karierno upravljanje

Poklicni voznik. Opis poklica, plače

Kazalo:

Poklicni voznik. Opis poklica, plače

Video: OPIS POKLICA 2024, Julij

Video: OPIS POKLICA 2024, Julij
Anonim

Poklic strojevodje je eden najbolj iskanih v mnogih državah. Razvoj prometne infrastrukture povečuje zahteve voznikov in njihove poklicne lastnosti. Izbira tega poklica ne pomeni samo pripravljenosti, da za vožnjo vozila preživite več ur, ampak tudi prisotnost nekaterih profesionalnih lastnosti, ki bodo pomagale postati mojster svoje obrti.

Poklicni voznik. Opis in značilnosti

Voznik je delavec, ki vozi določeno vozilo in ima vozniško dovoljenje z ustreznimi odprtimi kategorijami. Voznik je potreben v številnih gospodarskih panogah in proizvodnji, zato iskanje zaposlitve za strokovnjaka na tem področju ni težko. Velika podjetja imajo svoj vozni park in najemajo voznike za redni potniški in tovorni promet. Poklic voznika avtomobilov je najbolj povpraševan po taksijih, ki so na voljo v vsakem mestu.

Poleg avtomobilov vozniki vozijo trolejbuse, tramvaje, avtobuse, posebno opremo itd. Razlikujejo vozila za prevoz potnikov, prevoz tovora in druga opravila. Toda ne glede na to, kako voznik vozi vozilo, je vedno odgovoren za varnost prepeljanega blaga in življenje potnikov. Če želite postati voznik določenega vozila, morate imeti pravice, ki potrjujejo sposobnost upravljanja tega vozila.

Kategorije vozniških dovoljenj

Za vožnjo z motociklom potrebujete vozniško dovoljenje z odprto kategorijo A. Prisotnost v spričevalu kategorije A pomeni, da lahko voznik vozi vozila na dveh kolesih, pa tudi motorno kolo s stranskim avtomobilom, katerega teža v polni prestavi ne presega 400 kg. V tej kategoriji se razlikuje podkategorija A 1, katere odpiranje omogoča nadzor modelov motociklov z majhno prostornino motorja.

Kategorija B so osebni avtomobili, ki imajo do osem potniških sedežev in tehtajo do 3.500 kg. Prisotnost te kategorije pomeni, da strojevodja lahko vozi avtomobil z majhno prikolico (do 750 kg) ali transportnim vlakom, katerih skupna teža ne presega tri tone in pol. Za vožnjo vozila s težko prikolico mora imeti voznik kategorijo BE.

Za vožnjo tovornjakov je potrebna odprta kategorija C. Ta vozila vključujejo tovornjake, težke več kot 3,5 tone, vključno s tistimi z majhno prikolico. Za vožnjo tovornjaka s težko prikolico morate imeti dodatno kategorijo CE. V kategoriji C se razlikujeta tudi podkategoriji C1 in C1E. Odprtje podkategorije C1 omogoča nadzor nad tovornjaki v razponu teže 3,5-7,5 tone. Podkategorija C1E vključuje tovornjake s težko prikolico, katerih masa presega 750 kg, pod pogojem, da skupna teža celotnega vlaka ne presega dvanajst ton.

Kategorija D v vozniškem dovoljenju navaja, da lahko voznik opravlja prevoz potnikov, tudi na vozilih z lahkim prikolico. Takšna sredstva vključujejo avtobuse in taksije na fiksni poti, katerih število potniških sedežev ne presega osem ljudi. Možnost vožnje avtobusa in minibusa s prikolico, ki tehta več kot 750 kg, daje kategoriji DE. Dodelite podkategorijo D1, ki omogoča vožnjo vozil z 9 do 16 sedeži, tudi z majhno prikolico. Če želite voziti vozila kategorije D1, vendar s težko prikolico, morate odpreti kategorijo D1E.

Kategorija E je trenutno izključena iz vozniških dovoljenj. Zgornje kategorije so ga nadomestile s predpono E, na primer BE, DE ali CE. Voznik kategorije E lahko vozi vozila s težkimi prikolicami (več kot 750 kg). Po novih pravilih mora svojo osebno izkaznico zamenjati za novo. Obstajata dve možnosti za zamenjavo osebne izkaznice. Če ga je voznik kategorije E odprl pred 1. 1. 2001, bo novo potrdilo vsebovalo vse prej odprte kategorije s predpono E. Če boste po tem datumu prejeli kategorijo E, bodo v certifikat vključene samo tiste kategorije, za katere so bili opravljeni izpiti. Nova pravila ustvarjajo kategorije za voznike trolejbusov in tramvajev.

Zahteve za voznike

Poklic strojevodje pomeni, da ima človek določene osebne lastnosti in zdravstvene indikacije, da postane profesionalec na svojem področju.

Pazljivost in previdnost na cesti pomagata pravočasno odzvati se na nevarno situacijo, ki lahko privede do resnih posledic. Poleg tega mora imeti voznik dober spomin, saj je potrebno krmariti v velikem številu prometnih znakov.

Medicinske indikacije, predstavljene voznikom, vključujejo: dober vid, odsotnost bolezni, ki jih spremljajo neprostovoljna gibanja, duševno zdravje.

Odgovornosti voznika

Glede na kraj dela in vrsto vozila se odgovornosti voznika razlikujejo. Osebni voznik se nanaša na domače osebje, poleg tega, da upravlja prevoz, njegove naloge najpogosteje vključujejo vzdrževanje avtomobila čistega in vzdrževanje njegovega stanja.

Poklic strojevodje poleg prevoza potnikov pomeni tudi prevoz njihove prtljage. Običajno ima avtobus odobreno pot, ki jo mora strogo upoštevati voznik. Voznik tramvaja ali vozička mora biti sposoben preveriti stanje vozila in odpraviti elementarne okvare.

Kako postati voznik?

Poklic strojevodje pomeni prisotnost posebne izobrazbe. Pridobiti ga je mogoče na vozniških tečajih, na koncu katerih se po opravljenem izpitu izda vozniško dovoljenje z odprtimi kategorijami. Takšni tečaji so vključeni v nekatere izobraževalne programe univerz in srednjih tehničnih ustanov. Obstoj vozniškega dovoljenja ne pomeni strokovnosti delavca. Izkušnje so v tem poklicu zelo pomembne, saj veliko spretnosti prihaja s številom ur, porabljenih za vožnjo.

Plača

Plača voznika je odvisna od podjetja, v katerem dela, pa tudi od urnika in števila ur dela. Najprestižnejši poklic na tem področju velja za osebnega voznika, saj je tu plača osebja močno odvisna od delodajalčevih zmožnosti in storitev, ki jih nudi voznik. Povprečna plača voznika avtobusa znaša 50.000 rubljev, plačnica trolejbusa ali tramvaja pa približno 40.000 rubljev.

Plača voznikov vozil, namenjenih za tovorni promet, je močno odvisna od politike podjetja. Zasebno lahko voznik zasluži več, za delo v podjetju pa so značilna stabilna plačila, kar je za nekatere tehten argument.