karierno upravljanje

Kako napisati avtobiografijo ob prijavi na službo

Kako napisati avtobiografijo ob prijavi na službo

Video: Kako do prve ali nove službe: napake, ki se jim moraš izogniti 2024, Julij

Video: Kako do prve ali nove službe: napake, ki se jim moraš izogniti 2024, Julij
Anonim

Življenjepis še zdaleč ni edino, kar se od zaposlenega zahteva pri prijavi na delovno mesto. Še več, če se zaposlite v veliki korporaciji, kjer je strog izbor kandidatov. V tem primeru vas bo rekruter lahko prosil za opis in priporočila. Pomembno je tudi znati napisati avtobiografijo.

Zdi se, zakaj potrebujem avtobiografijo, ko se prijavim za službo, ko je življenjepis, v katerem so podrobni podatki, kot so izobraževanje, izkušnje in spretnosti? Dejstvo je, da je biografija bolj osredotočena na notranji svet svojega ustvarjalca. Se pravi, teoretično bi morala razkriti nekatere lastnosti njegove osebnosti, ki jih v življenjepisu ne boste videli.

Kako torej napisati avtobiografijo, da bo naš potencialni delodajalec všeč? Pravzaprav ni pomembno niti to, kaj točno vključujete v tak epistolarni žanr, ampak kako to storite. Avtobiografija, ki je idealna glede na predstavitev, je nekje list papirja A4, napolnjen na eni strani. V tem primeru lahko v računalnik pišete tako v rokopisu kot vtipkate svojo življenjsko zgodbo. Najverjetneje se z njo ne bo seznanil le vaš bodoči šef, ampak tudi kadrovski vodja, pa tudi psiholog. V redkih primerih se zgodi, da grafolog preuči, kaj je napisano - takrat je pomembno, da pišete z roko.

Kakšne točke bi morala imeti dobra avtobiografija? Primer za nespecifično delo dajemo zdaj. Takoj bomo rezervirali: če ste oseba kreativnega poklica, se lahko brezplačno predstavite, če pa se na primer prijavite na mesto računovodje ali poslovodje, je bolje, da ne boste zelo izvirni.

Glavna stvar je, kako napisati avtobiografijo - je, da se držijo določenega načrta o točkah, hkrati pa ohranjajo brezplačen slog predstavitve. Začnete lahko z datumom rojstva: kje in kdaj ste se rodili. Nato napišite o poklicu svojih staršev. Na primer: "Rojen v Novosibirsku v družini učitelja in inženirja." Nato spregovorite o tem, kako ste se izobraževali - od šole do univerzitetnega vsakdana. Navedite posebne tečaje, ki ste jih obiskovali.

Naslednja točka vaše avtobiografije so vaše delovne izkušnje. Na kratko opišite, v katerih podjetjih in na katerih položajih ste uspeli delati in kaj vas je pripeljalo do te organizacije. Hkrati pa ne pozabite navesti, kako se je razvijala vaša kariera, katere uspehe ste dosegli v službi. Če imate kakšno zahvalo ali nagrado, jih omenite tudi vi. To je nedvomno plus v boju proti drugim prosilcem.

Človek ne bi smel pozabiti na takšno točko, kot je vojaška dolžnost. Si služil? Navedite, v kateri enoti in kdaj, katere vojaške uvrstitve imate. In ženske lahko pišejo o obdobju porodniškega dopusta in kakšno vlogo je imel v njihovem življenju.

Nato nam povejte, kakšen je vaš zakonski status, dajte kratke informacije o zakonu in otrocih.

In na koncu navedite podatke o potnem listu in stike za komunikacijo: telefon, e-pošto. Vstavite datum in podpis. Omeniti velja, da pri sestavljanju avtobiografije ne bi smeli izumiti nekaterih dejstev iz življenja. Ne pozabite: preverjanje tega, kar ste napisali, je enostavno. A povrniti izgubljeno zaupanje delodajalca svojih sanj je skoraj nemogoče. Zdaj veste osnovne točke, kako napisati avtobiografijo, da naprava deluje. Uspeh pri zaposlovanju!