karierno upravljanje

Zaposlitve v Los Angelesu za Ruse: pregled, značilnosti in priporočila

Kazalo:

Zaposlitve v Los Angelesu za Ruse: pregled, značilnosti in priporočila

Video: Calling All Cars: The Flaming Tick of Death / The Crimson Riddle / The Cockeyed Killer 2024, Julij

Video: Calling All Cars: The Flaming Tick of Death / The Crimson Riddle / The Cockeyed Killer 2024, Julij
Anonim

Eno najbolj znanih mest na svetu - Los Angeles, središče vseh vrst zabave, rojstni kraj zanimivih filmov, slikovit kotiček - se nahaja na tihi oceanski obali. V vsakdanjem življenju skoraj vsak od nas to ime povezuje s Hollywoodom. Tam se kopiči filmski studii, tukaj živi veliko zvezd. Tam je tudi priljubljen Walk of Fame.

Poleg tega je mesto znano po veličastnih sprehajališčih s čistimi plažami in ogromnim številom kavarn, butikov, restavracij. Imena, kot so Manhattan Beach, Malibu, Long Beach, so morda znana vsem.

Mesto sanj

Delo v Los Angelesu je sanje ne le vsakega izseljenca, temveč tudi velikega dela rojakov-Američanov. To pa zato, ker ta koncept samodejno pomeni visoko plačo in veliko zanimivih prostih mest. Seveda je tu raven konkurence izjemno visoka. Toda kandidat z dobro izobrazbo, priporočilnimi pismi in izkušenim osebjem ima dobre obete.

Kaj pa rusko govoreči priseljenci? Iskanje Rusa v Los Angelesu je najlažje v gostinskem in gostinskem poslu.

Državljani postsovjetskega prostora imajo lepo priložnost, da se zaposlijo v eni od številnih ruskih kavarn in restavracij, trgovin, revij in časopisov. Izseljeni podjetniki, nekdanji Rusi, ki jim je tukaj uspelo organizirati svoj posel, po volji zaposlujejo rojake. Tako je delo v Los Angelesu za Ruse (tudi za tiste, ki angleško ne govorijo odlično) povsem resnično.

In vendar takšne dejavnosti niso visoko plačane. Torej nasvet številka 1 - naučite se angleščine!

Zaposlitve v Los Angelesu za dekleta

Katera prosta delovna mesta so bila v Los Angelesu lani (2016) najpomembnejša za tujce? Inteligentna ženska z učiteljsko diplomo, izkušnjami, dobrimi komunikacijskimi sposobnostmi lahko računa na varuško ali dojenčka. Seveda je s tem delom pogoj dobro znanje angleščine.

Če ne morete ali ne želite sodelovati z otroki, vendar imate hkrati medicinsko izobrazbo in ustrezne izkušnje, je delo medicinske sestre primerno za vas. V tem primeru bo zadostovalo povprečno znanje jezika. Prednost tega dela je, da se plače izplačujejo neposredno ljudem brez davčne olajšave (to ne velja za tiste, ki so zaposleni prek posebnih agencij). Minus - v skoraj popolni odsotnosti osebnega časa.

Druga vrsta dejavnosti za obiskovalce je delo v restavracijah, kavarnah, lokalih s hitro prehrano kot spremljevalci. Takšno delo v Los Angelesu je sezonsko, študenti in šolarji se nanj najpogosteje odpravijo med počitnicami. Skoraj katerikoli Rus je povsem realističen, da bi si priskrbel podobno mesto, vendar morate vedeti, da je na tem območju precej ostra konkurenca s priseljenci iz Mehike.

In za moške?

Zaposlitve v Los Angelesu vsebujejo veliko primernih delovnih mest zanje. Moški z vozniško dovoljenjem in dobrimi voznimi sposobnostmi "sijejo" delajo kot taksist, voznik ali špediter. Poleg vozniškega dovoljenja (pridobljenega seveda v Združenih državah Amerike) potrebujete dobro poznavanje območja in precej visoko znanje jezika. Moškim, ki znajo delati z opremo, so na voljo tudi delovna mesta v različnih avtomehaničnih delavnicah in na servisnih mestih.

Druga zaposlitev v Los Angelesu je gradbena industrija in kakršna koli vrsta popravil. Najlažje je najti službo s kvalifikacijami mizarja, mizarja, ometa ali SUV-ja. Zaradi visokega tempa gradnje povpraševanje po teh specialitetah ne upada.

Poleg tega je vedno na voljo zaposlitev kot vodovodar, električar ali drug specialist v storitvenem sektorju.

Dobro delo v Los Angelesu

Priseljenci iz Rusije z aktivno visokošolsko izobrazbo in dobro kvalifikacijo na svojem področju lahko naredijo kariero kot pomočnik pravnika ali zdravnika, računovodje, arhitekta ali celo urednika lokalnih medijev. Takšna stališča kažejo na določene možnosti za nadaljnjo rast.

Seveda ta postopek ni tako hiter. Potreben je čas, da se naseli v tuji državi, da preuči tankosti nacionalne miselnosti. Takšnih prostih mest ni mogoče imenovati množične - prej je to delna možnost.

Tisti, ki ne morejo računati na službo z belimi ovratniki, bodo našli mesto prodajnega pomočnika. Zaradi ogromnega števila lokalov, velikih in zelo drobnih, je ta poklic v Los Angelesu vedno povpraševan.

Dekleta in ženske se lahko ukvarjajo s kozmetiko ali manikuro, tako v enem od številnih salonov in doma. Delo frizerja v Los Angelesu je eno najbolj iskanih in cenovno dostopnih.

Daj Hollywood!

No, ne gre pozabiti, da je Los Angeles središče svetovne filmske industrije. Vse objave, vsaj v najmanjši meri povezane z produkcijo kinematografov, so ločen članek. Od režiserjev in igralcev različnih kalibrov do ličil, umetnikov razsvetljave in osebja je seznam možnosti dokaj impresiven.

Tako kot preostali svet so tudi strokovnjaki za IT (programerji, spletni oblikovalci) v Ameriki in zlasti v Los Angelesu zelo cenjeni. Ameriški delodajalci hkrati posvečajo več pozornosti ne prestižu diplome, temveč specifičnim znanjem. Imetnikom takšnih poklicev je morda lažje najti delo v Ameriki pri drugih (tudi na daljavo) in začeti dobro zaslužiti.

Jezik je naše vse

Še enkrat ponavljamo - vsak položaj z dostojnim dohodkom pomeni dobro znanje angleščine. Menijo, da učenje jezika pri nobeni starosti ni prepozno. Za izboljšanje lastnega znanja na področju jezika obstaja veliko posebnih tečajev in programov usposabljanja.

Medtem ko vaše znanje angleščine še zdaleč ni popolno, obstaja možnost, da med priseljenci iz Rusije poiščete delodajalca. Tisti, ki se še niso pripravljeni boriti za mesto z visoko plačo in strogimi poklicnimi zahtevami, lahko dobijo službo čistilca, kuhinjskega pomočnika ali uslužbenca čistilnega podjetja.

Plače v Ameriki se običajno izplačujejo enkrat na teden ali enkrat na dva tedna. Plača je navedena v "umazanem" znesku (od katerega se kasneje odštejejo davki).

Iskanje zaposlitve

Kako najti službo v Los Angelesu?

Glavni načini za to so poznanstva med izseljenci, specializirane agencije ali tiskani mediji. Kot drugje obstajajo tudi posebna mesta, namenjena zaposlovanju. Lahko razjasnijo sezname priljubljenih specialnosti in vzpostavijo komunikacijo s potencialnimi delodajalci.

Kako resnično je (če je na primer vaš prebivališče Peter) delo v ZDA? Los Angeles (kot vsako ameriško mesto) bi moral začeti osvajati po naslednji shemi.

Če delodajalca zanima bodoči zaposleni, mu običajno pošlje vabilo, imenovano ponudba za zaposlitev. Ta dokument vsebuje potrebne informacije o delovnih nalogah, približni ravni bodoče plače itd. Za zagotovljeno zaposlitev je potrebna pogodba.

Proceduralni trenutki

Ko se obrnete na kadrovsko agencijo, ne pozabite preveriti, ali ima dovoljenje za izvajanje takšnih dejavnosti. Najpogosteje je tak dokument obešen na vidnem mestu (na primer na steni blizu vhodnih vrat). Agencijske storitve se morajo izvajati po dogovoru. Prejeli ste ček o njihovem plačilu. Če storitve niso bile koristne in rezultati pogajanj niso dali ničesar, morate vrniti denar.

Kakšna priporočila lahko dajo tistim, ki nameravajo dobiti službo v Los Angelesu? Tako kot drugje boste potrebovali pravilno papirologijo in, kar je pomembno, pravilno sestavljen življenjepis. Še bolje - dodatna razpoložljivost priporočilnih pisem iz tistih krajev dela, kjer ste pred kratkim delali. Ameriški dokumenti imajo svojo posebnost - delovna mesta niso navedena v kronološkem zaporedju, kot pri nas, temveč v obratnem vrstnem redu.

Pred pogovorom z delodajalcem je zagotovo telefonski pogovor ali video konferenca. Potem je možnih več različnih intervjujev (tudi če gre samo za prostega prodajalca).

Če nimate dovoljenja za odhod, takoj razkriti to dejstvo ni vredno. Morda se lahko zaposlite brez posebnega vizuma. Če vam ponuja prosto delovno mesto za manj kot 7,5 USD na uro, se ne bi smeli strinjati. Izjema je delo natakarja - formalni zaslužek je tu lahko nekaj dolarjev na uro, medtem ko se razume, da bodo nasveti glavni dohodek.

Če je presežen standardni delovni dan (8 ur), je treba vsako dodatno uro plačati v znesku, povečanem za en in polkrat. Delo med vikendi vključuje dvojni dohodek.

Katere vrste dovoljenj obstajajo?

Uradno lahko bivate v Združenih državah z eno od naslednjih vizumov.

Vizum tipa B je zasnovan za poslovna potovanja in samo potovanja. S tem dovoljenjem imate pravico do gostovanja samo sorodniki ali prijatelji, ki živijo v Kaliforniji. Za tranzitne prenose se izda vizum tipa C. Za študente, ki študirajo v Los Angelesu - tip E. Za tiste, ki se nameravajo poročiti z Američanom - K.

Uradna zaposlitev v Kaliforniji je možna samo z delovnim dovoljenjem (vizum tipa H18). Če ga želite dobiti, potrebujete diplomo, ki je priznana v ZDA, in izkušnje z njo. Veljavnost vizuma je 3 leta, nato pa je mogoče podaljšati.

Kako natančno je izdano dovoljenje?

Najprej plačate vizumsko pristojbino, katere znesek se giblje od 160 do 190 dolarjev za vsakega, vključno z otroki. Nato se v spletnem načinu izpolni poseben prijavni obrazec v angleščini, ki traja približno pol ure. Poleg tega fotografije pošljete v strogo določeni obliki.

Ta dokumentacija se predloži ameriški misiji, potem je vaša usoda, da počakate na prejem vloge s posebno črtno kodo od delodajalca. Določen je datum obiska konzulata. V navedenem obdobju morate z paketom dokumentacije priti na navedeno točko in prevzeti biometrične kazalnike. Postopek se odloži, če pride do poškodb rok.

Sledi intervju z enim od uslužbencev vizumske službe. Glavna naloga prosilca v tem primeru je dokazati pomanjkanje namenov, da bi ostali stalno prebivališče v Ameriki. Prepričljivi argumenti bodo družine, ki ostanejo doma ali nepremičnine.

Po uspešnem zaključku postopka lahko vizum pričakujete teden ali mesec. Izraz se razlikuje glede na količino dodatnih čekov in število ljudi, ki želijo oditi. Če potrebujete vizum, ne da bi čakali v vrsti - razlog je treba navesti več kot resen. Ponavljajoča se pritožba v primeru zavrnitve je možna šele po poteku 47 mesecev.

In če brez vizuma?

Nezakonito zaposlovanje tujcev v Ameriki je država strogo prepovedana in močno nadzoruje. Toda precejšen del tistih, ki jim ni uspelo pridobiti zaželene zelene karte, se je zatekel k njej.

Ameriški delodajalci se zelo, zelo neradi povezujejo z ilegalnimi priseljenci. Če se takšna kršitev odkrije, se lastniku podjetja spopade velika globa, včasih pa tudi zaprtje podjetja. Priseljenci iz držav CIS so še posebej previdni - pogosto nimajo potrebnih dokumentov.

V krajih z velikim denarnim prometom so ilegalni priseljenci bolj zvesti. Izplačajo jim plačo, ki ni nikoli določena. Tako delodajalec prihrani pri plačilu davka. Tako službo najdete v majhnih trgovinah ali restavracijah, pa tudi na gradbiščih in z veliko nizko plačanimi, fizično težkimi vrstami dela.

Upoštevati je treba, da je tovrstna zaposlitev zelo tvegan poklic, saj zaposlenemu ne zagotavlja nobenih socialnih ugodnosti. Poleg tega lahko ilegalne priseljence kadar koli odkrijemo in prisilno deportiramo v domovino. Toda to praviloma ne ustavi energičnih in samozavestnih ljudi.

Na kaj lahko računate

Kako visoko plačano delo v Los Angelesu? Povprečni družinski dohodek tam presega 30 tisoč dolarjev na leto. Če govorimo o moških, potem je dohodek na prebivalca v povprečju nekaj več kot 36 tisoč dolarjev, za ženske - 30-31 tisoč na leto. Več kot 14% družin v Los Angelesu živi pod pragom revščine. Toda v istem mestu je tudi največja koncentracija milijonarjev in ravno bogatih ljudi.

Najnižja cena v tem mestu je približno 9 USD na uro. Ta kazalnik je eden najvišjih med ameriškimi državami. Še posebej, če upoštevate, da južne države živijo revneje od severnih.

Mestni svet Los Angelesa glasuje o zvišanju minimalne plače v okviru boja proti revščini. Vendar to velja bolj za lokalno prebivalstvo kot za obiskovalce. Kot smo že omenili, Rusi ali Ukrajinci bolj »zasijejo« pogosteje kot ne zahtevajo zahodnih diplom kot svetovalca v trgovini ali kozmetičnem salonu ali kot gradbenika. Čeprav včasih izseljenca najdemo v filmski industriji, kjer je raven dohodka že povsem drugačna. In med programerji Silicijeve doline, ki prejemajo zelo, zelo dobre plače, je veliko priseljencev iz Rusije.

Kdo je koliko?

Kakšni so povprečni dohodki za določene poklice? Praviloma vrtnarji, hotelski uslužbenci, natakarji, hišniki itd. Delajo za "minimalno plačo". Zaslužijo približno 2000 dolarjev na mesec ali malo več. Nekoliko višje se plačuje za delo nepremičnin, kurirjev, tajnikov in majhnih uradnikov. Za njimi so delavci lepotne industrije (frizerji itd.), Svetovalci.

Visoko usposobljeni delavci lahko računajo na plačo 30-40 dolarjev na uro. To velja za javne uslužbence, gradbenike, managerje, inženirje, trgovce, računovodje, zdravnike, odvetnike, zavarovalne zastopnike ali poslovne analitike. Pričakujete lahko, da boste plačali od 50 dolarjev na uro, če ste direktor velikega podjetja, odvetnik, kirurg, revizor, zobozdravnik ali farmacevt.

Treba je opozoriti, da diplome, prejete v Rusiji ali Ukrajini v ZDA, niso pomembne. Tisti, ki so končali lokalno izobraževalno ustanovo, imajo veliko več možnosti.