intervju

Kaj je intervju? Izvajanje intervjuja

Kazalo:

Kaj je intervju? Izvajanje intervjuja

Video: Kako izbrati osebnega trenerja? (Intervju s kondicijsko trenerko Sašo Črtalič 3. del) 2024, April

Video: Kako izbrati osebnega trenerja? (Intervju s kondicijsko trenerko Sašo Črtalič 3. del) 2024, April
Anonim

Dandanes se takšne besede, kot so novinarske preiskave, intervjuji, sestanki, pogosto slišijo … Kakšen je njihov pomen in kje se uporabljajo? Kaj je intervju, zakaj in kako ga izvesti? Na ta vprašanja bomo poskušali odgovoriti v članku.

Kaj je intervju?

Intervjuji (iz angleškega intervjuja, "pogovor", "datum poslovanja") - to je način pogovora, pogovorov med dvema ali več ljudmi.

Vodenje intervjuja praviloma pomeni prisotnost dveh strank: anketarja, katerega glavna naloga je postavljanje vprašanj, in sogovornika (-ov), ki nanje samo odgovori. Glede na okoliščine, v katerih je bil opravljen intervju, ga je mogoče posneti na video kamero ali mikrofon, voditi ga kot navaden namerni pogovor, oddajati v živo.

V sodobnem svetu intervjuji igrajo veliko vlogo v aktivnem življenju družbe. Uporablja se kot metoda raziskovanja, analiz na številnih javnih področjih (to vključuje novinarstvo in komunikacijo, demografijo in sociologijo, oglaševanje in trženje). Delodajalci se pogosto pogovarjajo pri razgovorih z novim zaposlenim. Zato toliko ljudi zanima, kaj je intervju.

Vrste podobnega pogovora

Trenutno na svetu obstaja več glavnih vrst intervjujev.

Prvi, najpogostejši in pogosto uporabljen, je preprost pogovor. V tem primeru je glavna naloga anketarja pravilno zgraditi pogovor: postavljena vprašanja morajo biti navedena v jasni, lahko razumljivi obliki. Bistvo pogovora je pridobiti čim več informacij.

Naslednja vrsta intervjuja je tako imenovani monolog. Njegovo bistvo je, da anketar z lastnimi besedami predstavi bistvo pogovora s sogovornikom. Hkrati oseba, ki je bila na ta način intervjuvana, ostaja, kot da "zakulisno". Kot v preteklem primeru je temeljni dejavnik pravilna konstrukcija pogovora.

Tretji pogled se imenuje dialog. V tem primeru se novinar običajno pogovarja z več ljudmi. Pogovor je, za razliko od drugih sort, globlje narave, kjer naslednja vprašanja običajno izhajajo iz prejšnjih. Omeniti velja, da novinar med pogovorom morda ne bo prisoten. V tem primeru je intervju razprava anketirancev.

Četrta različica je naloga skupine anketarjev. Praviloma gre za informiranje (kratko tiskovno konferenco, ki je v glavnem informativne narave), izjavo za tisk, različne tiskovne konference itd. Novinar obenem nekako zabeleži, kaj se dogaja, nato prejete informacije obdeluje in jim doda svoje pripombe ob upoštevanju posebnosti medijev, ki jih predstavlja.

Peta je skupni dialog ali, kot se imenuje, tudi "okrogla miza". Ta oblika je precej zapletena iz razloga, da mora anketar za produktivno delo pogovor usmeriti v pravo smer, tako da se zdi resnično posloven in pomemben za druge.

"Vroča linija" se nanaša tudi na to vrsto intervjuja, v katerem pogovor poteka z "gosti" studia, radijskim programom, uredništvom določenega časopisa itd. Gledalci imajo možnost poklicati zrak na posebej obstoječih številkah za to (če pogovor poteka na radiu ali televiziji). To je ponavadi intervju z zvezdniki in zvezdniki.

Kako opraviti intervju?

Čas je, da se pogovorimo o glavni stvari. Kot smo že povedali, to metodo pogovora uporabljajo ljudje iz povsem različnih sfer javnega življenja: od blogerjev in novinarjev do oglaševalcev in poslovnežev.

Ne glede na to, kakšen je pogovor s sogovornikom, je v tovrstnem poslu glavna stvar, prvič, na to, da se nanj pripravimo, drugič, da neposredno opravimo intervju in tretjič, da obdelamo vse prejeto gradivo. K vsaki stvari bomo pristopili posebej.

Priprava na intervju

Prvi korak je določiti namen, za katerega se takšen pogovor vodi. Če si človek zastavi določeno nalogo čim bolj natančno, lahko meni, da mu je zagotovljen uspeh.

Še več, dobro zasnovan intervju bo nekakšen "magnet": če je ljudem zanimiv in privlačen, lahko tudi sami prevzamejo pobudo, kar bo velik del pri anketarju.

Če želite pravilno postaviti cilj intervjuja, morate odgovoriti na naslednja vprašanja:

  • Kakšni so razlogi za zaslišanje te osebe?
  • Ali lahko pove kaj zanimivega za javnost?
  • Kakšna bo korist tega intervjuja?
  • Ali je varno reči, da gre za zanimiv intervju?

Če anketar ne more odgovoriti na ta vprašanja, potem rezultat ne bo zanimiv in produktiven, ne glede na to, kakšen način pogovora uporablja.

Velik plus pri delu bo opozorilo sogovornika o prihajajočem intervjuju. Oseba (in sam intervjuvalec) se bo preprosto lahko dobro pripravila na ta dogodek.

Prav tako je treba vnaprej imeti informacije o predmetu pogovora. V tem primeru bo anketar imel možnost vzdrževanja pogovora, pa tudi jasno formuliral vprašanja, ki ga zanimajo.

Lep pozdrav in začetek dialoga

Morda se zdi presenetljivo, toda pozdravi so praktično najpomembnejša sestavina vsakega intervjuja. Navsezadnje je vtis človeka položen že od prvih sekund komunikacije z njim.

Odvisno je od številnih dejavnikov: stopnje seznanjenosti anketarja z osebo, socialnega statusa sogovornika itd. Osebo lahko pozdravite na naslednji način:

  • V formalni obliki - po imenu, poimenovanju in "vi" (Pozdravljeni, Vladimir Romanovič).
  • V polformalni obliki - po imenu in s "vi" (Pozdravljeni, Vladimir).
  • V neuradni obliki - po imenu in "vi" (Pozdravljeni, Vladimir).
  • V znani obliki - v "vi" in v izpeljani obliki imena (Pozdravljeni, Volodja).

Komunikacija s sogovornikom

Po pozdravu je treba v komunikaciji »stopiti led«. Če želite to narediti, lahko postavite nekaj preprostih vprašanj o sami osebi: vprašajte se o njegovih hobijih in hobijih, pogovorite se o hišnih ljubljenčkih. Nato lahko nadaljujete na resnejša vprašanja, za katera poteka razgovor.

Ne pozabite, da mora biti dialog živ. Bistvo intervjuja je, da naj bi šlo za komunikacijo dveh ali več ljudi.

Precej pogosto so situacije, ko sogovorniki proaktivni in aktivni, njihovi odgovori so zanimivi in ​​bogati, sam pogovor pa precej dolgočasen. To je posledica dejstva, da preprosto ni bilo nobene povezave med novinarjem in ljudmi, s katerimi je govoril.

Ta odnos je mogoče ustvariti le, če pogovor ni vprašalnik ali skupek vprašanj. Ne skrbite zaradi dejstva, da anketar, če vnaprej ne načrtuje vprašanj za pogovor, svojega dela ne bo mogel pravilno izvesti. Vsaka oseba mora imeti individualen stik. V tem primeru se bodo nova vprašanja pojavila sama.

Konec razgovora

Pogovor je treba končati ob predhodno dogovorjenem času (naj bo to intervju z zvezdami ali z naključnimi mimoidočimi). Anketar v nobenem primeru ne sme odlašati s sogovornikom, razen če sam ne izrazi želje. Glavna stvar je, da bi moral pogovor pustiti osebo s prijetnim vtisom.

Potem ko je treba prejeto gradivo pravilno obdelati, prinesite obliko, priročno za občinstvo. To lahko storijo tako anketar kot drugi strokovnjaki (na primer uredniki).

Upamo, da vam je bil članek v pomoč. Razkrili smo takšna vprašanja: "Kaj je intervju? Izvajanje intervjuja."