intervju

Kaj vprašati na razgovoru z delodajalcem? Kaj vprašati na razgovoru s prijaviteljem?

Kazalo:

Kaj vprašati na razgovoru z delodajalcem? Kaj vprašati na razgovoru s prijaviteljem?

Video: 101 Great Answers to the Toughest Interview Questions 2024, Maj

Video: 101 Great Answers to the Toughest Interview Questions 2024, Maj
Anonim

Pogajanja pred zaposlitvijo so odgovoren za delodajalca in za prosilca. Obe strani se morata skrbno pripraviti in premisliti, kaj vprašati na razgovoru. Na to temo je ogromno literature. Obilje informacij predstavlja širok izbor vzorčnih vprašanj. To bo pomagalo osebi, ki išče primerno delovno mesto, sestaviti strategijo za uspešen razgovor. Pomembno je ugotoviti primarna vprašanja, pa tudi, katera so najboljša za pozneje.

Vodstvo podjetja, ki zaposluje, ali kadrovskega uslužbenca mora tudi najti koristne informacije in se ustrezno pripraviti na to, o čem se pogovarjati in kaj vprašati na razgovoru s prosilcem.

Na kakšen način pogajanja se delodajalec sam odloči. Izvajajo jih lahko v obliki priložnostnega pogovora, testiranja ali pisne ankete. Možnosti je veliko. Vsekakor izbira ostaja na vodstvu podjetja.

Razmislite o načinih izvedbe dogodka z vidika delodajalca.

Straight Talk

Če razmišljate o sami besedi, razumete njen prvotni pomen, zlahka najdete odgovor na vprašanje, kako in kaj morate vprašati na razgovoru s prijaviteljem. Samo poklepetaj z njim.

Če se približate enakopravnemu položaju strank, lahko vzpostavite stik s potencialnim zaposlenim. To bo omogočilo, da se bo človek odprl in imel priložnostni pogovor. Obstajala bo odlična priložnost, da opazujete vedenje prosilca in naredite prave sklepe o njegovih možnih lastnostih.

Mirno, le mirno!

Niti ena oseba ne more vnaprej vedeti, o čem se bo pogovarjala. Katera vprašanja lahko postavite na razgovoru, odloči vodstvo podjetja ali kadrovski uslužbenec. Najverjetneje noben vlagatelj ne priznava verjetnosti, da se bo moral soočiti z norčavim vedenjem ali slišati vrsto povsem osebnih vprašanj.

Ne bodite prestrašeni, če se je to nenadoma zgodilo. Postali ste žrtev modnega tipa intervjuja - "stresnega intervjuja". Tvegate, da boste dobili določen odmerek adrenalina le, če nameravate postati prodajni specialist ali računovodja.

V tem primeru je za uslužbence osebja pomembno, da se na razgovoru odločijo, kako težko in kaj vprašati. Vodje prodaje se lahko vpraša o njegovem osebnem življenju ali o prisotnosti slabih navad. Bolj kot so napačna vprašanja, boljša je stresna odpornost kandidata za položaj.

Pogojne stopnje

Uspeh vsakega intervjuja je odvisen od skrbne priprave nanj:

  • Označite določeno sobo.
  • Načrtujte točno določen čas.
  • Sestavite seznam zanimivih vprašanj.
  • Preučite življenjepis prosilca.
  • Po potrebi si zapišite.
  • Pripravite seznam zahtev za kandidata.

Ne pozabite načrtovati nekaj časa. To je potrebno za vprašanja, ki jih bo vlagatelj sam postavil za stališče.

Srečanje po oblačilih …

Torej, če opredelimo intervju kot proces srečevanja obeh strani, je pomembno razlikovati dve njegovi sestavni deli: psihološko in praktično. Specialist, ki vodi dogodek, mora biti dobro pripravljen v vseh smereh in vedeti, kaj prositi kandidata za razgovor.

Ker je namen katerega koli pogovora v pogajanjih čim več izvedeti o kandidatu, je treba najprej vzpostaviti stik:

  • Najdite kandidata zase. Vlagatelju postavite vprašanje o kateri koli temi. Najenostavnejše in najprimernejše bi bilo, kako hitro se je našla pot do pisarne.
  • Ponudite čaj, kavo ali samo kozarec vode.

Povejte nam o podjetju.

  1. Vloga predstavitve o podjetju in bistvo predlagane pozicije je zelo pomembna. Priporočljivo je vprašati o tem, kaj se ve o podjetju in prostih delovnih mestih. Ne podcenjujte vloge dobrih in kompetentnih spretnosti govora in poslušanja. Na koncu bi moral biti vzajemno prijeten vtis.
  2. Ko vzpostavite stik, nadaljujte z drugim delom intervjuja - vprašanji. Kandidatu lahko ponudite dodatni psihološki test. Sestaviti ga mora usposobljen specialist.

Imate življenjepis?

Če se še niste odločili, kaj bi zaprosili za intervju, obstaja eno preprosto pravilo. Bolje je začeti kateri koli dogodek tako, da povabite kandidata za položaj, naj pove o sebi.

  1. Prosite za življenjepis. Če je niste predhodno dobro raziskali, lahko med pogajanji na njej s svinčnikom napišete potrebne opombe.
  2. Oseba naj vam pove o prejšnjih krajih dela. Bodite prepričani, da lahko med zgodbo imate vprašanja, ki jih je treba razjasniti.
  3. V primeru, da kandidat nima življenjepisa, lahko ponudite, da izpolnite vnaprej pripravljen prijavni obrazec, katerega namen bo ugotoviti nekaj zanimivih podrobnosti. Na primer motivacija za izbiro določenega poklica, ustreznost samozavesti, zmožnost obvladovanja čustev v konfliktu. Pogovor lahko začnete tako, da razpravljate o odgovorih.

Vsekakor se mora strokovnjak za pogajanja vedno spomniti, da seznam vprašanj ne more in ne sme biti enak za vsa delovna mesta. Potrebno je jasno razumeti, kaj vprašati na primer na razgovoru z oblikovalcem ali iskalcem zaposlitve za položaj prodajalca.

Vrste vprašanj

Če želite voditi pogovor na način, ki ga potrebujete, bodite pozorni na različna vprašanja. Pomagali bodo določiti ton za pogovor.

  • Odprto vprašanje zahteva popoln, skupen odgovor. Strokovnjaki priporočajo izvedbo razgovorov s prav takimi vprašanji.
  • Druga pogosta vrsta vprašanj je splošna. Odgovori morajo biti natančni: da in ne. Vendar jih je treba uporabiti le v skrajnih primerih za oživitev pogovora.
  • Če je pomembno, kaj vprašati na razgovoru, potem lahko vprašanje predhodnega kraja dela in delovne dobe med intervjujem šteje za smiselno. Obstaja mnenje, da oseba na podzavestni ravni uporablja prej pridobljene izkušnje. Če analizirate strategijo obnašanja v danih situacijah, lahko ustvarite najbolj natančno sliko prosilca.
  • Vprašanje slabosti bodočega bodočega zaposlenega ni neprijetno. Znano je, da popolnih ni, poleg vidnih vrlin v vsaki osebi pa je več pomanjkljivosti. Bolje je, da vodja osebja ali vodja kadrovske službe neposredno vpraša osebo, naj opiše slabosti ali se pogovori o težavah.
  • Ko bo intervju v zastoju in morate nujno rešiti trenutno situacijo, bodo zaslišani elementi z zanimivim imenom - refleksni. To je vprašanje, pri katerem ga postavite z izjavo in vaš sogovornik nima druge možnosti, kot da se strinja.
  • Na koncu intervjuja bi bilo lepo uporabiti vodilna vprašanja. Primerni so, ko so že znane osnovne informacije o potencialnem zaposlenem. Pojasniti je treba le nekaj nians glede prihodnjega dela.
  • Zagon v pogovoru lahko služi kot druga vrsta vprašanja - pozivanje.
  • Psihološka vprašanja bodo pripomogla k spoznavanju prosilca z osebnega vidika. Morda bodo najbolj natančno razkrili notranji svet osebe, s katero se pogovor vodi. Znali boste oceniti njegovo sposobnost odzivanja na določene situacije in nekonvencionalno razmišljanje.

Ob pravilni pripravi na razgovor za pogajanja in razkrivanje z uporabo vsake vrste vprašanj boste dobili priložnost za doseganje neprimerljivih rezultatov. Delodajalec si vedno pridržuje pravico, da na razgovoru s prosilcem izbere, kaj vprašati.

Računovodstvo ne spi

Ločen klan v katerem koli podjetju je dodeljevanje računovodstva. Ti ljudje, povezani z neposrednim dostopom do financ podjetja, morajo opraviti razgovor v več korakih. Katere so pomembne razlike v pogajanjih s prosilcem za prosto delovno mesto računovodje. V skladu s tem je načrt prireditve nekoliko drugačen.

Prednost prvega srečanja skoraj vedno daje kadrovskemu specialistu. V primeru prostega delovnega mesta za računovodjo je prvi računovodja glavni računovodja. Natančneje bo določil, kaj vprašati računovodjo na razgovor.

Običajni testi in vprašalniki v tem primeru ne bodo delovali. Podjetje razvija teste s posebnimi računovodskimi vprašanji. Pomagali bodo ugotoviti primernost kandidata za to prosto delovno mesto.

Če je kandidat opravil izbor za splošno testiranje in razgovor z glavnim računovodjem, lahko imenuje dodatno sejo. Prednostna naloga drugega sestanka pogosto pripada direktorju podjetja. Vendar je zgolj za orientacijo. In pogosto zadnja beseda ostane pri glavnem računovodji.

Sprememba vlog

Ob upoštevanju vseh vidikov zaposlovanja z vidika vodenja podjetja bo zdaj logično ugotoviti, kaj prositi prosilca za razgovor z delodajalcem. Seveda imajo vprašanja, ki se postavljajo na pogajanjih, zelo pomembno vlogo in nanje morate biti sposobni, da jih ne samo pravilno pripravite, ampak tudi pravilno postavite. To je potrebno za razjasnitev nekaterih zanimivih podrobnosti.

Seznam želja

Pomislite, kaj vas najbolj zanima. Za delodajalca ne bi smelo biti več kot šest vprašanj. Če želite preprečiti zasliševanje z odvisnostjo, na seznamu vprašanj izberite tiste, ki so ključni. Popolnoma normalno bo, če ne morete takoj ugotoviti vseh odtenkov. Če na prvem srečanju naredite pozitiven vtis, potem bo najverjetneje sledil še dodaten. To je odlična priložnost za razpravo o predhodno zainteresiranih vprašanjih.

Poudarki

Še vedno niste odločili, kaj zahtevati za razgovor pri delodajalcu? Nasveti strokovnjakov s tega področja bodo prav prišli. Vzorčna vprašanja, ki jih je pomembno postaviti:

  • kakšno mesto ima podjetje na trgu;
  • Ne pozabite ugotoviti prednostnih delovnih nalog;
  • vprašajte, kako se je pojavilo prosto delovno mesto, ki je bil prej na tem položaju;
  • Ugotovite, koga boste neposredno ubogali, ko ste v tem položaju;
  • ali vam bo kdo podrejen (če je, koliko ljudi) in ali se načrtuje kakršno koli širjenje ali zmanjšanje enote;
  • kakšni so pogoji, določeni s tem delovnim mestom in ali se upoštevajo kakršni koli bonusi;
  • eno od prednostnih vprašanj je delovni načrt;
  • možnost nadaljnje karierne rasti, ko bo takšna upoštevana;
  • ne pozabite vprašati o plači, to vprašanje vam ne bi smelo postati neprijetno;
  • pojasnitev meril za ocenjevanje kandidatov za delovno mesto ne bo odveč.

Nastavite poudarke

Ni treba biti sramežljiv, da bi postavljali svoja vprašanja. To je vedno bolje, kot da sploh ne ugotovimo ničesar. Ko ve, kako in kaj vprašati na razgovoru, kandidat za delovno mesto s tem pokaže raven svoje usposobljenosti in zanimanje za predlagano prosto delovno mesto. Tako boste naredili dober vtis na svojega nasprotnika.

Pogajanja naj bi potekala v sproščenem vzdušju. Delodajalec mora jasno povedati postavljena vprašanja, vlagatelj pa mora nanje odgovoriti pošteno. To še posebej velja za postavko "Vaši prednosti in slabosti". Ne bojte se iskreno reči, da vikend ne marate delati. To bo pokazalo vašo verodostojnost.

Zdaj veste, kaj vprašati na razgovoru z zaposlenim. Prireditev ste pripravljeni pravilno izvesti in to je pri izbiri osebja najpomembnejše!