karierno upravljanje

Poklicne lastnosti vzgojiteljice v vrtcu. Kakšen bi moral biti vzgojitelj v vrtcu

Kazalo:

Poklicne lastnosti vzgojiteljice v vrtcu. Kakšen bi moral biti vzgojitelj v vrtcu
Anonim

Kakšen bi moral biti vzgojitelj v vrtcu v sodobnih resničnostih? Ta poklic je po svojem pomenu in bistvu poseben.

Poklicne značilnosti

Specifičnost dela je v tem, da otrok, ki je edinstvena stvaritev narave, deluje kot glavni predmet. Učitelj se mora ukvarjati z duhovnim, duševnim, telesnim razvojem otroka. Prav zato je delo vzgojitelja v vrtcu eno najbolj odgovornih in najpomembnejših v sodobnem svetu.

Specifičnosti pedagoške dejavnosti

Vse delo učitelja je usmerjeno v oblikovanje glavnih dejavnosti, ki prispevajo k razvoju skladno razvite osebnosti predšolskega otroka. Za uspešno izvajanje vseh nalog, dodeljenih učitelju, mora imeti pristno strokovno znanje. Vsi nosilci diplome pedagoškega izobraževalnega zavoda ne bodo mogli postati dobri zaposleni v predšolski vzgojni ustanovi. Delo kot vzgojitelj v vrtcu vključuje izvajanje glasbenih, igranih, delovnih, raziskovalnih, projektnih dejavnosti z učenci.

Program dela za učitelje

Obstajajo določene zahteve za stopnjo izobrazbe, pa tudi za neposredne dejavnosti pedagoškega delavca vrtca. Poleg srednješolskega poklicnega ali višjega specializiranega izobraževanja bi moral biti vzgojitelj poseben delovni program. Navaja glavne cilje dela z učenci: vzgojno-izobraževalni, razvojni, vzgojni. Tu so predpisane naloge, ki jih je vzgojitelj določil za določeno obdobje, načini za njihovo dosego. Po novih standardih predšolske vzgoje učitelj predpiše vse osnovne univerzalne sposobnosti in veščine, ki bi jih morali učenci obvladati po zaključku tečaja. Vzgojni programi so lahko tesno usmerjeni glede na to, kateri profil predšolske ustanove izbere. Med najpogostejšimi področji v vrtcu je vodilna na področju domoljubne, okoljske, fizične vzgoje.

Funkcije za izvajanje izobraževalnih dejavnosti učitelja

Za izvajanje nalog, ki jih vzgojiteljici dodeli sodobni sistem ruskega izobraževanja, potrebuje določene funkcije. Komunikativno-spodbudna funkcija vključuje učiteljevo sposobnost, da vzpostavi stik z otroki, vzdržuje prijateljske odnose z otroki. Poklicne lastnosti vzgojiteljice v vrtcu zahtevajo izkazovanje čustvenega odnosa, skrbi, topline, ljubezni in spoštovanja do otrok. Ta funkcija vključuje popolno komunikacijo ne samo z oddelki, temveč tudi s starši, drugimi zaposlenimi, sodelavci.

Diagnostična funkcija je povezana s preučevanjem značilnosti vsakega otroka in vzpostavitvijo njegove stopnje izobrazbe in razvoja. Poklicne lastnosti vzgojiteljice v vrtcu vključujejo poznavanje značilnosti otroške razvojne psihologije. Če učitelj nima informacij o stopnji moralnega, duševnega, telesnega razvoja otroka, mu v vrtcu ni mesta. Pravi strokovnjak bo preučil vse osebne lastnosti vsakega otroka v njegovi skupini, spoznal njegove starše, analiziral življenjske razmere, ozračje v družini, da bi se zavedal vsega, kar se dogaja z njegovimi otroki.

Usmerjenost in prognostična funkcija predpostavljata takšne poklicne lastnosti vzgojitelja v vrtcu, kot je načrtovanje izobraževalnega in razvojnega dela. Poleg tega morajo poklicni interesi delavca DOE vključevati željo po kreativnosti v svojih dejavnostih.

Strukturno - oblikovalska funkcija označuje poklicne lastnosti vzgojitelja v vrtcu glede organizacije vadb in izobraževalnih iger, projektov z otroki.

Organizacijska funkcija velja za najbolj zapleteno, učitelj lahko pokaže svoje osebne lastnosti. Samo oseba, ki je navdušena nad svojim poklicem, lahko otroke privede do "vžiga" iskrice znanja v njih. Učitelj med komunikacijo z otroki izbere, strukturira informacije, zanje organizira različne dejavnosti, analizira željo otrok, da bi dobili nova znanja, veščine.

Raziskovalna funkcija pomeni sposobnost učitelja, da se sam ukvarja s samoizobraževanjem, razvija svoje poklicne interese, da bi bil resničen zgled otroku.

Kaj mora učitelj znati

Obstajajo določene osebne lastnosti, ki bi jih moral imeti vzgojitelj v vrtcu. Izobraževanje tega profila je mogoče pridobiti na učiteljski šoli ali univerzi. Najprej je treba opozoriti na prevladujoče lastnosti. Če učitelj ne mara otrok, ne želi delati z njimi, niti ni vprašanje o njegovi pedagoški usposobljenosti.

Človeštvo

Ta kakovost je še posebej pomembna za predstavnike tega poklica. Vzgojitelj mora otroku zagotoviti pravočasno podporo in pomoč, mu pomagati pri premagovanju težav, povezanih s komunikacijo z drugimi otroki. Dojenčka se pod vodstvom občutljivega mentorja spremeni iz "grdega račka" v čudovitega "laboda". Med obiskom vrtca naj bi šla osebna rast otroka, želja po pridobivanju novih znanj in veščin naj bi rasla.

Toleranca

Negovalec mora biti strpen do svojih otrok. Ni situacij, ko učitelj med poukom zviša glas za otroke.

Pedagoški takt in pravičnost

Ta kakovost pomeni, da mentor upošteva univerzalne človeške norme interakcije in komunikacije s predšolci. Poleg tega poklicni vzgojitelj upošteva individualne lastnosti vsakega otroka, njegove psihološke značilnosti. Po novem zveznem državnem izobraževalnem standardu je za vsakega učenca vrtca zgrajena lastna vzgojna pot, po kateri napreduje pod vodstvom svojega mentorja. Pravica je obvezna kakovost sodobnega učitelja predšolske vzgoje. Obvezen se je obnašati nepristransko do vsakega dojenčka. Katere druge osebne lastnosti bi moral imeti dober mentor? Biti mora optimističen, ne izgubiti se v ekstremnih situacijah, imeti šarm in osebni čar, imeti smisel za humor, imeti vsakodnevno modrost. Z vidika družbene dejavnosti bi moral biti tak učitelj vedno pripravljen pomagati sodelavcem pri reševanju socialnih in socialnih problemov, povezanih predvsem z izobraževalno sfero.

Odgovornosti vzgojiteljice v vrtcu

Ministrstvo za šolstvo je razvilo zahteve, ki jih mora izpolnjevati sodobni vzgojitelj predšolske ustanove.

  • Zavezan je načrtovati, organizirati, izvajati dejavnosti in otroke ter njihovo izobraževanje v vrtcu.
  • Učitelj se ukvarja z vsakodnevnim delom, katerega namen je zagotoviti pogoje za socialno in psihološko rehabilitacijo predšolskih otrok.
  • Pri svojem delu je dolžan uporabljati sodobne pedagoške tehnologije, obvladati tehnike, metode, učne pripomočke.
  • Na podlagi priporočil otroškega psihologa, rezultatov osebnih raziskav, sodeluje z otroki individualno, v skupinah in se ukvarja s korektivnimi in razvojnimi dejavnostmi.
  • Skupaj z zdravnikom razvija in izvaja vrsto ukrepov za preprečevanje in krepitev telesnega zdravja predšolskih otrok.

Skupaj z zdravstvenimi delavci skrbi za ohranjanje zdravja otrok, izvaja dejavnosti, ki vodijo k njihovemu psihofizičnemu razvoju in je odgovoren za njihovo življenje in zdravje.

Učitelj mora poznati in spoštovati zakone Ruske federacije, uredbe in odločbe vlade Ruske federacije, ki se nanašajo na predšolsko vzgojo, in imeti lastnike določb Konvencije o otrokovih pravicah.

Zaključek

Takšna beseda kot "vzgojitelj" izvira iz "nahraniti", torej nahraniti. Sodobni slovar ta poklic razlaga kot osebo, ki se ukvarja z izobraževanjem nekoga, prevzema vso odgovornost za razvoj in pogoje obstoja osebnosti druge osebe. Za pojav tega pedagoškega poklica so obstajali objektivni razlogi. Za celovit razvoj družbe je bilo pomembno, da se izkušnje starejših generacij prenesejo na otroke. Prvič se je ta poklic pojavil v antični Grčiji. Takrat je bil suženj odgovoren za razvoj otroka. Prav on je prvi opazoval otroka, potem ko je otrok odrasel, ga spremljal v šolo. Naloge sužnja so vključevale spremljanje razvoja otroka, njegovega vedenja in storjenih dejanj. Postopoma so suženj zamenjali domači učitelji (guvernerji) in nato učitelji vrtca. Sodobni učitelji DU so ustvarjalne in živahne osebnosti. Odlikuje jih čustvena vzdržljivost, vzdržljivost, potrpežljivost, drznost, opazovanje. Predstavniki tega poklica imajo odlične komunikacijske in verbalne sposobnosti. Vzgojitelj je odličen organizator, ki ima jasen govor in je sposoben pritegniti pozornost sogovornika. Vsi predstavniki tega pomembnega in odgovornega poklica imajo razvit občutek osebne odgovornosti. So aktivni, proaktivni, prijazni do svojih učencev in sodelavcev. Obstajajo določene zdravstvene omejitve, ki človeku ne omogočajo dela kot vzgojiteljice. Kandidat za delovno mesto vzgojitelja opravi zdravniški pregled. Osebe z duševnimi motnjami, resnimi boleznimi mišično-skeletnega sistema, dihalnega in kardiovaskularnega sistema ter hudo jecljanje niso dovoljene pri otrocih. Ne morete delati v vrtcu in tisti, ki imajo kožne, spolno prenosljive in nalezljive bolezni, so prenašalci virusa.