karierno upravljanje

Opis zaposlitve frizerja: dolžnosti in vzorec

Kazalo:

Opis zaposlitve frizerja: dolžnosti in vzorec

Video: Opis poklica (slovenščina, 4. razred) 2024, April

Video: Opis poklica (slovenščina, 4. razred) 2024, April
Anonim

Frizerji veljajo za strokovnjake v različnih postopkih, namenjenih modeliranju pričesk, pa tudi celovite nege lasišča in las. To je dokaj priljubljen poklic na trgu dela. Plača zaposlenih je odvisna od prestiža ustanove, zahtevnosti opravljenega dela in usposobljenosti samega poveljnika. Za lase skrbijo ljudje vseh družbenih stanj, zato je raznolikost salonov in frizerjev zelo velika.

Podrobnejše informacije o tem, kaj mora storiti specialist, so vsebovane v opisu dela frizerja. Omeniti velja, da lahko v različnih krajih zaposlitve vsebujejo tudi druge podatke, ki pa ne morejo preseči področja veljavne zakonodaje.

Določbe

Zaposleni, najet za to delovno mesto, je delovni specialist. Postopek zaposlitve je odvisen od kadrovskega vodje, ki izvršnemu direktorju predloži življenjepis vlagatelja. V majhnih organizacijah se zaposleni takoj ukvarjajo z direktorjem salona. Zaposleni je neposredno podrejen glavnemu managerju.

Kot je opisano v opisu dela frizerja, za to delo zadostuje srednješolsko izobraževanje in potrdilo o zaključku ustreznih tečajev. V bistvu delodajalci nimajo zahtev za delovno dobo. Pri svojem delu naj ga vodijo zakonodajni akti, statut družbe, ukazi nadrejenih in drugo gradivo.

Znanje

Opis delovnega mesta frizerja nakazuje, da bi moral delavec, preden začne opravljati svoje naloge, preučiti vrste storitev, ki jih ponuja organizacija, kjer je zaposlen. Poleg tega bi moralo njegovo znanje vključevati pravila storitve, metode, ki se uporabljajo za kakovostno izvajanje storitev v frizerskih salonih.

Zaposleni se mora nenehno zavedati modnih trendov, vedeti, katere pričeske in odbitki so med prebivalstvom ustrezni in priljubljeni. Poznati mora osnove modeliranja pričesk, kako jih oblikovati in po kateri tehnologiji izdelujejo poštne izdelke. Njegovo znanje bi moralo vključevati pravila in razporeditev opreme, orodij in naprav, ki se uporabljajo pri delu, katere materiale uporabljamo, zakaj in kako jih je treba uporabljati.

Drugo znanje

Opis delovnega mesta frizerja kozmetičnega salona predvideva, da je seznanjen s sestavo in lastnostmi zdravil, raztopin, kozmetike, parfumov in drugih sredstev, ki se uporabljajo pri njegovi poklicni dejavnosti, ve, kako vplivajo na lase in kožo. Lahko ugotovi kakovost in skladnost s standardi teh izdelkov, ve, kako jih normalizirati in uporabljati po predvideni poti.

Zaposleni mora poznati fiziološke značilnosti las in kože. Poleg tega mora poznati pravila sanitarne oskrbe, varno vzdrževanje delovnega mesta, poklicno etiko, varno izpolnjevanje dolžnosti, urnik dela, prvo pomoč in varstvo dela.

Funkcije

Glavna funkcija specialista glede na delovno mesto frizerja je določitev vrste, strukture in stanja las in kože glede na njihove zunanje značilnosti. Moral bi umiti in masirati glavo stranke, narediti preproste in modelirane odbitke, prav tako narediti frizure, ki temeljijo na trendih sodobne mode in posameznih značilnostih obraza obiskovalca.

Poleg tega njegove funkcije vključujejo kodranje las s pomočjo curlers, klešč in trajnega. Lahko mu bodo zaračunali tudi perme in barvanje las z uporabo različnih tehnik. V tem primeru mora poveljnik narediti biološki test za občutljivost kože in preveriti, ali so uporabljeni materiali skladni s standardi kakovosti.

Dolžnosti

Opis delovnega mesta frizerja predvideva, da bi moral beliti, obarvati in poudariti lase strank, opraviti njihovo oblikovanje s sušilcem za lase in drugimi posebnimi napravami ter lase premazati z lakom. Frizer razvija modele pričesk, jih predstavlja na različnih tekmovanjih.

Druge funkcije

Opis delovnega mesta univerzalnega frizerja predvideva, da se ukvarja z striženjem brkov in brade, opravlja britje, pri čemer upošteva lastnosti kože, obdeluje s posebnimi raztopinami po končanem postopku, uporablja obkladke in masažo obraza. Tudi njegove naloge lahko vključujejo opravljanje dela z blazinicami in lasuljami.

Po potrebi mora uporabljati dekorativne elemente, vključno z loki, rožami, lasnicami itd., Česati in odrezati strižene lase, prav tako pa se spoprijeti z drugimi povezanimi nalogami, odvisno od navodil vodstva, usmeritve organizacije in posameznih želja stranke.

Pravice

Opis delovnega mesta mojstra frizerja predvideva, da ima pravico seznaniti se z odločitvami vodstvenih delavcev, če neposredno vplivajo na njegove dejavnosti, ponuditi metode za povečanje učinkovitosti njegovega dela in od oblasti zahtevati pomoč pri opravljanju njegovih funkcij, če to obstaja. Prav tako ima delavec pravico do vseh socialnih jamstev, ki jih določa veljavna delovna zakonodaja, vključno s prejemom delovnih oblačil in opreme. Frizer ima pravico izboljšati svoje znanje in izboljšati svoje sposobnosti.

Odgovornost

Zaposleni je lahko odgovoren, če slabo opravlja svoje naloge ali to stori pravočasno, nepopolno. Odgovoren je za kršitev upravnega, kazenskega in delovnega zakonika v okviru svojih dejavnosti. Odgovoren je tudi, če je podjetje zaradi svoje napake utrpelo materialne stroške. Toda vse je v mejah veljavne zakonodaje in ne more preseči njenega okvira.

Zaključek

Pred pričetkom opravljanja svojih funkcij mora zaposleni nujno uskladiti z vodstvom opis delovnega mesta frizerja. Vzorec tega dokumenta vsebuje najosnovnejše podatke, vendar se lahko razlikujejo glede na potrebe podjetja. Vsi odstavki navodil morajo biti sestavljeni v skladu z zakoni države.

Šele po branju tega dokumenta ima zaposleni pravico začeti svojo poklicno dejavnost v podjetju. Na splošno je ta poklic zelo priljubljen na trgu dela, zdaj veliko podjetij ponuja podobne storitve in zato potrebujejo kakovostne strokovnjake. Ta poklic se je enostavno naučiti in traja malo časa. Toda njegova posebnost je, da ni dovolj za splošno znanje, nenehno se morate razvijati, slediti modnim smernicam in trendom.

To je edini način, da v celoti obvladaš ta ustvarjalni poklic in postaneš znan mojster z rednimi strankami. Videz osebe je v družbi zelo pomemben, danes pa ne bo več let delati istih pričesk, saj se merila kakovosti slike nenehno spreminjajo. Če se torej odločite za prijavo na takšno delovno mesto, bodite pripravljeni na to, da nenehno študirate kaj novega. Poleg tega je to stalno delo s strankami, zato je vredno imeti dobro odpornost na stres in znati kompetentno in etično komunicirati tudi z najbolj neprijetnimi ljudmi.