zaposlovanje

Backdoor: seznam. Zaposlitve za moške brez delovnih izkušenj

Kazalo:

Backdoor: seznam. Zaposlitve za moške brez delovnih izkušenj

Video: Words at War: Apartment in Athens / They Left the Back Door Open / Brave Men 2024, Julij

Video: Words at War: Apartment in Athens / They Left the Back Door Open / Brave Men 2024, Julij
Anonim

Malo je verjetno, da bi nekdo sam in po svoji volji zavrnil uradno zaposlitev, kar ne bi pomenilo le zagotovila pravočasnega plačila za storitve, ki jih zagotavlja delodajalec, temveč tudi pomembna socialna jamstva. Kljub temu je "črno" delo resničnost, s katero se vlada zaman skuša boriti. Neuradno so ljudje prisiljeni delati v različnih življenjskih okoliščinah. Za številne državljane je to priložnost, da povečajo svoj dohodek in ne dobička delijo s fiskalno službo, za nekoga pa je to edini način, da vsaj nekako zasluži. V našem članku bomo bralcem povedali, kako se „črno“ delovno mesto razlikuje od „sivega“, kakšne so prednosti in slabosti tovrstnega odnosa med delodajalcem in zaposlenim in tudi, kaj ogroža nezakonito zaposlitev.

Kaj je "črno" in "sivo" delo, razlika v pojmih

Če delodajalec človeka povabi k opravljanju določenih dejavnosti, mu za to izplača plačo, vendar njuno razmerje pravno ni formalizirano - to je "črno" delo. V tem primeru razmerje med delodajalcem in zaposlenim nima pravnega izraza - pogodbe o zaposlitvi, pogodbe ali ustreznega vpisa v delovni zvezek. Vse podrobnosti glede pravic in obveznosti obeh udeležencev v takih odnosih se pogajajo le ustno in zato nimajo potrditve. Samoumevno je, da delodajalec za takšnega zaposlenega ne prispeva v sklad pokojninskega zavarovanja in socialnega zavarovanja in ne plačuje drugih davkov.

Obstaja še ena oblika odnosa med delodajalcem in njegovimi zaposlenimi. To je tako imenovana „siva“ zaposlitev. Na primer, če je zaposleni prijavljen za določeno delovno mesto, praviloma z nižjo plačo, vendar opravlja naloge, ki zahtevajo več kvalifikacij. Druga senčna shema, ki je pogosta med nepoštenimi delodajalci, je zaposlitev osebe, ki ni zaposlena polno, ampak v določenem odstotku (0,5 ali celo 0,25). To je mogoče storiti, če zaposleni dela s krajšim delovnim časom, običajno pa ne gre za resnično zmanjšanje ur, ampak za varčevanje z davki.

Kako postati nezakonit

"Črno" delo je tveganje tako za delodajalca kot za njegovega potencialnega podrejenega, zato delovna razmerja v tej obliki niso običajna za oglaševanje. Ilegalno delovno mesto je najlažje dobiti s sestankom ali prek zasebnih zaposlitvenih organizacij, na voljo pa so tudi različna spletna mesta z brezplačnimi oglasi za zaposlitev, ki so priljubljena. Mnoga velika mesta imajo posebne trge za delavce na črno. Tam praviloma iščejo tiste, ki so pripravljeni delati na črno. Večina ponujenih prostih delovnih mest je fizično delo, v zadnjem času pa je veliko predstavnikov duševnega dela - učitelji, računovodje, novinarji, uredniki in programerji - zaposleni na črno. Večina vseh, ki delajo na daljavo, so pravzaprav nezakoniti priseljenci, ker se neposredno pogajajo z delodajalcem, ne da bi z njimi sklenili nobene pogodbe, prejemajo plačilo za njihove storitve, ne plačujejo pa odbitkov od njega v državno blagajno.

Črna delovna mesta za moške

Kot kaže praksa, je moškim lažje najti delo kot ženskam. Poleg tega ta trend opažamo tako na legalnem trgu dela kot na „črnem“. Veliko število prostih mest brez registracije je delo za moške brez delovnih izkušenj, vendar delodajalci pogosto iščejo kvalificirane zaposlene, ne želijo z njimi podpisati pogodbe. Najpogosteje gre za začasno zaposlitev - od nekaj ur do več tednov ali sezonsko delo. V obeh primerih delodajalcem preprosto ni treba porabiti časa in denarja za delovno pogodbo, taka razmerja temeljijo na zaupanju in "pošteni besedi".

Katera prosta delovna mesta so na ilegalnem trgu dela pogostejša od drugih?

  • gradbeniki (zidarji, kleparji, ometavci, pleskarji);
  • oprema (namestitev ogrevanja, električnih sistemov, vodovodnih sistemov);
  • pomožna dela (ročno kopanje jarkov, gnetenje in pladenj malte mojstru);
  • motorji in špediterji;
  • varnost;
  • čiščenje;
  • Kmetijstvo.

Morate razumeti, da je za moške delo brez delovnih izkušenj izključno nizko plačana in nekvalificirana delovna sila. Za dober položaj morate dokazati prisotnost določenih veščin in sposobnosti, najlažji način pa je to z uporabo ustreznega vpisa v delovno knjižico.

Nezakonite možnosti dela za ženske

Seznam "črnih" del za dekleta se zelo razlikuje od tistega, kar ponujajo moški. Praviloma nezakonita dejavnost žensk vključuje zagotavljanje različnih storitev:

  • čiščenje, pomoč na domu;
  • skrb za otroke ali starejše, bolne ljudi;
  • kuhanje;
  • Popravila oblačil;
  • mentorstvo;
  • trgovina.

V kmetijstvu se običajno zaposlijo tudi ženske brez formalne prijave, saj gre za nizko kvalificirano delovno silo. Najpogosteje jim ponudijo sezonsko delo pri pripravi na setev, obiranje, pašo itd.

Prednosti dela v črni barvi

Da, nezakonito zaposlovanje ima tudi svoje prednosti. Najprej se nanašajo na dejstvo, da osebi, ki dela "črno", ni treba plačati davka. Za mnoge ljudi je to odločilni dejavnik pri ugotavljanju, kako gradi odnose z delodajalci.

Prav tako nelegalno običajno dobijo službo ne za glavno delo, ampak za dodaten zaslužek. Taka dejavnost ni prikazana niti v davčnem obračunu niti v drugih dokumentih, zato zaenkrat ne odvzema človeka določenih privilegijev, na primer pomoči za brezposelnost, subvencije za plačilo stanovanjskih in komunalnih storitev. Toda po drugi strani, če nadzorni organi ugotovijo prevaranta, mu grozi z denarnimi kaznimi in kaznimi.

Proti nezakonitemu zaposlovanju

Negativnost v "črnem" delu je veliko več kot pozitivna. Poleg tega se te slabosti nanašajo na nezakonite delodajalce in njihove podrejene. Prvi tvegajo, da bodo postali nepošteni in neodgovorni zaposleni, ki podjetju ne le ne bodo pomagali rasti, ampak bodo lahko tudi bistveno pokvarili stvari. Strokovnjaki so dokazali, da ljudje, ki niso formalizirani, manj verjetno prevzamejo pobudo, pogosto zanemarjajo svoje uradne dolžnosti.

Ilegalci tvegajo, da ne bodo dobili pošteno zaslužka. Veliko je primerov, ko so bili ljudje prevarani in niso plačali denarja za delo, še posebej, ko gre za enkratna delovna mesta - ročno kopanje rovov, druge storitve gradnje ali popravila. Nič manj pogoste niso razmere z običajnim plačilom. Toda tudi če se delavec s tem dobro obnese, "dela v temi", se prikrajša za tako pomembna potrebna socialna jamstva, ki so zagotovljena le z davčnimi olajšavami:

  • bolniške odsotnosti in plačilo dopusta;
  • prejemanje dajatev v primeru izgube dela;
  • kopičenje delovne dobe;
  • pokojninski prihranki.

Oseba, ki še nikoli uradno ni delala, se v prihodnosti ne more zanesti na normalno obstoj, saj je vse, kar mu bo država ponudila v starosti, minimalni dodatek ali majhna pokojnina.

Kaj ogroža grobo delo najemnika in njegovega podrejenega?

Zaenkrat je v Rusiji izključno odgovornost za nezakonito zaposlitev izključno delodajalec. Če regulativni organi v svoji podrejenosti najdejo zaposlenega, za katerega ne plačuje davkov, mu grozi denarna kazen - od 1,5 tisoč rubljev za samostojne podjetnike in od 100 tisoč rubljev za LLC, poleg tega pa bo podjetnik morda dolžan prekiniti svoje dejavnosti do tri mesecev ali celo dal v zapor.

Plačni delavci trenutno niso kaznovani za nezakonito delo, vendar uradniki načrtujejo, da bodo zanje uvedli kazen. Zaenkrat so takšni predlogi zakonov v obravnavi, verjetno pa jih bodo kmalu lahko sprejeli.