karierno upravljanje

Poklicni umetniški direktor: delovne odgovornosti

Kazalo:

Poklicni umetniški direktor: delovne odgovornosti

Video: MED RUDARJI: DR. JANEZ ŽLAK, ZADNJI DIREKTOR ZASAVSKIH RUDNIKOV 2024, Julij

Video: MED RUDARJI: DR. JANEZ ŽLAK, ZADNJI DIREKTOR ZASAVSKIH RUDNIKOV 2024, Julij
Anonim

Svet poklicev je velik in raznolik. On kot živi organizem nenehno raste in se posodablja. Z razvojem gospodarstva, tehnološkega napredka, življenjskega standarda na splošno nastajajo nekatere posebnosti, druge pa izginejo. Ena od novih delovnih mest, ki se danes zahteva, je umetniška vodja. O tem, na katerih področjih je pomembno, kaj je vključeno v krog nalog tega strokovnjaka in kakšne lastnosti mora imeti delo, o čemer bomo razpravljali v našem članku.

Pojav poklica

Ta objava se je pojavila relativno nedavno: pred približno 20 leti. Njen videz je bil povezan s hitrim razvojem oglaševalskega posla. Med hitro rastjo konkurence se je pojavila potreba po strokovnjaku, ki bi lahko izdeloval nestandardno oglaševanje, nadzoroval ustvarjanje kreativnih projektov, organiziral delo kreativnega oddelka.

Prvi predstavniki stroke niso imeli specializiranega izobraževanja. To so bili grafični oblikovalci, zaposleni v založbah, z eno besedo, ljudje, povezani z ustvarjalnostjo. Imeli so veščine, potrebne za umetniškega direktorja: občutek za barvo, sposobnost risanja, poznavanje oblikovalskih stilov in vrst pisav.

Pomen izraza

Glede na ime poklica, kjer je umetnost (angleščina) umetnost, direktor pa vodja podjetja, lahko sklepamo, da ti dve komponenti dobesedno pomenita "kreativni šef", torej oseba, ki v tej smeri vodi celoten oddelek zaposlenih, sam predstavlja nove ideje in prispeva k njihovemu uresničevanju. Nadzira ustvarjalne dejavnosti podjetja in je neposredno odgovoren za izvajanje kreativnih projektov. Praviloma neposredno sodeluje s fotografi, uredniki, oblikovalci, tekstopisci in drugimi predstavniki tega področja.

Obseg dela, dodeljene odgovornosti in osebje podrejenih je vedno odvisno od poklicnih lastnosti zaposlenega in obsega organizacije, v kateri dela.

Danes se položaj umetniškega direktorja nanaša na vodstvo in ima vrsto drugih imen: umetniški vodja, umetniški vodja, administrator … Prevladujoča naloga tega zaposlenega je povečati dobiček institucije.

Potreben segment trga dela

Ta poklic je praviloma povpraševan na področjih, povezanih z ustvarjalnostjo. Med njimi: založba, oblikovanje, kino, televizija, oglaševanje, zabava, internet, ustvarjanje video iger, trženje blagovnih znamk itd. Na vseh teh področjih "kreativni vodja" opravlja tako splošne kot tudi specializirane naloge (odvisno od vrste dejavnosti podjetja).

Delovne odgovornosti

Delo umetniškega direktorja je omejeno na izvajanje dveh glavnih funkcij, in sicer:

1. Ustvarjalno:

  • Ustvarjanje koncepta blagovne znamke.
  • Izbira medija za oglaševalsko kampanjo.
  • Priprava vsebine za spletni vir.
  • Delo v družbenih omrežjih.
  • Priprava gradiva za odnose z javnostmi (priprava tiska, postavitve, skice oglaševalskih izdelkov).
  • Izvedba promocij in posebnih ponudb za stranke.
  • Delajte na predstavitvah blagovnih znamk.

2. Upravljanje:

  • Sodelovanje z ustvarjalno skupino oblikovalcev, avtorjev, umetnikov in drugih vključenih strokovnjakov pri ustvarjanju projekta, spremljanje izvajanja nalog, ki so mu bile dodeljene pravočasno.
  • Analiza trga in strateško načrtovanje oddelka.
  • Spremljanje rezultatov oglaševalske kampanje.
  • Izdelava poročila.
  • Podpisovanje pogodb z izvajalci.
  • Komuniciranje s partnerji podjetja.

Delo umetniškega direktorja po potrebi vključuje organizacijo fotografiranja fotografij in video posnetkov, prodajo, pripravo na udeležbo na razpisih.

Treba je opozoriti, da je seznam teh nalog splošno sprejet, saj bo glede na ustvarjalno usmeritev specialist imel dodatno količino dela.

Značilnosti stroke na različnih področjih

Vsaka ustvarjalna smer umetniškemu direktorju nalaga dodatne dolžnosti. Na primer, v oblikovalskih studiih in podjetjih za blagovno znamko je ena glavnih nalog tega zaposlenega ustvariti edinstven slog podjetja, njegovih izdelkov in storitev, pripraviti tiskane reklamne izdelke in razviti skico embalaže blaga.

Naloge umetniškega direktorja vključujejo delo z uredniki naslovov, oblikovalci, ilustratorji in tehničnim osebjem pri urejanju tiskane literature. Analizira splošno idejo publikacije, razvije mrežo postavitve, naredi izbiro pisav in po potrebi ponudi ideje za fotografiranje. Pri ustvarjanju tipografske literature je kreativni direktor tisti, ki spremlja skladnost z zahtevami GOST, zlasti za mlade bralce.

Na področju oglaševanja je njegova glavna naloga ustvarjanje kreativnih idej in njihovo izvajanje. Umetniški direktor je odgovoren za vizualni del in nadzira vse faze izvajanja kreativnega projekta.

Predstavnik tega poklica je nenadomestljiv tudi v zabavni industriji, in sicer v restavracijah in nočnih klubih. Njegove naloge vključujejo analizo potreb strank, izdelavo načrta zabavnih dogodkov in ocene stroškov, izbiro medijev za oglaševanje, upravljanje kreativnih idej in konceptov. Umetniški direktor restavracije obenem analizira konkurenčno okolje, oglašuje foto seje in dela na pregledih obiskovalcev.

V nočnem klubu ustvarjalni vodja opravlja administrativne funkcije: išče in privablja najemnike za izvajanje prireditev po meri, prireja koncerte, zabave, spektakularne razstavne programe in opravlja vsa povezana opravila (izbira repertoarja, podpisovanje pogodb z umetniki, rezervacija hotelov), dela za promocijo institucije (objavlja podatke na spletnem mestu, izbira vsebino in oblikuje oglaševalske izdelke). Umetniški direktor kluba stalno spremlja, kako zaposleni izpolnjujejo svoje naloge s ciljem usklajenega dela ustanove.

Strokovna znanja

Za dobro osebno uspešnost in spretno vodenje ustvarjalnega oddelka so potrebne nekatere veščine:

  • sposobnost dela v pisarniških programih: Excel, Power Point, Word;
  • poznavanje grafičnih programov (Photoshop, Adobe Illustrator, CorelDRAW, InDesign);
  • razumevanje osnov kompozicije in grafičnega oblikovanja;
  • skiciranje;
  • postavitev

Pristojni govor je za kreativnega vodjo nujen, saj je rezultat njegovega dela neposredno odvisen od njegove sposobnosti doseganja medsebojnega razumevanja z zaposlenimi, strankami in poslovnimi partnerji.

Osebne lastnosti vodje oddelka

Umetniški direktor je dokaj odgovoren poklic, zato mora oseba, ki se odloči za tovrstno dejavnost, imeti naslednje značilnosti:

  1. Organizacijske veščine
  2. Odpornost na stres.
  3. Namenitost.
  4. Odločnost.
  5. Ustvarjalnost
  6. Vodstvene sposobnosti.
  7. Spretnosti timskega dela.
  8. Odgovornost.
  9. Družabnost

Če imate vse zgoraj navedene lastnosti in specializirano izobrazbo, lahko dosežete dobro uspešnost v poklicu in dostojno plačate za svoje delo.

Zahtevana izobrazba

Kot kaže analiza zahtev za položaj umetniškega direktorja (prosta delovna mesta v Rusiji), mora imeti prosilec visoko strokovno izobrazbo (umetnost), zato so posebnosti "Umetniški menedžment", "Industrijska umetnost", "Podjetništvo v kulturi" itd. Primerne za študij na univerzi.P. Dodatni tečaji v komercialnih ustanovah, kot sta Šola za oblikovanje in računalniška grafika, ne bodo odveč. In za tiste, ki želijo dobiti položaj v velikem podjetju, ki deluje na mednarodnem trgu, je potrebno dobro znanje angleščine.

Karierne priložnosti

Poklic umetniškega direktorja je prestižen, saj je vodilni položaj z dobro plačo. Jasno je, da ni vse dano naenkrat in včasih se napredovanje v karieri začne s preprostim managerjem, toda s popolno predanostjo in odločnostjo lahko naredite odlično kariero. Torej, z dobrimi organizacijskimi sposobnostmi, delovnimi izkušnjami in vodstvenimi sposobnostmi, je že v kratkem času mogoče dobiti dobro omenjeno delovno mesto z dobro plačo. Danes novomeški umetniški direktor (Moskva) po podatkih specializiranih mest za zaposlitev prejema 30-40 tisoč rubljev, strokovni pa - od 50 do 150. Upoštevati je treba, da ima ta specialist velik obseg odgovornosti in veliko odgovornosti, zato je njegova finančna nagrada neposredna odvisno od stopnje strokovnosti, obsega in učinkovitosti opravljenega dela.

Po želji lahko človek, ko je dojel vse osnove tega ustvarjalnega poklica, odpre lastno podjetje, najame osebje in uspešno počne, kar ima rad.

Tako so storitve umetniškega direktorja danes zelo povpraševane. Na področju izobraževanja obstajajo vse možnosti za pridobitev prave posebnosti, trg dela pa je poln zanimivih in obetavnih ponudb za prijavitelje na tem področju. Ta položaj je idealen za ljudi, ki ne marajo monotonije, znajo delati v večopravilnih pogojih, se ne bojijo težav in želijo postati uspešni v svojem poklicu.