karierno upravljanje

Opis delovnega mesta "Prodajalec živilskih izdelkov": vzorec

Kazalo:

Opis delovnega mesta "Prodajalec živilskih izdelkov": vzorec

Video: 1 ura = zaslužite do 600 USD (brez minimalnega) BREZPLAČNO Zaslužite denar na spletu-Branson Ta... 2024, Julij

Video: 1 ura = zaslužite do 600 USD (brez minimalnega) BREZPLAČNO Zaslužite denar na spletu-Branson Ta... 2024, Julij
Anonim

Najpomembnejši dokument zaposlenih v trgovini z živili je opis delovnega mesta prodajalca prehrambenih izdelkov. Vzorec je sestavljen, struktura in glavne določbe, ki jih je treba navesti v nadaljevanju. Ta dokument ureja dejanja prodajalca, jasno določa obseg njegovih dolžnosti, pravic in odgovornosti. Opis zaposlitve je enako pomemben tako za delodajalca kot za zaposlenega, zato je njegova priprava resna zadeva, ki zahteva skrben in temeljit pristop.

Prvi oddelek

Opis delovnega mesta prodajalca prehrambenih izdelkov je interni dokument, ki ga odobri poslovodni organ trgovine. Pri prijavi na delovno mesto se mora zaposleni seznaniti z njim, ga potrditi s podpisom v ustreznem dokumentu (vrstni red imenovanja, izjave itd.) In še naprej strogo delati v okviru, ki ga določa ta dokument. Izjema je lahko izvajanje določenih naročil in navodil višjega vodstva, če niso v nasprotju z opisom delovnih mest in veljavno zakonodajo. Prvi del tega dokumenta so običajno splošne določbe, ki vključujejo na primer naslednje:

  • To delovno mesto spada v kategorijo delavcev.
  • Neposredno je podrejen višjemu prodajalcu trgovine (vodja oddelka, direktor, direktor itd.).
  • Obvezno mora opraviti posebno zdravniško komisijo in ne sme opravljati delovnih nalog ob prisotnosti znakov nalezljivih bolezni.
  • V času odsotnosti (bolezen, službena pot, starševski dopust itd.) Nadomesti oseba, ki ima podoben položaj po presoji direktorja (vodja oddelka, višji prodajalec itd.).

Dolžnosti

Seznam funkcij in nalog, dodeljenih zaposlenemu, je nujno prikazan v opisu dela. Prodajalec prehrambenih izdelkov opravlja precej širok spekter različnih nalog, na primer:

  • Prejem iz skladišča izdelkov in embalažnega materiala.
  • Pritrditev cen, oglaševalskih in drugih nalepk, pa tudi drugih letakov in znakov z informacijami, ki jih z veljavno zakonodajo in internimi dokumenti trgovine določa blago.
  • Pregled delovnega mesta, pulta, prodajnega prostora glede razpoložljivosti in uporabnosti potrebne opreme, orodja, zalog.
  • Postavitev blaga na police, stojala, v hladilnike, pa tudi estetsko in umetniško prelivanje oken.
  • Preverjanje roka uporabnosti in prodaje izdelkov, videza embalaže in njene celovitosti.
  • Služba za stranke: svetovanje, tehtanje, rezanje, štetje potrebne količine, pakiranje, stroški.
  • Nadzorujte pretok strank, preučite ponudbo in povpraševanje.
  • Nadzor sortimenta izdelkov, obračun in priprava naročil za manjkajoče izdelke.
  • Sodelovanje pri popisu.

To so najpogostejše odgovornosti, ki jih vsebuje opis delovnega mesta. Prodajalec živilskih izdelkov lahko opravlja številne druge funkcije in naloge, ki jih je treba zabeležiti v dokumentu. Glavna stvar je, da te dolžnosti niso v nasprotju s trenutno zakonodajo. Najpogosteje so takšni dodatki posledica posebnosti dejavnosti določenih prodajnih mest. Na primer, v nekaterih majhnih trgovinah, zlasti v oddaljenih regijah, lahko sistem prednaročil deluje, prodajalec pa bo odgovoren za njihovo prejemanje.

Pravice

Ne samo da dolžnosti vsebujejo opis delovnega mesta. Prodajalec živilskih izdelkov ima tudi številne pravice, ki so prav tako prikazane v tem dokumentu. Na primer:

  • Seznanite se z dokumenti, ki potrjujejo kakovost blaga, ter z informacijami o njegovem proizvajalcu, sestavi, načinih skladiščenja in uporabe.
  • Predloge starejših vodstvenih delavcev v obravnavo predložijo za razširitev ali zmanjšanje ponudbe izdelkov, prelivanja oken, nabave potrebne opreme, orodja in zalog.
  • Seznanite se z internimi dokumenti, ki urejajo delovanje trgovine, ter z naročili, navodili itd.
  • Zahtevajte zagotovitev vsega, kar je potrebno za pravilno opravljanje uradnih dolžnosti.
  • Zavrnite izpolnjevanje naročil, ukazov itd., Ki nasprotujejo ali niso v skladu z zakonom ali lahko škodijo drugim osebam.

Odgovornost

Opis delovnega mesta "Prodajalec živilskih izdelkov" mora vsebovati ta razdelek. Zaželeno je, da ga predpišete previdno, vendar lahko storite s splošnimi stavki. Prodajalec prehrambenih izdelkov je na primer odgovoren za nepravilno opravljanje svojih uradnih dolžnosti in zakonske kršitve, tudi za dejanja, ki povzročajo škodo ali materialno škodo tretjim osebam v mejah, določenih z zakonom.

Dva v enem

Tako v velikih verigah supermarketov kot v majhnih trgovinah pogosto več funkcij združuje en zaposleni. Opis delovnega mesta prodajalca-blagajnika prehrambenih izdelkov, na primer, dopolni naslednje točke:

  • Sprejem sredstev kupcev za kupljeno blago, izvedba potrebnih operacij na blagajni in izdaja čeka.
  • Zagotavljanje varnosti prejetega denarja od kupcev, dokler se blagajna ne zapre in prenese na ustrezne osebe.
  • Spremljanje delovanja blagajne in skladnost z veljavnimi zakoni, ki urejajo poravnavo in gotovinske transakcije.

Predvsem

Opis delovnega mesta starejšega prodajalca živilskih izdelkov ima nekaj razlik in lastnosti. Ta oseba je odgovorna ne le za svoja dejanja, ampak tudi za kakovost dela svojih podrejenih. Na podlagi tega pooblastila in odgovornosti starejšega prodajalca dopolnjujejo na primer naslednje določbe:

  • Ima pravico dati osebam, ki so neposredno podrejene, v skladu z zavezujočimi navodili za osebje.
  • Zbirati in preučevati je treba informacije, vključno s poročili, beležkami, predlogi ter pripraviti ustrezne sklepe in sprejeti potrebne ukrepe.
  • Za kakovost opravljanja svojih nalog so odgovorne osebe, ki so neposredno podrejene, v skladu s kadrovsko tabelo.

Opis delovnega mesta „Prodajalec živilskih izdelkov“ lahko vsebuje samo zgoraj navedene glavne določbe, vendar bo veliko bolj priročno, da imajo lastnik, vodstvo in zaposleni jasno določene pravice, dolžnosti in odgovornosti, upoštevajoč posebnosti in značilnosti dejavnosti določenega prodajnega mesta. V tem primeru bo zaposlenemu veliko bolj jasno, kaj se od njega zahteva, kaj mora storiti.