karierno upravljanje

Kako od šefa zahtevati povišanje plač?

Kazalo:

Kako od šefa zahtevati povišanje plač?

Video: SVIZ – novinarska konferenca Zahteve za zvišanje plač in odgovor Vlade (17. november 2017) 2024, Julij

Video: SVIZ – novinarska konferenca Zahteve za zvišanje plač in odgovor Vlade (17. november 2017) 2024, Julij
Anonim

Želite vedeti, kako prositi svojega šefa za povišico plače, da vas ne bi mogel zavrniti? Nato preberite dalje.

Ne glede na to, kako dober je vaš vodja, ne razmišlja dan in noč o povečanju vaše plače. Zanj je to dodaten strošek, zato je vaša naloga spodbuditi misel, da ste vredni denarja, ki ga zahtevate. Pravzaprav se morate podjetju prodati že drugič, in to ni enostavno. Pogovorimo se, kako pravilno zahtevati povišanje plač od šefa.

Ni najboljša možnost tista, ko ga, če računate na navdih in lovite šefa na hodniku, zaslepite s to krasno idejo. Najverjetneje vas bo zavrnil. Uporabljamo znanstveni pristop.

Argumentacija

Poleg vaših osebnih in poklicnih lastnosti sta lahko najbolj prepričljiva argumentata v pogovoru: širitev delovnih nalog in količina dela, ki presega normativno obremenitev.

Kateri argumenti se je najbolje izogniti?

  1. Vaša plača je pod povprečno tržno. Lahko izkoristite priložnost in namigujete šefu, da vam bodo druga podjetja plačala več, potem pa bodite pripravljeni na to, da vam bo šef ponudil, da iščete takšno družbo. Ta argument lahko uporabite samo v enem primeru: če že vrsto let delate v podjetju in nikoli niste povišali plače, medtem ko so na trgu plače vaših kolegov opazno zrasle.
  2. Usposabljanje. Da, razvoj poklicnih veščin je dobra stvar, vendar ne smemo pozabiti, da je poklicna rast del vašega dela. Vodja skrbi za kakovost in čas, ne pa za način, kako dosežete rezultat. Če torej pridobljene spretnosti uporabljate za opravljanje istega dela kot prej, je klavzula o izpopolnjevanju bolj primerna za življenjepis kot za zaupni pogovor z nadrejenimi.
  3. Odlična izkušnja. Če že leta delate v istem podjetju in z neba ni dovolj zvezd, je ugotovitev, da je vaš položaj na trgu dela nizek. To pomeni, da je vaša zvestoba lahko dodatek za rekrutarja, ne pa tudi za vašega vodjo.
  4. Povabilo k konkurenčnemu podjetju. Izredno nerazumno je obvestiti vodjo, da vam je tekmovalec ponudil ponudbo. Prvič, upravitelj bo razumel, da ste "pospešili smuči", in drugič, te podatke lahko dojemate kot izsiljevanje. Ugani, kdo je prvi padel pod rez?

Napačni motivi

V prizadevanju, da upravitelju pojasnijo svoje motive, je nezaželeno uporabiti naslednje argumente:

1. "Sidorov ima isti položaj, toda plača je večja."

Če je zaposleni, na katerega se sklicujete, bolj obremenjen, bo šef morda imel vprašanje, a vas on preplačuje?

2. "Vzel je hipoteko, vendar ni treba nič plačati."

Prvič, niste se posvetovali s šefom, ko ste vzeli posojilo. Drugič, lahko vam svetuje, da živite v okviru svojih možnosti.

3. Navedite inflacijo in naraščajoče cene.

Najverjetneje bo priporočil, da se obrnejo na ministrstvo za finance.

Kako zgraditi pogovor?

Glavna stvar, ki jo je vredno razumeti sami: prošnja za zvišanje so pogajanja z osebo, katere interesi ne sovpadajo z vašimi, zato je vprašanje, kako od šefa zahtevati povišanje plač, precej resno. Na pogovor se morate pripraviti nič manj odgovorno kot na pogajanja z glavno stranko.

Prva stvar, ki jo morate storiti, je zbiranje informacij. Poskusite ugotoviti, kako pride do povišanja plač v vašem podjetju, in sicer: ali se izvaja letna indeksacija ali se morda plače zvišujejo glede na delovno dobo in podobno. Pogovorite se s kolegi o tem, kako prosite šefa za povišico, primeri iz njihovih osebnih izkušenj so morda koristni.

Poleg tega morate ugotoviti, kdo vpliva na zvišanje plače, vaš neposredni šef ali njegov nadzornik. V tem primeru boste morali pridobiti podporo svojega šefa in upati na njegovo spretnost kot pogajalca.

Vse ima svoje mesto in čas

Zdaj pa o tem, kako pravočasno zaprositi šefa za povišico. Vzemite si čas in kraj za resno pogovor. Menijo, da je najbolje, da se taka vprašanja porajajo v petek po kosilu. V tem času se raven samozadovoljnosti oblasti običajno prevrača.

To je seveda šala. No, resno, preizkusite, kako stvari potekajo v podjetju. Če glede na rezultate zadnjega četrtletja kazalniki puščajo veliko želenega ali vaš oddelek ni izpolnil načrta, je zahtevanje povišanja v takem trenutku vrh nepazljivosti.

Pomembno je tudi kuharsko razpoloženje. Če so bile zjutraj tri razdelitve in dva odpuščanja, je bolje počakati, sicer tvegate, da boste naleteli na nesramnost.

Razvoj skript pogovora

Napišite skript za pogovor. Jasno je, da vseh možnosti za razvoj dogodkov ni mogoče predvideti, vendar je treba upoštevati glavne. Zapišite si vse možne ugovore, da bo vaš šef skušal preoblikovati pogajanja in zanje pripraviti nasprotne argumente.

Najverjetneje se zavedate, da kot odgovor na vašo ponudbo šef z navdušenim krikom ne bo hitel k vašim prsim: "Kako nisem mogel sam ugibati ?!"

Najverjetneje bo šlo za izogibanje odgovoru, katerega namen je odložiti čas. Morda je vaš šef eden tistih ljudi, ki raje premišljeno razmisli, preden se odloči. Morda odločitev ni odvisna samo od njega in težave ne more rešiti sam. Vsekakor potrebujete podrobnosti "da" ali "ne", zato določite, kdaj lahko pridete do njega po odgovor.

Kaj je naslednje?

Predpostavimo, da vas je glava zavrnila. Pomislite, kako boste ravnali v tem primeru: poskusite se vrniti k pogovoru pozneje, ga pustiti takšnega, kot je, ali poiskati srečo drugje?

Tipične situacije

Razmislite o situaciji s konkretnimi primeri.

Prvi primer. Kako zahtevati povišanje plač od šefa, če ne vplivate na rezultate podjetja.

Navaden zaposleni, ki opravlja rutinsko rutino. Specialist z izkušnjami, poleg tega pa zelo dober specialist. Specifičnosti njegovega dela so takšne, da ne vpliva posebno na finančno uspešnost organizacije. Kako vprašati vodjo povišanja plače v tem primeru in kakšne argumente predložiti?

Vsak specialist ima naloge, ki označujejo uspešnost njegovega dela. To so lahko osebni rezultati ali rezultati dela celotnega oddelka. Uporabite te podatke v svojo korist kot argument v pogajanjih.

Če že nekaj let niste povišali plače, imate vso pravico zahtevati povišico.

Drugi primer. Kako zahtevati povišanje plač od šefa, če so pogoji delovanja zamegljeni.

Zaposlenega je naloženih še veliko drugih nalog, imenujejo ga "vleči", toda zahvaljujoč svojim spretnostim, izkušnjam in inteligenci mu vse to uspe v delovnem dnevu. Katere argumente uporabiti, tudi če se dolžina delovnega dne ni spremenila.

Žal so razmere značilne. Poleg tega je zaposleni, obremenjen s tujcem, brez formalizirane funkcionalnosti, v bistvu nemočen, kot to dodatno delo, kakršno je bilo.

V tej situaciji bi bilo idealno razmišljati o tem, kako bi prosili vodjo povišanja plače že na stopnji razdelitve nalog, če pa je trenutek zamujen, morate poskusiti zagotoviti podporo vodstva, še posebej, ker vodja zelo dobro ve, kako zaposlena je oseba in to ceni..

Zdaj si predstavljajte, da se z voditeljem nimate priložnost pogovarjati iz oči v oči. Na primer, kot se pogosto dogaja, ste v različnih mestih ali se ne počutite samozavestni pri srečanju z njim in se bojite, da vas sramežljivost ne bo omogočila, da dokažete svoje stališče z razlogom.

Tretji primer. Kako zaprositi za povečanje, če ni priložnosti za osebno srečanje.

Pogovorimo se o tem, kako od šefa zahtevati povišanje plače v pismu. Ta možnost ima tako nesporne prednosti kot resne slabosti.

Glavne pomanjkljivosti so pomanjkanje očesnega stika, sposobnost opazovanja sogovornikove reakcije in vplivanja nanjo med pogovorom.

Če pa resno poslujete, vse te pomanjkljivosti izravnate z nespornimi prednostmi. In prva izmed njih je priložnost, da argumentiramo premislek in ga uporabimo do konca, brez tveganja, da bi kaj zbledeli, pozabili ali zmedli. Poleg tega ni nevarnosti, da bi prišel ob slabem času, saj nihče ne bere pošte, če je preobremenjen s poslom.

Še več, prihranili si boste živce, saj po pošiljanju pisma nič ne bo odvisno od vas in le počakati morate na odgovor. Ni treba posebej poudarjati, da je v tem primeru priprava pomembna.

Začnite z zahvalo. Ampak le iskreno, zagotovo se morate zahvaliti osebi, ki vas je vzela v službo in po možnosti porabila veliko časa in energije za vaše usposabljanje ali prilagajanje.

Lahko se premaknete na glavno stvar - razloge, zakaj bi morali povišati plačo. Naštejte vse svoje dosežke in si zapišite, kako je to vplivalo na delo oddelka ali podjetja kot celote.

To lahko storite v obliki tabel ali grafov. Glavna stvar je, da vodja vidi, da so se po vaši oceni kazalniki poslovnega uspeha res zvišali. Upoštevajte, da vsi tabuji v zgoraj navedeni argumentaciji veljajo tudi za črke.

Za zaključek bo koristno omeniti njegovo željo po strokovni rasti in priložnost za razvoj v podjetju. To bo na kuharja ustvarilo ugoden vtis in ne bo mislil, da vas skrbi samo denar.

Zdaj nekaj besed o tem, kako prositi za povišico plače od šefa po telefonu. Tu veljajo enaka pravila kot pri osebnih pogajanjih. Napišite scenarij za pogovor, v tem primeru ga lahko postavite predse in pokukate vanj. In ne pozabite se dogovoriti za klic vnaprej.

In zdaj malo informacij o tem, kakšni so šefi, morda vas bo to zabavalo in pomagalo pri pripravi.

Lažni demokrat

Praviloma se skuša ne vmešavati v delo svojih podrejenih in jim daje popolno svobodo delovanja, zaradi česar je zelo podoben pravemu demokratu. Ampak, ne sprostite se, tak šef praviloma ne razloži, kaj si resnično želi, in karkoli naredite, se izkaže, da tega sploh ni hotel.

Če je podrejeni sumljiv in negotov, lahko tak šef postane prava kazen zanj, delo pa se bo spremenilo v vir nenehnega stresa.

Kako se obnašati? Prva in najlažja možnost je, da zamenjate šefa in si poiščete novo službo. Res je, v tem primeru obstaja tveganje, da bo naslednji vodja še slabši od prejšnjega.

Drugi, bolj zapleten, a hkrati tudi najbolj zanesljiv - okrepite živčni sistem, povečate samozavest, delajte na sebi.

Človek razpoloženja

Včeraj je bil standard idealnega šefa, danes pa meče strele z grajami, umazano prisega in išče, da bi se pritožil. Toda nevihta bo minila in jutri zjutraj se bo srečal v stanju melanholične mirnosti.

Takšni triki oblasti ne prispevajo k vzpostavitvi ugodne psihološke situacije v timu. In le škodi delovnemu procesu, saj ocenjuje delo podrejenih ne glede na njihove sposobnosti in rezultate, ampak glede na njihovo razpoloženje.

Kako se obnašati? Človek razpoloženja ni najslabša možnost za vodjo in vse, kar je mogoče storiti, je v trenutkih izbruhov abstrahirati sebe, se ne zaganjati, ne prepirati, ampak mirno poslušati, upoštevati in odpuščati.

Energični vampir

V običajnem življenju je to erudit, duhovit intelektualec. S tihim glasom odpre pogovor s podrejenim, postopoma povečuje tempo in glasnost govora, nato dobi okus in začne peči zaposlenega, ne da bi mu dovolil, da vstavi besedo.

Po pogovoru s takim šefom podrejeni običajno doživijo zlom in praznino. Toda kuhar se preobrazi, razpoloženje se mu dvigne, obrazi postanejo roza, oči zasijejo.

Kako se obnašati? Prvo in najpomembnejše pravilo je, da ne podležete provokaciji. V nobenem primeru ne odvračajte vampirja, ne zaganjajte in ne kričite. To pričakuje od vas. Tvoje orožje je mirno in pokončno. Kot rezultat, si bo zlomil zobe o tebi in zaostal, ne marajo trde hrane.

Preproste naloge bodo pomagale olajšati nalogo. "Od blizu," samo vstavite prste v ključavnico, kar bo pomagalo ohraniti vaš energijski potencial. In v najbolj napetem trenutku sedemkrat le ugriznite vrh jezika. Ne oklevajte, pomaga.

Popoln šef

Če naletite na popolnega šefa, imate srečo. Ta slog vodenja razlikuje pametne, taktične, poštene in kompetentne ljudi z dobrim smislom za humor. Delo pod krilom takšnega užitka pomaga vsakemu zaposlenemu, da doseže svoj potencial in vsem zagotovi dostojno nagrado.

Kako se obnašati? Delajte, izboljšujte in cenite, kar imate.

Upati je, da razumete, kako pravilno zahtevati od povečanja plač od šefa. Želimo vam osebno in karierno rast!