karierno upravljanje

Opis delovnega mesta in naloge glavnega tehnologa

Kazalo:

Opis delovnega mesta in naloge glavnega tehnologa

Video: Karol Sevilla || Kako je dobila glavno vlogo v seriji 2024, April

Video: Karol Sevilla || Kako je dobila glavno vlogo v seriji 2024, April
Anonim

Ker opis delovnega mesta glavnega tehnologa poklicnega najetega profesionalca uvršča med vodje, ga lahko sprejmete ali razrešite le po nalogu generalnega direktorja, ki mu v resnici poroča med opravljanjem svojih nalog.

Splošne določbe

Če želite pridobiti ta položaj, morate biti profesionalec z višjo tehnično izobrazbo. Poleg tega se od kandidata običajno zahteva, da je zaposlen na področju, na katerem organizacija deluje najmanj pet let. Omeniti velja, da mora kandidat v tem času zasedati izključno vodstvene in inženirske položaje. Če strokovnjaka, ki opravlja funkcijo glavnega tehnologa, njegove naloge prenesejo na neposrednega namestnika. Poleg tega bo po potrebi odgovoren za učinkovitost, kakovost in časovni potek dela.

Kaj vodi

Vodilni tehnolog mora pri opravljanju svojih poklicnih dejavnosti voditi zakone države, ki se nanašajo na obseg dela podjetja, kjer je zaposlen. Upoštevati mora in izvajati naročila in navodila, ki jih je dalo višje vodstvo; upoštevati vsa pravila lokalnih aktov in predpisov ter upoštevati opis dela glavnega inženirja proizvodnje.

Kaj bi moral vedeti

Strokovnjakova znanja na tem mestu bi morala vključevati informacije o tehnološki pripravi organizacije, tudi iz metodoloških in regulativnih gradiv. Prav tako mora razumeti, kakšen profil ima podjetje, kakšna je njegova specializacija in kako je organizirana tehnološka struktura podjetja; videti in razumeti možnosti za razvoj tehnologije v tej panogi in načine za izboljšanje učinkovitosti same organizacije. Glavni tehnolog bi moral vedeti, po kateri tehnologiji se izdelki izdelujejo v podjetju, kjer je zaposlen; razumeti, katere metode in sisteme uporabljamo za načrtovanje, pa tudi, kako se tehnološka priprava izvaja v proizvodnji in na tem področju načeloma.

Njegovo znanje bi se moralo nanašati na proizvodne zmogljivosti organizacije; poznati mora vse tehnične lastnosti, oblikovne značilnosti opreme in v kakšnih načinih deluje. Glavni tehnolog obrata mora razumeti njegovo delo in jasno poznati pravila delovanja. Tehnološko usposabljanje bi moralo biti zanj preprosto in razumljivo, vključno z njegovim redom in metodami. Zagotavlja izpolnjevanje vseh zahtev glede surovin, materialov in končnih izdelkov, ki jih proizvede organizacija.

Drugo znanje

Ker mora glavni tehnolog pripraviti tehnično dokumentacijo, se mora njegovo znanje nanašati na vsa navodila, določbe in drugo dokumentacijo vodilnega tipa, namenjeno razvoju in izvajanju teh dokumentov. Vedeti mora, po kateri metodologiji se razvijata in deluje mehanizacija in avtomatizacija vseh procesov v proizvodnji ter tudi po kakšnih metodah je določena ekonomska učinkovitost uvajanja sodobnih tehnologij in tehnik, novih pravil. Imeti morajo predstavo o organizaciji delovnega procesa in kako racionalni so predlogi in izumi zaposlenih in tretjih organizacij.

Oddelek glavnega tehnologa se ukvarja s certificiranjem izdelkov, zato mora poznati njegovo naročilo in biti sposoben določiti kakovost blaga. Pomembno je, da zna uporabiti računalniško tehnologijo za načrtovanje tehnoloških procesov v proizvodnji. Glavni tehnolog mora razumeti, po kakšnem vrstnem redu se oprema začne uporabljati. Njegovo znanje bi moralo vključevati vse zahteve, ki se nanašajo na racionalno organizacijo dela med načrtovanjem tehnoloških procesov. Glede na panogo, v kateri deluje podjetje, mora glavni tehnolog slediti vsem novim izdelkom in usvojiti tuje in domače izkušnje konkurentov, razumeti osnove organizacije proizvodnje, upravljanja in gospodarstva; pozna zakonodajo na področju varstva okolja, delovnega prava in zahtev varstva dela.

Glavne dolžnosti

Naloge glavnega tehnologa vključujejo predvsem izvajanje navodil višjega vodstva. Poleg tega mora organizirati razvoj in izvajanje tehnoloških procesov in načinov. Poleg tega bi morali biti upravičeni ne le z ekonomske strani, temveč tudi progresivni, ne da bi škodovali okolju in varčevali z naravnimi viri. Izvajati bi moral delo, katerega cilj je povečati stopnjo pripravljenosti podjetja s tehnološke strani, kar bo zmanjšalo stroške finančnih injekcij, uporabe surovin in drugih proizvodnih materialov, delovne sile, obenem pa izboljševalo kakovost opravljenih izdelkov ali storitev, odvisno od obsega organizacije, kjer dela specialist.

Glavni tehnolog mora razviti in uporabiti metode za pospešitev procesa seznanjanja zaposlenih z novo opremo, sodobnimi materiali in drugimi novostmi na tem področju. Vodi postopek načrtovane uvedbe nove opreme in tehnologij, ki bodo povečale učinkovitost proizvodnje. Strokovnjak mora razviti tehnološke dokumente, organizirati zagotavljanje pravočasnih informacij vseh oddelkov in oddelkov. Če je zaradi sprememb v procesih potrebno prilagoditi dokumente podjetja, se mora obravnavati in odobriti morebitne spremembe zaposleni na tem položaju.

To je oddelek glavnega tehnologa, ki nadzoruje dolgoročne in trenutne načrte za pripravo tehnoloških sprememb v proizvodnih metodah in preverja, ali je prišlo do kršitev. In če obstajajo, jih odpravi v skladu z navodili višjega vodstva in drugimi navodili, pomembnimi za organizacijo.

Odgovornosti uprave

Strokovnjak na tem položaju nadzira načrtovanje in organizacijo novih lokacij in delavnic, preverja in določa njihovo specializacijo. Spremlja postopek obvladovanja nove opreme v podjetju in uvaja tudi nove visokozmogljive procese tehnološkega tipa. Ukvarja se z izračunom proizvodne zmogljivosti in delovanjem opreme, pri čemer uporablja te podatke za povečanje tehnične ravni proizvodnje in izračunom, ko je potrebna zamenjava stare opreme. Sestavi in ​​pregleda tehnične pogoje in zahteve, ki veljajo za materiale, surovine in druge elemente, potrebne za izdelavo izdelkov. Z uporabo teh izračunov je glavni tehnolog dolžan preprečiti zavrnitev izdelka ali zmanjšati njegovo raven, zmanjšati proizvodne stroške vseh vrst.

Upravljanje z viri in tehnologijo

Poleg tega mora zagotoviti nenehno izboljševanje tehnologije izdelave blaga in zagotavljanja storitev, odvisno od obsega podjetja, kjer dela. Te naloge mora izpolniti z uvedbo sodobnih tehnologij, ki jih odlikujeta progresivnost, produktivnost in daje možnost zmanjšanja porabe virov in materialov. Pomembno je, da so bile vse te novosti usmerjene ne le v povečanje produktivnosti podjetja, ampak tudi ob upoštevanju okoljskega varstva, delovnih standardov in drugih odtenkov, potrebnih za delovanje podjetja.

Upravljanje osebja

Naloge glavnega tehnologa vključujejo certificiranje zaposlenih in racionalizacijo delovnih mest v podjetju. Kakovost izdelkov spremlja tudi z vodenjem oddelkov, ki izvajajo meritve in druga testiranja proizvodnih izdelkov. S svojim znanjem in dodatno opremo preverja skladnost proizvedenih izdelkov z vsemi državnimi standardi in normativi ter pri tem upošteva vse potrebne nianse, vključno s pogoji, pod katerimi zaposleni izpolnjujejo svoje naloge. Najresnejše spremembe tehnološkega procesa mora uskladiti ne samo z oddelki organizacije, kjer deluje, temveč tudi z raziskovalnimi centri in strankami podjetja.

Glavni tehnolog nadzira in nadzira vse raziskave in poskuse, povezane z uvajanjem novih tehnologij. Neposredno sodeluje pri testiranju novih vrst strojev, opreme, orodij za avtomatizacijo proizvodnje in mehanizacije, ki so jih razvili njegovi oddelki. Upravlja s svojim oddelkom, usklajuje delo zaposlenih in izboljšuje njihovo znanje. Vključno s povečanjem njihovih položajev, povečanjem ali zmanjšanjem obsega njihovih nalog in dostopa do informacij.

Druge dolžnosti

Dolžnosti tega zaposlenega v podjetju vključujejo zagotavljanje podjetju potrebne računalniške opreme, ki bo avtomatizirala vse procese v podjetju. Sodeluje pri razvoju novih projektov, povezanih ne le s tehnološko podporo, ampak tudi z zmanjšanjem proizvodnih stroškov. Neposredno sodeluje pri izbiri, kako se bo izboljšala organizacija dela in zmanjšali stroški surovin za proizvodnjo. Izračuna tudi, kako zmanjšati porabo energije in povečati učinkovitost podjetja.

Pravice

Navodilo glavnega tehnologa kaže, da je upravičen do vseh socialnih jamstev, ki jih predvideva zakonodaja države. Poleg tega lahko zahteva pomoč višjega vodstva pri zadevah, povezanih z opravljanjem njegovih neposrednih nalog. Če je potrebno, ima pravico zahtevati izboljšanje delovnih pogojev, vključno z nakupom nove opreme in inventarja, zagotovitvijo delovnega mesta, ki bo skladno z vsemi normami in standardi. Če zaposleni med opravljanjem svojih nalog izgubi zdravje, lahko zahteva plačilo za socialno, zdravstveno in poklicno rehabilitacijo.

Glavni proizvodni tehnolog ima pravico, da se seznani z vsemi potrebnimi informacijami in oblikovalskimi odločitvami vodstva, če se nanašajo na njegove neposredne dejavnosti. Svojim nadrejenim lahko ponudi uvedbo novih, naprednejših metod, katerih namen je optimizirati delo sebe in svojih podrejenih. Ima pravico zahtevati vse podatke, ki jih potrebuje, pa tudi dokumente podjetja, ki jih potrebuje pri svojem delu. Glavni tehnolog lahko izboljša svoje znanje in ima druge pravice, ki jih določa zakonodaja države.

Odgovornost

Opis delovnega mesta glavnega tehnologa določa odgovornost za slabo opravljanje njegovih nalog, odgovoren pa bo tudi glede na kršene delovne določbe. Odgovoren je tudi za povzročitev materialne škode podjetju ali vodstvu med opravljanjem svojega dela. In seveda za vsa administrativna, delovna ali kazniva dejanja na delovnem mestu.

Zaključek, pregledi

Navodila za predstavnika tega poklica vključujejo številne točke in odgovornosti. Če želite dobiti to službo, morate imeti ne le veliko vsestranskega znanja, ampak ga tudi znati izvajati. Ker gre za vodstveni položaj, mora biti sposoben delati tudi s podrejenimi. Običajno se takšno prosto delovno mesto pojavi v dokaj velikih podjetjih, zato se delodajalci trudijo nadgraditi zaposlene, namesto da bi zaposlili nova.

Po drugi strani se le redki spopadajo z nalogami glavnega tehnologa. Pregledi delodajalcev na to vprašanje so večinoma podobni. Navsezadnje imajo lahko kandidati za to delovno mesto primerno izobrazbo in celo vredne izkušnje, vendar sploh ne razumejo, s čim se bodo konkretno morali spoprijeti v tem podjetju. Čeprav pogosto želi vodstvo najeti novega zaposlenega, da bo lahko na novo pogledal proizvodnjo in svoje delo resnično spremenil na bolje. Pregledi se tudi strinjajo, da je zdaj precej težko najti resnično zanesljivega strokovnjaka z naborom potrebnih znanj.