karierno upravljanje

Poklic filmskega in gledališkega igralca: opis poklica, prednosti in slabosti

Kazalo:

Poklic filmskega in gledališkega igralca: opis poklica, prednosti in slabosti
Anonim

Danes se mnogi želijo vključiti v umetnost igralstva, saj se pod določenimi pogoji človek v njem lahko uresniči, sčasoma dobi slavo, priznanje in veliko priljubljenost. Po drugi strani pa kljub dejstvu, da je igralski poklic zdaj v modi, zlasti med mlajšo generacijo, vsi ne želijo, da bi se njihovi potomci ukvarjali s to obrtjo, saj ni brez pomanjkljivosti in resnih. Najprej, da postaneš zahteven licej, moraš imeti določen nabor lastnosti. Drugič, poklic igralca vključuje usposabljanje in nenehno izboljševanje. In če se nenadoma v karieri pojavi ustvarjalni prelom, potem se po njem ne bodo vsi vrnili na delo. O prednostih in slabostih zgornje obrti lahko govorite kolikor želite, vendar ne morete priznati ene stvari: v tem lahko uspete, glavno je, da se trudite in delate na sebi. Kakšen je poklic igralca?

Zakaj se danes odloča mladina? Katere so prednosti in slabosti področja dejavnosti, povezane z umetnostjo reinkarnacije? Poglejmo ta vprašanja podrobneje.

Zgodovinski izlet

Seveda se poklic igralca ni pojavil včeraj. Pred duhovniki so celo duhovniki starodavnih plemen priredili predstave, ki so, čeprav na daljavo, spominjale na gledališke. Mummery se je končno oblikoval v umetnosti v antični Grčiji in Hellenes so ji pripisovali velik pomen. Toda prebivalci Starega sveta so to smatrali kot drugotnega pomena. V starodavni Rusiji so predstavnike cerkve obsojali jestri in grmovi, ki so jo ocenili kot "demonsko okupacijo".

Revolucija v umetnosti

Do prve polovice devetnajstega stoletja je bilo pri nas igranje iste vrste: vsi liki in liki so bili upodobljeni stereotipno.

Veliki reformator gledališča je bil Konstantin Sergejevič Stanislavski, ki je ustvaril slovito moskovsko umetniško gledališče. Prav pod njim se je poklic ruskega igralca končno izoblikoval v ruskem leksikonu. Ta teoretik scenske umetnosti je ustvaril edinstven sistem učenja, ki je danes tudi priročnik za ambiciozne sodobne igralce.

Pomen obrti

Glavna ideja igralčeve spretnosti je sposobnost preobrazbe, ne samo navzven, ampak tudi znotraj. V prvem primeru je licej oborožen z maskami, kostumi, orodji za ličenje in ustvarja edinstvene obrazne mimike, kretnje in intonacijo. Notranja reinkarnacija pomeni popolno potopitev liceja v junakov duhovni svet, da bi kar najbolje poveli svoja čustva, misli in izkušnje. Lahko je uganiti, da igralčev ustvarjalni poklic temelji na ustvarjanju umetniške podobe in k temu prinese nekaj posebnega. Je zadnja komponenta, ki pri gledalcu povzroča čustva in reakcijo, kar je glavni cilj igralca pri komunikaciji s publiko. To pomeni poklic "igralca". Opis te obrti ni mogoče določiti v strogem okviru, saj je talent liceja pogosto večplasten.

Delovne posebnosti

Praviloma je licej, ki deluje na odru templja Melpomene, zaseden v več produkcijah hkrati, nekateri igrajo glavno vlogo, drugi pa stransko vlogo. Zelo pomembno je, da lahko pravočasno preklopite z ene slike na drugo.

Tudi poklic "gledališkega igralca" je nepredstavljiv brez nenehnega stika z režiserjem, saj prav on ustvarja zadnje podrobnosti junaka in daje navodila, kako najbolje igrati, da bi pri gledalcu vzbudil določena čustva.

Ne pozabite se tudi, da se mora oseba, bodisi na sceni ali igra na odru templja Melpomene, udeležiti vsake vaje, ki je potekala v velikem številu, preden bo publiki predstavil režiserjev projekt. To je potrebno, da se licej naravno navadi na vlogo, temeljito preuči dobo časa, ko je živel lik, ki ga igra, pa tudi tiste lastnosti, ki jih ima.

Stvari, ki jih morate upoštevati

Poklic "filmskega igralca" lastniku nalaga dodatne obveznosti. Vedno morate biti pripravljeni na izlete v druga naselja, oddaljena mesta. Tako natrpan urnik pogosto vodi v resno utrujenost, zato tega ne morejo vzdržati vsi. Oseba, ki redno hodi na kino, naj se spomni, da gledalec ne bi smel imeti niti najmanjšega suma, da se motira ali ima osebne težave.

Filmski igralec mora biti popolnoma predan svojemu delu in ga ne sme motiti ničesar drugega. Šele takrat mu bo publika verjela.

Kakovost

Seveda bi moral licej imeti ne le igralsko nadarjenost, ampak tudi določen nabor lastnosti. Našteli smo jih nekaj.

Prvič, licej mora biti odločilen. Sama specifičnost poklica mu ne dovoli dvomiti v nekaj. Negotovost in pogoste spremembe odločitev ne vodijo k slavi in ​​priznanju.

Drugič, licej bi moral, ne glede na izkušnje, vedno iskati načine odličnosti v poklicu. Samo sistematično usposabljanje in razvoj dajeta priložnost za uspeh. Še več, igralsko vlogo bi morali sprejeti tisti, ki so že dolgo dosegli velike višine v umetnosti reinkarnacije.

Za licej je zelo pomembno, da ima abstraktno mišljenje. Z njim je postopek ustvarjanja posamezne slike močno poenostavljen.

Prav tako mora igralec trenirati spomin, saj morate po naravi poklica poznati ogromno informacij. Profesionalni licej mora še vedno znati plesati in premikati plastiko.

Seveda pri naštevanju lastnosti ministranta templja v Melpomene ne gre pozabiti na veščine oratorija. Zelo pomembno je prebrati svoj monolog, da se v odgovor nanj razkrijejo duše občinstva.

Ste lice za začetnike in želite, da oboževalci fotografijo pošljejo z avtografijo? Poklic igralca je treba nenehno preučevati: takrat boste obvladali kretnje, izraze obraza in lahko spreminjali tempo svojega glasu. V govoru ne sme biti namiganja na fiziološke napake.

Vsak licej ima bogato domišljijo, ne more se samo osredotočiti na glavno stvar, temveč tudi hitro preusmeriti pozornost iz ene v drugo. Seveda ne pozabite, da so v igralski poklic izbrani ljudje, umirjeni glede na psiho.

Nekateri tisti, ki želijo igrati na odru in v filmu, se bojijo ene vrste kamer in reflektorjev. Seveda je pot do zadevnega poklica takšnim ljudem zaprta, vsaj dokler se ne znebijo zgornjega kompleksa.

In seveda mojster umetnosti preobrazbe lahko komunicira z drugimi ljudmi. Vedno je odprt za tiste, ki se z dobrimi nameni odpravijo na pogovor. Kot smo že poudarili, je iskanje skupnega jezika s partnerji na prizorišču eden najpomembnejših sestavnih delov uspešnosti poklicnega liceja.

Seveda zgornji seznam lastnosti ni izčrpen. Napornost, odgovornost, opazovanje, uspešnost, čustvena stabilnost pozdravljajo le režiserji.

To so lastnosti, ki jih poklic igralca obvezuje. Prednosti in slabosti te obrti bodo obravnavane v nadaljevanju. Prav tako ne smejo biti pozabljeni.

Kar je v stroki pozitivno

Ni skrivnost, da so eminentni igralci znani in javni ljudje. Prepoznajo jih na ulicah in prosijo za avtograme, plačajo jim dobro honorar, da lahko računajo na prijetno življenje. Ti pluzi ležijo na površini. Toda ali je samo licej tisti, ki gre v igralski poklic zaradi slave in denarja? Seveda ne. Prizor človeku omogoča, da se preizkusi v različnih vlogah: postati kralj, znana političarka, poslovna ženska, pisateljica, vojaška častnica, junak literarnega dela in tako naprej. Vse to daje dodatno vsakodnevno izkušnjo, kar je samo po sebi zelo dobro. Igralstvo ponuja tudi priložnost za uresničitev celotnega obsega kreativnega potenciala. Poleg tega ima igralec priložnost videti življenje in kulturo drugih držav, v katere njegovo gledališče redno hodi na turneje.

Kar je v stroki pozitivno

Nemogoče je reči o minusih igralskega poklica. Žal daleč od igralcev čaka na Olimp. Le izvoljeni bodo dosegli slavo in materialno blaginjo. Denar in priljubljenost dobijo le tisti, ki znajo delati do sedmega znoja, ki so v poklicu povprašeni. Žal imamo s slednjim težave. Koliko primerov je, ko je novinec, ki igra eno ali dve nepozabni vlogi, čez nekaj časa izginil z ekranov, saj režiserji niso imeli več dela zanj.

Stabilnost vlog na začetku igralske kariere je danes redkost. Poklicno pomanjkanje povpraševanja zelo pogosto potiska nove akterje k radikalnim ukrepom, vse do samomora. Zato ne bi smeli razmišljati, da je nosilec igralske diplome uspešna oseba brez petih minut in bodoča zvezda modrega ekrana.

Številni mladi niso zadovoljni s pogoji plačila za svoje delo. Podporna vloga, ki jo je danes zelo težko dobiti, ne more obljubiti čudovitih honorarjev.

Zaključek

V igralski umetnosti se v 99% primerov uresničujejo samo ustvarjalne narave. Danes režiserji postavljajo velike zahteve do igralcev. Poleg talenta mora človek imeti določene zunanje podatke, biti intelektualno razvit in imeti številne posebne lastnosti. To so izrazi, ki licej vodijo do uspeha.