokovnjaka za kadrovsko upravo predvideva, da je njegova naloga izvajati odločitve o najemu, premestitvi, gibanju zaposlenih v podjetju.

Odloči se tudi, komu izjaviti hvaležnost, spodbudo in komu izterjati, koga demonirati ali zavrniti. Ukvarja se z upravljanjem družbenih procesov v organizaciji, vključno z ustvarjanjem ugodne klime v timu, reševanjem konfliktov in delovnih sporov.

Druge naloge

Opis delovnega mesta vodilnega strokovnjaka za kadrovsko upravo predpostavlja, da naloge zaposlenega vključujejo vodenje dela, namenjenega ustvarjanju kadrovske rezerve na podlagi sedanjega osebja. Naloge tega zaposlenega vključujejo tudi delo s trgom dela, in sicer iskanje in izbiro poklicev, kvalifikacij in posebnosti, ki jih zahteva podjetje.

Sodelovati bi moral pri razvoju načrtov za spremljanje učinkovitosti osebja, ki temelji na trenutnih podatkih in izračuna prihodnosti. Ukvarja se z organizacijo usposabljanja zaposlenih, koordinira aktivnosti za izboljšanje njihovih znanj in se ukvarja z razvojem njihove poslovne kariere. Naloge zaposlenega poleg tega vključujejo organizacijo potrebnih kadrovskih evidenc in pisarniškega dela ob upoštevanju državnih standardov in zakonodajnih zahtev, vodenje podrejenih zaposlenih in druge.

Funkcije

Naloge specialista za kadrovsko administracijo vključujejo načrtovanje lastnih dejavnosti na podlagi strateških ciljev podjetja, dejanskih razmer v organizaciji. To počne v skladu s polletnim, četrtletnim in mesečnim poročanjem v skladu s konceptom in korporativno politiko podjetja, kjer je zaposlen.

To vključuje tudi študijo in analizo razmer na trgu dela, pisna poročila, vključno s pregledom plač v konkurenčnih strukturah takšnih položajev, ob upoštevanju vseh sistemov in ravni. Ta uslužbenec išče osebje z lastnimi sredstvi in, če to določa proračun podjetja, vključuje državne in zasebne strukture, ki se ukvarjajo s tem področjem. V teku so dela za iskanje osebja, pri čemer se upošteva sprejeto naročilo v organizaciji in prijave, prejete od oddelkov in služb.

Dolžnosti

Naloge strokovnjaka za kadrovsko upravo vključujejo izvajanje predhodnega dela s prijavitelji za delovna mesta. To vključuje vprašalnike, intervjuje in drugo. Ta zaposleni mora izbrati najbolj perspektivne zaposlene in jih poslati na razgovor z višjim vodstvom. Opravlja tudi prilagoditvene dejavnosti. Pomeni poznavanje novih zaposlenih z ekipo, podjetjem, formalnimi in neformalnimi pravili organizacije, delovnim urnikom in drugimi tradicijami, vrednotami podjetja.

Ukvarja se s kontrolo kakovosti, popolnosti in drugimi dejavniki, ki vplivajo na vstop na delovno mesto, izvaja preverjanje skladnosti zaposlenih. Pripravlja in izvaja letno strokovno potrjevanje, razvija svoje načrte in programe, sestavlja urnike, prosi vodstvo, da oceni uspešnost podrejenih. Poleg tega se ukvarja z izbiro perspektivnih zaposlenih za sprejem v kadrovsko rezervo in nadaljnjim napredovanjem na vodilne položaje.

Druge funkcije

Odgovornosti strokovnjaka za upravljanje s človeškimi viri vključujejo spremljanje ozračja v timu z vidika socialnega in psihološkega vidika. Analizira poslovne, funkcionalne, moralne in psihološke lastnosti osebja. Motivira zaposlene, skrbi, da so zadovoljni s kakovostjo in delovnimi pogoji. Vsako četrtletje odda poročila o kadrovskih in socialnih vprašanjih. Če se pojavijo težave, ki zahtevajo posredovanje, o tem obvestijo vodstvo z osebnimi možnostmi za njihovo reševanje.

Skupaj s šefi pripravi načrte za izvedbo usposabljanj in seminarjev približno enkrat na šest mesecev, ko se oblikuje proračun podjetja. K temu po potrebi privabi zaposlene v svojem oddelku in spremlja izvajanje načrtovanih dejavnosti. Razmisliti mora in predlagati načine motiviranja zaposlenih, izboljšanje delovnih pogojev, racionalizacijo plačil in finančnih spodbud. Razvija opis delovnih mest za osebje, spremlja izvajanje delovne discipline. Izvaja posvetovanja za vodje oddelkov in podružnic ter zaposlene v zvezi z vprašanji delovnega prava in socialne zaščite.

Druge dolžnosti

Opis delovnega mesta specialista za kadrovsko in pisarniško vodstvo predvideva, da opravlja delo za spremljanje spoštovanja delovne zakonodaje, zagotavlja reševanje kadrovskih vprašanj in razvija kadrovske predpise. Ta uslužbenec mora odobriti pogodbe in jih pripraviti v skladu z veljavno zakonodajo in pravili podjetja. Ukvarja se z upravljanjem evidenc osebja in vzdržuje evidence državnih organov. Zaposleni mora izvajati sprejeme, premestitve in odpuščanje osebja ob upoštevanju delovne zakonodaje, navodil, predpisov in odredb, ki jih sprejemajo v podjetju.

Druge funkcije

Opis delovnega mesta vodilnega kadrovskega strokovnjaka nakazuje, da se ukvarja z oblikovanjem in vodenjem osebnih dosjejev zaposlenih v podjetju, hkrati pa se z njimi pravočasno spreminja. Ukvarja se z izpolnjevanjem, evidentiranjem in vodenjem delovnih knjižic, izračunavanjem delovne dobe zaposlenih, sestavlja in izdaja potrdila o trenutnih in preteklih dejavnostih zaposlenih v podjetju.

Vodi evidenco o nabornikih in vojaškem osebju med osebjem družbe, obravnava arhiv osebnih dosjejev, pripravlja dokumentacijo o poteku obdobja hrambe podatkov ali o prenosu podatkov državnim organom. Poleg tega mora osebne podatke zaposlenih prenesti v računovodski oddelek za davčni inšpekcijski pregled. Pomaga računovodskemu osebju pri pripravi dokumentacije o prejemkih, ugodnostih, pokojninah in drugih socialnih prejemkih za zaposlene v družbi in njihove družine s poznejšim posredovanjem ustreznim organom.

Druge dolžnosti

V članku je predstavljen vzorčni strokovnjak za opis delovnih mest. Ta dokument predvideva, da delavec pripravlja urnike počitnic, preučuje razloge za premestitev osebja in predlaga metode za izboljšanje položaja. Ustvari proračunsko dokumentacijo, vzdržuje vse obrazce poročanja, zagotavlja ohranjanje poslovne skrivnosti in zaupnosti prejetih informacij. To se nanaša na podatke o trgovinskih in finančnih odnosih med podjetjem in dobavitelji, na interno finančno dokumentacijo podjetja, podatke o naslovih in telefonskih številkah vseh zaposlenih in direktorjev podjetja, o plačah in drugih podatkih, ki so predmet tajnosti.

Pravice

Službenec ima več pravic. Opis delovnega mesta mora vsebovati celoten seznam le-teh. Zaposleni ima pravico zastopati interese podjetja v državnih in gospodarskih ustanovah pri vseh vprašanjih, ki se nanašajo na razvoj, uporabo ali oblikovanje delovne sile. Ima pravico, da v okviru svojih pristojnosti vodi samostojno dopisovanje, sodeluje pri pripravi projektov in naročil, ki se nanašajo na njegove dejavnosti, ter zahteva potrebne podatke od vodij oddelkov.

Zahteva lahko pripravo in izdelavo dokumentacije, ne da bi presegalo svoje pristojnosti. Zaposleni ima pravico podpisovati in potrjevati dokumentacijo, od zaposlenih ponujati spodbude ali kazni. Ima pravico zagotoviti normalne delovne pogoje, dostop do tehničnih sredstev in drugih socialnih jamstev. Prav tako ima pravico do pomoči vodstva pri opravljanju svojih nalog.

Odgovornost

V skladu z vzorčnim opisom delovnega mesta specialista v kadrovskem oddelku njegove dejavnosti vključujejo odgovornost, ki jo zaposleni prevzame pri opravljanju svojih nalog. Odgovoren je za nepravilno ali nepopolno izvajanje funkcij, ki so mu bile dodeljene v mejah veljavne zakonodaje države. Sodišče ga lahko privede, če je kršil delovni, upravni ali kazenski zakonik, pa tudi zaradi povzročitve materialne škode podjetju in dela drugih napak med delovno dejavnostjo.

Zaposleni so lahko odgovorni za kršitve poslovne skrivnosti, razkritje zaupnih informacij ali uhajanje finančnih dokumentov podjetja. Odgovoren je tudi za prekoračitev svojih pooblastil ali njihovo uporabo v osebne namene. Lahko se upoštevajo tudi druge odgovornosti, odvisno od potreb podjetja in osebnih zahtev vodstva.